Gyurkity Péter

6 és 12 magos chipek az AMD terveiben

Azt már eddig is tudtuk, hogy a cég még idén - némi késéssel - szeretné piacra dobni saját 45 nanométeres processzorait, ám ezen felül további újításokkal is készülnek. Az Intel eközben árat csökkentett.

Az AMD első negyedéves teljesítményének kiértékelésére múlt hét pénteken kerítettek sort a cég főhadiszállásán, mégpedig a jelentős pénzügyi elemzők és a vállalat több vezetőjének részvételével. A számbeli adatok ismertetését követően szóba kerültek az elkövetkező időszakra vonatkozó tervek is, ezekkel kapcsolatban pedig több érdekesség is kiderült. A 45 nanométer csak az első lépés, jönnek a 6, 8 és 12 magos szerver- és asztali processzorok.

Dirk Meyer ügyvezető igazgató az elemzőknek tartott beszédében elmondta, hogy már nyáron megkezdik a 45 nanométeres generáció példányainak gyártását, de az igazi dömpingre csak az év végén számíthatunk. Ezzel fél év helyett 9-12 hónap késést szenvednek el az Intelhez képest, reményeik szerint azonban az új termékek erejével kárpótolják majd a felhasználókat. A belső, magok közötti kommunikációért felelős HyperTransport 3.0 technológia segítségével az eddiginél összetettebb processzorok jelenhetnek meg, a "natív" jelző elhagyásával, két külön szilíciumlapkát hordozva magukban.

A gyártástechnológiai váltást követően első körben a hatmagos Shanghai chipek érkeznek majd (Istanbul kódnéven), kifejezetten a nemrég bejelentett Intel Dunnington ellenében, amely szintén hat maggal és 45 nanométeren veszi majd fel a versenyt. Az Istanbul két szilíciumlapka alkalmazásával egészen 12 magig srófolhatja fel a jelenlegi határt, kiegészülve a nyolcmagos változatokkal. Mivel mindegyik lapkán egy kétcsatornás memóriavezérlő foglal helyet, szakértők szerint akár egyetlen mag emulálhatja a négycsatornás üzemmódot, hiszen hozzáfér a második lapkához tartozó vezérlőhöz is - ezzel nyilván az Intel készülő háromcsatornás vezérlőjét szeretnék méltó mód fogadni.

Az Intel jelentős árcsökkentéssel igyekszik növelni a négymagosok népszerűségét, amely egyes példányoknál akár az 50 százalékot is elérheti. Példaként említik a 2,66 GHz-en futó Core 2 Quad Q6700 chipeket, amelyek 530 helyett már csak 266 dollár kóstálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mamo33 #30
    Bocs ez lemaradt:

    http://www.terminal.hu/cikk.php?article_id=112207
  • mamo33 #29
    Ennyit a bóvli AMD-ről és a "szuper" intelről:

  • dez #28
    Szóval azért nem véletlenül szánta el magát az Intel a QPI és az IMC bevezetésére végre, a Nehalemnél.
  • dez #27
    Na ja, csak éppen a procik közötti kommunikáció (cache tartalmak és információk cseréje) attól még az FSB-ken megy keresztül, a memória- és pefiféria-hozzáférések adatáramlásával versenyezve.
  • Inquisitor #26
    Ezért van alá négycsatornás memóriavezérlős Skulltrail DX5400 chipset, nem? :)
    De remélem igazad van.
  • dez #25
    Nem sok sSSE3-as programot láttam eddig, és az SSE4 is nagyrészt csak speciális esetekben használható dolgokat jelent.
  • dez #24
    Igen, valamivel alacsonyabb feszen mennek, és némileg jobban is húzhatók.
  • dez #23
    A 6-magos Xeon nem sok vizet zavar, az integrált memóriavezérlő és a közvetlen procik közötti kommunikáció hiánya miatt a 4-magos Xeonok sem teljesítenek túl fényesen a legtöbb szerveralkalmazásban.

    Ellenben a HT3.0-ás Shanghai elég ütős lehet már 4 maggal is, hát mét 6-tal.
  • asysoft #22
    SSSE3 több újdonságot tartalmaz elődjéhez képest, mint az az SSE2-höz képest:) SSE5 meg sajnos tényleg messze van.
  • Inquisitor #21
    Sejtettem, hogy ezt megkapom, de szvsz legalább akkora marketing átszabás az az SSSE3, mint az SSE 4.1 és 4.2 a 4.0-hoz képest. :)
    Az a SSE5-ös AMD meg marha messze van még.