Gyurkity Péter

Nem gyárt elegendő Radeon X850 kártyát az ATI

Az ATI Technologies az elmúlt héten emailben értesítette vásárlóit, hogy törölték a "Built by ATI" Radeon X850 kártyára vonatkozó megrendelését, és az abszolút csúcskategóriás kártya helyett egyéb termékeket ajánlanak.

A vállalat szóvivőjének indoklása szerint a lépésre azért került sor, hogy kielégítsék a partnerek által támasztott igényeket, és minél előbb ellássák őket a megfelelő mennyiségű grafikus processzorral. "December elsején, alig néhány órával a hivatalos bejelentés után rendeltem meg az X850 XT jelzésű kártyát. Most azonban levelet kaptam tőlük, amelyben értesítenek, hogy törölték a rendelést" - mesélte az egyik pórul járt vásárló. "Sajnálattal értesítjük, hogy nem áll módunkban teljesíteni a Radeon X850 XT grafikus kártyára vonatkozó megrendelését. Az X800 Platinum, illetve az X800 XL viszont korlátozott mennyiségben még megrendelhető, így ha szeretne ilyen típusú kártyához jutni, kérjük jelezze minél előbb" - áll az ATI üzenetében.



Nem véletlen, hogy ekkora igény mutatkozik a grafikus kártya iránt, hiszen az X850 XT Platinum Edition a jelenleg kapható legjobb kártya az ATI termékei közül. A processzor 16 pixel és 6 vertex futószalagot foglal magában, és 540 MHz-es órajelen fut, míg a 256 bites memóriabuszra támaszkodó GDDR3 memória alapórajele 1180 MHz. A Radeon 850 XT esetében az alapórajel 520, illetve 1080 MHz.

Érdekességként említik, hogy számos online áruház kínálatában találhatunk ilyen kártyákat, így némiképp meglepő, hogy az ATI indoklása - amely az Egyesült Államokban és Kanadában forgalmazza saját grafikus kártyáit - hogy nem tudnak elegendő chipet szállítani partnereiknek. Ráadásul a legtöbb áruházban raktáron vannak a kártyák, így néhány napon belül teljesíteni tudják az online rendeléseket. Új termékekről lévén szó, természetesen áruk is borsos: az ATI Radeon X850 XT és X850 XT Platinum Edition jelzésű grafikus kártyák 500-600 dollár körüli áron kerülnek forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pretorian #15
    Üzenet az időn túlról: Ahah...pont olyan a hangja, mint amikor felszáll egy Boeing 767-es...nekem volt X800GTO-m is XT-hűtővel szerelve, meg X850XT-m is gyári hűtővel. Kibaszott hangosak voltak.
  • pubee #14
    nekem fx 5900 van és nem lehet hallani a hangját - lehet hogy 5800-ra gondoltál , annak irták hogy kávédaráló hangja van.
  • device #13
    Nekem semmi bajom nem volt az atival azt leszamitva hogy az All in wondert azt surgosen el kell felejteni. Mivelhogy magyar kiadasu directX javitas nincs a 9.0c hez, igy ha valaki akar uj gemekkel jaccccani, az vagy felteszi es nem nez tv-t rajta vagy tvzik es nemjatszik. Nekem ez az egy gondom volt vele. amugy 9700AIW volt. Azota nekem az a velemenyem a vidijo kari legyen vidijo kari a tv/digitalizalo kari pedig legyen aminek gyartyak. Ja, es server2k3 ala drivert sem talal senki , mert alapbol nincs tamogatva. De amugy bika kartya volt,uj drajverrel hasitott mint atom.
  • eke #12
    Hát én is már azon gondolkozom, hogy a következő kártyám egy GF 6600GT lesz... Középkategóriban most verhetetlen...
  • RpPRO #11
    Hiszed,nem hiszed, NAGYON halk a hutesrendszere a kinezetehez kepest. Ez nem fx5900.
  • NEXUS6 #10
    Majd én is akkor veszek, ha lesz passzív hűtéses is belőle;)
  • dez #9
    Hint: a parteneknél van, csak jóval drágábban... "Vegyék inkább ott a kedves vevők, mint nálunk (olcsóbban), így a partnereknek is jut a tortából, és hálásabbak lesznek".
  • Killgore #8
    Gáz, de legalább a GF erőre kap!
  • eX #7
    Hát ez eléggé gáz!
  • hornbali #6
    Vagy nem költséghatékony a gyártás vagy problémáik vannak az előállítással. De a valós okot ugyse tudjuk meg.