Gyurkity Péter

Új négymagosok érkezőben az Inteltől

A processzorgyártó nem hagyja válasz nélkül az AMD bejelentéseit: új négymagos és ikermagos chipekkel jelentkeznek, emellett pedig csökkentik a meglévők árait. Egy új Atom processzor is érkezik az Asus netbookjaiban.

Több forrás is beszámolt az Intel háza tájáról érkező hírekről, így van miből válogatni. Elsőként a frissen felbukkant árlistát érdemes közelebből szemügyre venni, hiszen ezen több új processzor is megtalálható, néhány jelenleg is kapható példány pedig alacsonyabb áron szerepel. A korábbi ígéreteknek megfelelően érkezik a négymagos, alacsony fogyasztású Q8200, Q9400, valamint Q9550, illetve két olcsóbb ikermagos változat is, az E7500 és E5400.

A január 18-án megjelenő chipek egyik legfontosabb jellemzője a csökkentett fogyasztás, ez ugyanis még a négymagosok esetében is csak 65 watt. Az órajel terén nem számíthatunk jelentős változásra, ez továbbra is 2,33 és 2,83 között mozog, ám az FSB 1333 MHz-re ugrik, a legdrágább négymagos pedig immár 12 MB másodszintű gyorsítótárral érkezik. Ugyanezen a napon, vagyis jövő pénteken a meglévő példányok ára is csökken, így például a Q8200, az E7400, E5300 és E5200, az E2200, valamint az E1400 is új címkét kap. Az Intel ezzel szeretné megtartani az előnyét az AMD-vel szemben, amely most a Phenom II révén igyekszik visszaszerezni korábbi fényét.

Érdemes megemlítenünk, hogy a CES alatt bemutatott Asus Eee PC 1004DN netbookban egy új Atom változat is felbukkant, amely N280 jelzéssel érkezik. A 45 nanométeren készülő egymagos változat egyes források szerint 1,86 GHz-en fut (vagyis legfontosabb jellemzője a megnövelt órajel), mások azonban arról írnak, hogy ez marad 1,6 GHz. Hivatalos információ még nem jelent meg a chipről, mivel az Intel még be sem jelentette azt. Az biztos, hogy a chip mellett a lapkakészlet is új, hiszen a GN40 korábban nem volt elérhető, az Asus pedig annyit árult el készülékéről, hogy kifejezetten európai terjesztésre szánják azt.

A friss hírek szerint az Intel ezalatt új mobil chipekkel készül, mégpedig a jelenlegi ULV (ultra-alacsony feszültségű) sorozatra építve. Ezek az AMD Neo processzorának megjelenését lesznek hivatottak ellensúlyozni, várhatóan a második negyedévtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #23
    Ja, de persze meggyőztél a likkel.
  • dez #22
    Írtál te már ennél nagyobb "totál hülyesget", de én nem oltottalak le ilyen stíusban miatta. Továbbá másodszor írtam le, és először nem cáfolta senki.

    Tényleg nem azt írták, hogy felezi, csak visszaveszi (előzőleg ezt írtam). Oké, tegyük fel, hogy téves információ. De nagyon is lenne értelme abban az esetben, ha jelentősebben növelné a fogyasztást a HT. In-order végrehajtású prociról beszélünk, itt a HT jelentősen növelheti a teljesítményt (lásd PowerPC mag a Cellben és magok a Xenonban [X360 CPU]). Tegyük fel, hogy ez itt +80%. És mondjuk visszaveszik az órajelet 30%-kal (aminek következtében pl. nem nő a fogyasztás). Eredmény: 1.8*0.7=1.26 -> 26% többlet.

    Arról se feledkezzünk meg, hogy az Intel mindig is nagy hangsúlyt fektetett a marketingre. (Lásd pl. az első időkben a P4-ek magasabb órajele ellenére alacsonyabb teljesítmény, mint a P3.) Ezt szem előtt tartva egy +100% v. 0.5x órajel = 1 -> ugyanaz a teljesítmény, csak hangzatos 4-szálon HT-vel, nem is lett volna még ez sem annyira extrém dolog. :)
  • shabba #21
    Ezt már nem először írod, de szerintem szokj le róla, mert totál hülyeség amit írsz. Csupán gondolj bele racionálisan, mi értelme lenne felezni az órajelet, ha azzal a fele teljesítmény is odalenne. A HTT hatásfoka sosem fogja elérni a 100%-ot, főleg nem annál magasabbat, ami gyakorlatilag a rendszer teljesítményének csökkenését hozná magával. Mi értelme lenne egy olyan technológia adaptálásának ami csak csökkentené a teljesítményt?

    A HTT alkalmazása Atomtól függetlenül abból fakad hogy viszonylag csekély die size méret növekedésért és viszonylag csekély fogasztás növekvény többletért, annál arányaiban nagyobb teljesítmény növekedés érhető el az alkalmazásával, főleg jól párhuzamosítható sw környezetben. Ha ez nem így lenne a HTT alkalmazása gyakorlatilag értelmetlen lenne bármely cpu esetén. A HTT úgy átlag 10% körül növeli meg a magméretet és a fogyasztást amikor a magok kihasználtsága magasabb, cserébe a teljesítmény növekvény ennél akár jóval nagyobb arányú is lehet.

    Az Intel doksiban is 10% TDP többlet szerepel HTT esetén. 62. oldal

    Pl. egy másik fórum hsz.-ben link jól látszik hogy egy H.264 L5.1-el - nem túl szabványosan kódolt video - már túl nagy falat a 330-as Atomnak. De az jól látszik az FPS-ből hogy a CoreAVC codec esetén remekül kiütközik a HTT technológia előnye és 50%-os teljesítmény növekmény formájában realizálódik.
  • dez #20
    HTT
  • dez #19
    Csak azt felejtetted el hozzátenni, hogy bekapcsolt HHT-nél felezi az órajelet, hogy ne nőjön a fogyasztás a több proci-részegység egyidejű használatától. (Legalábbis valahol ezt írták.)
  • [HUN]FaTaL #18
    IEből pont, hogy van 64bites, csak adobe képtelen hozzá flash playert csinálni. 1-2 alkalmazás van, ami 64bites, de még nagyon kevés, reméljük a jövőben változni fog ez a tendencia.
  • kjasfhasdfasd #17
    Csökken a fogyasztás, végre!
  • frontway #16
    A prohardveres tesztben szó sincs a 330-as Atomról. Ott a 230ast tárgyalják. Légy figyelmesebb!
  • fade2black #15
    hápersze

    http://prohardver.hu/teszt/atomot_asztali_szamitogepbe/videolejatszas.html
  • Kaadi #14
    Az Internet Explorer-nek van 64 bites verzioja, de az nem kompatibilis sok 32 bites kiterjesztessel.

    A 64 bit kihasznalasa egyebkent memoria intenziv programoknal erdekes (kepfeldolgozas, video-editalas, rendereles, jatekok). Egy bongeszo nem fog egyhamar a 32 bit korlataiba utkozni.

    Hallott valaki ketmagos Atomot hasznalo gepekrol? En mar ezeket varom, mert az egymagosak nagyon alulteljesitenek. A nehany eves Pentium M Dothan 1,6-osom meg mindenben veri a kis csodat, kulonosen a Radeon 9700-al.