Gyurkity Péter

DirectX 10 AGP-n - az AMD-nek megéri

A jelek szerint egyedül az AMD gondolja úgy, hogy megéri a DirectX 10-es grafikus kártyák AGP-s változatait piacra dobni. A Radeon HD 2000-es sorozat több tagja is hamarosan elérhető lesz, az nVidia pedig kivonul a szegmensből.

Egyes japán üzletekben már a hétvégén felbukkantak az első példányok, mégpedig a GeCube jóvoltából, amely meglehetősen korán elkészítette a HD 2400 Pro AGP-s testvérét. A hírek szerint a Sapphire szintén készül a korosodó gépekhez szánt verziókkal, és az AMD több partnere is hasonló terveket szövöget. A legnagyobb vetélytársnak azonban nem éri meg a régi szabvánnyal foglalkozni, úgy tűnik, hogy túlságosan nagy árnak tartják a speciális chip közbeiktatását egy olyan piacon, amelyet kihalófélben lévőnek ítélnek.

Az AMD ezzel szemben még lát némi lehetőséget arra, hogy az AGP-s piacon jelentős bevételre tegyen szert. Ez a gesztus egyben némi kompenzációnak is felfogható a hosszadalmas késedelemért, és az sem vitás, hogy a gyártó ezzel a lépéssel a felhasználók egy részének jóindulatát is meg akarja nyerni. Az AGP-s változatokkal számos elavulóban lévő konfigurációt szerelhetünk fel DirectX 10-es vezérlőkkel, amelyek ha teljesítményben nem is, de legalább a funkciók terén előrelépést jelentenek.


Az nVidia tartózkodása egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a helyzet nem változik, az AGP-s alaplappal rendelkezők kénytelenek lesznek Radeon kártyákat vásárolni, mivel nem lesz a piacon más alternatíva. Egy tűrhető árú új grafikus kártya beszerzése azonban még mindig jóval könnyebben megemészthető, mint az alaplap lecserélésére, hiszen ez utóbbi a legtöbb esetben a processzor és a memória frissítését is jelenti, ami már nem kis kiadás, még a folyamatos árcsökkentések időszakában sem.

Kíváncsian várjuk tehát az AGP-s Radeon kártyák felbukkanását - a tervek szerint a legtöbb partner a következő hónapokban dobja piacra saját megoldásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aspirin #33
    Még Gf6200-asból is készítettek síma PCI buszos változatot, és örömest vásárolta akinek szüksége volt rá.
  • dez #32
    Jelenlegi gamingben nem, GPGPU-s alkalmazásokban nagyon is. Az alaplapnak és a chipsetnek is jót tesz (kevesebb vezeték). És persze együtt járt a dolog a PCI busz (fokoztos) lecserélésével is, ami már igencsak lassúcska volt.
  • Molnibalage #31
    Na ja, de nincs ég és föld különbség az AGP és a PCI-E között, míg a te példádban igen..
  • dez #30
    Ilyen alapon az AGP-s kártyákat is a végtelenségig kellene gyártani, mert ugye mi van ha az romlik el, és "nehogymá le kelljen cserélni a videokártyát az alaplap miatt". De még az AGP sem létezne, mert még mindig az XT busznál tartanánk, és nem tudott volna semmi új megkapaszkodni a piacon.
  • Aspirin #29
    Én most váltottam egy SkA 3000+Bartonról AM2-es 3800x2 35W-os konfigra, és mert meg vagyok elégedve a Leadtek AGP-s 6600gt-mmel, sikerült AGP-s lapot találnom hozzá GA-MF3 személyében. Teljesen elégedett vagyok a konfiggal. Még volt a képben egy Asrock lap is, de a Gigabytenak jobb a felépítése.
    Akinek a halálhírét költik, sokáig fog élni!
  • Molnibalage #28
    Sántít a logkia, ha TE nem vennél új AGP-et ki venne HASZNÁLTAN?? Kb. 1 éve vettem új alaplapot és procit, mert elszállt az alaplap és egy RAM modul, viszot a videokari meg zsír új volt akkor, alig volt 11 hónapos. Honnan a túróból lett volna pénzem egy másik videokarira és abból PCI-E-s nem is volt. Kibaszottul rühellem a PCI-E-t! Nagy parasztvakítás az egész.
  • MaSzKa #27
    elmondom neked a pci-e alaplapok olcsóbbak 1-2eft-al és a pci-e vgak is olcsóbbak

    a régi cuccokat meg el is lehet adni azt kipótolod
  • MaT #26
    Nagyon helyes... Sztem undorító, hogy a gyártók rákényszerítik az embereket, hogy fejlesszék a gépüket! Nem gondolnak azokra az emberekre, akiknek nem az a lényeg, hogy menjenek a legújabb játékok, hanem egyszerűen internetre, irodai munkákra használják a gépet, illetve 1-2 régebbi játék futtatására. És nem gondolnak arra, hoyg ezekben a gépekben is tönkremehet a videókártya, és az alaplap AGP-s. Szóval teszem azt 3 év múlva tönkremegy a videókártyám, nem tudok újat venni mert már nem lehet AGP-set kapni, ezért vegyek egy lapot is hozzá... Pfff! Gusztustalan! És nemtudom, hogy nagyon olcsón meglehet már ezeket úszni de akkor is olcsóbb megvenni 1 agp-s kártyát, mint egy PCIe-szes kártyát+lapot! Egyébként én személy szerint ezért szeretem az AMD-t meg az ATI-t mert ők nem csak a jövőbe látnak!
  • Filiic #25
    De az agp (1x) így is duplája a pcinak, és még meg sincs osztva mással. Nem tudtam, hogy a physxnek ilyen gondja van (bár csodáltam amikor megjelent, hogy az ósdi pcit használja). Számomra azért használhatatlan, mert drága, és minek, amikor ott a proci többi magja...
  • sathinel #24
    Az hogy nem használod ki a PCI-E tudását ugyanúgy mint a többi technológiát, csak meg kell venned minél hamarabb L2read!

    mindíg kijönnek új dolgokkal amiket nem tudsz kihasználni kb 2 évig rendesen miután kiadták, és csak utánna. Írtam hogy az AGP PCI-E közt is elméletben van különbség, de tesztek szerint ugyanaz a kártya mindkét foglalatban közel azonos teljesítményt hoz. 3 év múlva kinn az új MS ami talán már jó lessz. Addig meg ez jó lessz azoknak akik nem akarnak váltani, nincs pénzük, stb.