Gyurkity Péter

Jövőre jön az AMD hatmagosa

Az AMD végre megerősítette, hogy jövőre szeretnék piacra dobni saját asztali hatmagos processzoraikat, ezt pedig egy kellemes meglepetéssel fejelték meg. Eközben készül OpenCL alapú fejlesztői környezetük.

Elsőként külső forrásból értesülhettünk arról, hogy a cég valóban jövőre készül az első hatmagos asztali chipekkel, a lap azonban ezúttal magától az AMD-től szerezte értesülését, így az hivatalos megerősítésként értékelhető, amire szükség is volt a vissza-visszatérő pletykák után. Egyelőre csak a szerverekbe szánt Opteronok esetében elérhetők az új változatok, jövő ősszel azonban az asztali számítógépekben is megjelennek ezek az erőművek.

Bár a készülő processzorok hivatalos elnevezését még nem ismerjük, ez minden bizonnyal Phenom II X6 lesz. A Thuban kódnév alatt fejlesztett változatok még 45 nanométeren készülnek (ezzel némileg lemaradva az Inteltől, amely már az idén megkezdi a 32 nanométeres csíkszélesség bevezetését), beépített DDR3 memóriavezérlőt, 904 millió tranzisztort, valamint 3 MB másodszintű és 6 MB harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak. Az órajeleket még szintén nem tudni, de a chip felülete 346 négyzetmilliméter lesz, vagyis igencsak méretes fejlesztésről van szó.

Az AMD azzal kedveskedik a kitartó vásárlóknak, hogy az új chipek minden gond nélkül illeszkednek majd a jelenleg használt Socket AM2+ és Socket AM3 foglalatú alaplapokba. Ezzel ismét csak szembemennek az Intellel, amely jelenleg is három eltérő foglalatot használ az asztali számítógépeken, a kompatibilitás teljes hiánya mellett. Utóbbi azonban készül a Gulftown kódnevű, valószínűleg Core i9 néven megjelenő chipekkel, amelyek szintén hat magot, 12 szálat kínálnak majd, LGA1366 foglalattal, ezek már a második negyedévben érkezhetnek, míg az AMD a harmadik negyedévre készülhet el a hatmagosokkal.

A cég időközben benyújtotta igényét a megfelelő tanúsítványokra az OpenCL fejlesztői környezetet illetően, amire az ATI Stream SDK 2.0 csomaghoz lesz szükségük - ez megfelelő hátteret biztosít majd mind a CPU-, mind pedig a GPU orientált fejlesztésekhez, vagyis továbbra is minden erővel támogatják a nyílt szabványt, amely különösen a hibrid chipek érkezésével válhat majd fontossá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)