Gyurkity Péter

Négy- és hatmagos chipek az Intel útitervében

Az Intel több milliárd dollárt fordít a 32 nanométeres gyártósorok fejlesztésére, eközben pedig újabb négy- és hatmagos processzorok piacra dobását tervezi. A mobil szegmensben májusig nem csökkentenek árat.

Nagyjából így lehetne összefoglalni az Intel háza tájáról kiszivárgott híreket, amelyekből egyszerre többet is kaptunk az elmúlt napokban. A legfontosabb ezek közül talán a hivatalos közleményként is megjelent bejelentés, miszerint összesen 7 milliárd dollárt fordítanak az amerikai gyártósorok fejlesztésére, frissítésére az elkövetkező két évben. Ez nyilván a következő generáció sikerét hivatott bebiztosítani, mégpedig 2010-től kezdődően, a lehető legkevesebb esélyt adva az AMD-nak az időben történő visszavágásra, illetve felzárkózásra.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A DailyTech ezalatt rátette a kezét a friss útitervre, amelyben több új fejlesztés is helyet kapott. A jelenleg csúcskategóriának számító Core i7 és Core i7 Extreme chipeket idén még nem cserélik le, ám a mainstream vonalon érkeznek a szintén 45 nanométeres Lynnfield processzorok (négy maggal, DDR3-vezérlővel, 8 MB harmadszintű gyorsítótárral, valamint LGA-1156 tokozással), a laptopoknál pedig megjelenik a Clarksfield sorozat (szintén négymagos felépítéssel, Wi-Fi, illetve WiMAX-támogatással). 2010-ben viszont érkezik az új zászlóshajó, mégpedig a Gulftown chipek képében, amelyek már hatmagos felépítést kapnak, továbbra is az X58 chipkészletek kíséretében, ám immár 32 nanométeres csíkszélességgel. Az asztali és mobil mainstream szegmensben az ikermagos Clarkdale és Arrandale érkezik majd 2010 közepén, ezek legnagyobb újítása szintén a gyártástechnológia lesz.

2010 tehát már egyértelműen a 32 nanométeres generáció éve lesz, jóllehet az Intel továbbra sem hajlandó nyilatkozni a pontos megjelenési dátumokról (és az sem túl valószínű, hogy jövőre a felhasználók többsége ilyen chipeket szerez majd be). Ezzel azonban alaposan feladják a leckét az AMD-nek, amely a 45 nanométeres generációra történő átállást is megszenvedte, és elég kevés esély mutatkozik arra, hogy ezúttal időben meg tudnak jelenni saját megoldásaikkal - néhány hónapos késésre mindenképpen számítani lehet.

Az Intel időközben értesítette partnereit, hogy a mobil processzorok terén május előtt nem számíthatnak jelentős árcsökkentésre - ezzel cáfolták azon korábbi híreszteléseket, miszerint ilyesmire készülnének az első negyedév folyamán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #4
    Egyenlöre ,elég az is ami van.....majd 2év múlva ocson....(egyenlöre a 2magot alig alig használja valami)4 az még paraszvakítás, 6 meg mi a fasznak...
    inkább csináljanak 4ghz-es 4 magost..mint 2Ghz-esból 6 magot...
    de már 4Ghz 2magosnak is tudnék örülni...45W-osat
  • Jerry90 #3
    én még mindig egy p3asról pötyögök 64 megás videokártyával 633 MHZ celeronnal és 512 RAM-al felszerelve:D:D:D
  • xido #2
    akkor azt hiszem ezt az évet kibekkelem a mostani gépemmel,gyűjtö zsozsót,hogy a jövvőre 3 éves gépemet komplett lecseréljem majd egysohaki nem használt 6magosra:)
  • bertino #1
    csinálják csak.