Gyurkity Péter

Új ikermagos chipek érkezőben az Inteltől

Bár manapság már a négymagos processzorok számítanak menőnek az asztali szegmensben, az Intel további ikermagos változatokat tervez. Az Atom sorozatból eddig nem tudtak eleget gyártani.

Az alaplapgyártóktól származó értesülés szerint a processzorgyártó egészen pontosan öt újabb variánst tervez, amelyek kivétel nélkül az asztali ikermagos családot színesítik majd. Az új változatok kiforrott gyártástechnológiával, ennek köszönhetően pedig kedvező fogyasztási mutatókkal és tűrhető induló árakkal érkeznek meg a boltokba, közvetlenül az év vége előtt.

Az öt új versenyző jelölése sorrendben T9800, Q9000, P9600, T9550 és T8700. Ez már csak azért is érdekes, mert a P és T-sorozat tagjai laptopokba, nem pedig asztali gépekbe kerülnek. Induló áruk 530, 348, 348, 316, illetve 241 dollár, nyilván az órajeltől és a gyorsítótár méretétől függően. Sajnos utóbbiakról már nem szól a fáma, így a pontos technikai részleteket nem ismerjük - nagy meglepetésre azonban nem számíthatunk, tekintve, hogy egy már jó ideje piacon lévő, már-már kifutóban lévő generációról van szó (ez persze csak akkor igaz, ha a még újabb négymagos chipek gyors elterjedését jósoljuk).

Az új chipek megjelenésével egy időben a cég a meglévő Core 2 Duo P8600 változat árának csökkentését is tervezi, ez 241 dollárról 209 dollárra esik majd, várhatóan 2009 januárjában. A család kibővítésére azonban még idén sort kerítenek, legalábbis a forrás szerint december 28-án várható a hivatalos bejelentés és a rajt. A vállalathoz kapcsolódó hír, hogy a következő generációknál a déli híd szerepét betöltő P55 PCH chip (amely a Lynnfield és az integrált grafikus vezérlővel szerelt Havendale sorozatot szolgálja majd ki) 2009 harmadik negyedévében érkezik meg az alaplapgyártókhoz.

Ami a netbook készülékekbe és egyéb kisebb mobil megoldásokba kerülő Atom chipeket illeti, Paul Otellini vezérigazgató a pénzügyi elemzők előtt tartott beszédében elismerte, hogy a harmadik negyedév során nem tudtak annyi példányt gyártani, amivel kielégíthették volna a keresletet. Ennek megfelelően igyekeznek még tovább növelni a kibocsátást, és ígéretet tett arra, hogy az elmúlt három hónapban 200 millió dolláros bevételt hajtó processzorokból jóval többet szállítanak majd le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Carbuncle #1
    Ez egy eredeti, megmásíthatatlan parasztvakítás. A négymagosoké a jövő, és elérhető árúak már (a Q6600 már jó árban beszerezhető, és odaveri az összes agyontunningolt 2magos procit is (a Cryengine 2 -nek pl. igen-igen 4 mag kell Very High -n, ha most nem akar az ember 100 lepedőt költeni az ember videókártyára).