Gyurkity Péter

Megérkeztek az AMD hárommagosai

Bár korábban már a javított változatokról is szó esett, még csak most jelentek meg az első hárommagos asztali processzorok. A cég a négymagosoknál is újít, míg az Intel 2010-re ígéri 32 nanométeres hatmagosát.

Az AMD sietett a megjelenéssel, hogy még az első negyedév, vagyis március vége előtt beinduljon a sorozatgyártás. Ez sikerült is, és a jelek szerint március 27. meglehetősen jóra sikeredett a vállalat háza táján. Hivatalosan is megjelent a hárommagos család első két példánya, valamint sikerült lejjebb szorítani a négymagos változatok fogyasztását, így csökkentve a különbséget az Intel fejlesztéseivel szemben.

Első körben tehát két újabb processzor rajtol el, ezek a Phenom X3 8400 és 8600. Előbbi 2,1 GHz-es órajelen fut, míg utóbbi 2,3 GHz-en - a cég elsősorban a játékosoknak ajánlja érdekes fejlesztéseit, még akkor is, ha ezek a chipek a négymagosok lebutításának is felfoghatók. Nem meglepő, hogy a hárommagos Phenomokat eredetileg quadnak szánták, ám az egyik processzormag hibája miatt ez nem sikerült, ezért döntöttek úgy, hogy megpróbálkoznak egy átmeneti sorozattal is. A Toliman kódnevű család tagjai a Socket AM2+ foglalatba illeszkednek, 2 MB harmadszintű gyorsítótárral, egyelőre még ismeretlen áron. Az azonban biztos, hogy elsőként OEM- konfigurációkban kapnak helyet, többek között a Dell jóvoltából.

A négymagos Phenomok vonalán is sikerült újítani, mégpedig az X4 9100e révén, amely a fogyasztást szorította le 65 wattra. Ezt az AMD szakemberei elsősorban az alacsonyabb órajellel érték el, nagy technikai áttörésről tehát nincs szó, mégis fontos, hogy 65 nanométeren sikerült eltüntetni a fájó lemaradást, amit a rivális a maga 45 nanométeres fejlesztéseivel okozott. A 9100e négy magja 1,8 GHz-en fut, a megosztott L3 gyorsítótár mérete 2 MB, a támogatott technológiák pedig a következők: Cool’n’Quiet 2.0, Dual Dynamic Power Management és HyperTransport 3.0. Az árról itt sem érkezett hír, ám a szakértők szerint ez 200 dollár alatt marad.

Az Intel a maga részéről már a 32 nanométeres generáció várható megjelenéséről beszél, amire szükségük is lesz, ha meg akarják tartani a mostani előnyt. Elsőként természetesen a szerverchipek szegmensében kerülhet sor a nagy váltásra, várhatóan itt érkeznek majd a hatmagos, 32 nanométeren készülő erőművek. A Westmere kódnevű család első példányai 2010-ben bukkannak majd fel, két QuickPath Interconnect busszal, összesen 12 szál támogatásával, illetve 12 MB megosztott harmadszintű gyorsítótárral. A processzorok az idén bemutatkozó Socket 1366 foglalatra épülnek majd, háromcsatornás DDR3-memórivezérlővel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Glutamin #34
    A Celeron D-nek nem sok köze van a Pentium D-jez. (pont ez a 2 féle procim van jelenleg) A Celeron D egy csökkentet cache-sel, FSB-vel és HT nélküli P4. A pentium D pedig 2db HT nélküli P4 egybetokozva.

    Ugyanakkor valóban az intelnél is megfigyelhető a részben selejtes procik más elnevezéssel való árusítása.
  • dez #33
    Persze, idővel nyilván egyre több mag lesz rendesen kihasználva.
    (Néhány programmal meg már most is.)
  • Abu85 #32
    Ez így igaz amit mutatsz, de ez azért van így, mert a legtöbb programban nincs elég Thread a négy mag hasznosítására. Az AMD jelenleg ezt használja ki, egyébként nagyon okosan.
    A jövőben talán változhat a helyzet, és akkor a 4. mag is előnyt kovácsol.
  • dez #31
    Pofázás helyett nézd végig pl. ezt a teszet: link
    2 mag vs. 3 mag: majdnem akkora különbség, mint 1 mag vs. 2 mag
    3 mag vs. 4 mag: pár % különbség
  • who am I 7 #30
    "Tesztek tanúsága szerint jelenleg azok a játékok, amik már többszálasak, a 3. magból még szépen profitálnak"

    Hát egyértelmű, a hárommagból, MÉG POOOONNTTT PROFITÁLNAK, dehát már a négy mag hót felesleges!de a három, az AZ tökéletes! dez Nem is értem, hogy miért nem 3 magos procikat csinál mindenki , hisz a többszálas progikhoz, pont az a tökéletes akkó omg
  • dez #29
    (Persze nem árt kikapcsolni a workaroundot, amit csak a "biztonság kedvéért" tettek bele a BIOS-okba, ne lassítson.)
  • dez #28
    Igen, ez még B2-s. Nem mintha ez túl sokat számítana desktopon.
    És igen, AM2+. Mi más lenne? Az AM3 csak jövőre jön, és a lényege a DDR3 támogatás.
  • arty #27
    most akkor ez a 3 magos széria még nem a javitott változat?
    és csak AM2+ ???

    sg cikkek... ajjaj ...
  • tomcsa4 #26
    HMm most jobban elolvasva PíszLávJuniti írását, ugyanazt írtam mint ő. Sorry, félreértettem elsőnek. Én nem vetem meg az AMD-t, soha nem is tettem. 2x volt intelem és kétszer AMD-m (most AMD ugye). Szerintem elég erős cég.
  • tomcsa4 #25
    1, Minden processzort úgy gyártanak, hogy nem tudják, milyen lesz. Egy adott csíkszélességen belül persze. Nincs ilyen, hogy legyártanak most x db 2,4GHZ-es Core2Duo-t. Legyártanak x db procit és megnézik tesztekkel, hogy milyenek lesznek és utána kategorizálják! Mindig is így gyátották, ez sose változott!

    hpteso: természetesen nem kettő darabot gyártottak le, szóval a kukába dobás nem jétszik. Emlékezzetek vissza a Celeron D legelső változataira. Ezek Pentium D-knek indultak, de nem működött a második mag, gondok voltak vele. Letiltották és hopp Celeron D!