Berta Sándor

2010-ben jöhetnek az első cég- vagy városnevű domének

Szeptember végén tárgyal az ICANN az új gTLD doméntartományok kiosztásával kapcsolatos harmadik tervezetről.

A Nic.at osztrák doménszervezet által nyilvánosságra hozott információk alapján a doménnevek kiosztásáért felelős szervezet jövő év február végén vagy március elején fogadhatja el és jegyezheti be az első gTLD-doméncímeket. Mindez azt jelenti, hogy az első új gTLD-k 2010 vége előtt nem jelenhetnek meg. Az ICANN munkatársai egyébként sokkal valószínűbbnek tartják a 2011 elejei időpontot.

Richard Wein, a Nic.at ügyvezetője és Dirk Krischenowski, a .berlin kezdeményezés életre hívója, akik immár tíz éve szeretné elérni az új doméntartományok bevezetését, egyaránt úgy vélték, hogy 2010 elejétől a végső döntésig még legalább fél évnek kell majd eltelnie. Az ICANN szerint ez az idő viszont akár nyolc hónap is lehet. Új gTLD lehetne például a .berlin, a .paris vagy éppen a .apple. Az érdeklődés máris óriási, egyes doméntartományokért már hónapok óta komoly harc folyik a különböző cégek és szervezetek között.

"Csak az a biztos, hogy az új doméntartományokat valamikor kiosztják. De, ha ez mégsem valósul meg, akkor az ICANN politikai értelemben egy halott szervezetté válik, függetlenül attól, hogy milyen döntés születik szeptember végén a szervezet jövőjéről. Ekkor jár le ugyanis az ICANN és az amerikai kereskedelmi minisztérium által kötött szerződés" - közölte Wein. A szakember mindenesetre optimista és bízik abban, hogy előbb vagy utóbb, de kiosztják az új doménneveket, annál is inkább, mert ezt akarja az amerikai kereskedelmi minisztérium is. A szaktárca ugyanis ezzel a lépéssel szeretné elérni, hogy az egyes doménnevekért nagyobb legyen verseny. Ráadásul a folyamat túlságosan előrehaladott, így azt az ICANN sem állíthatná le.

Fontos lesz ugyanakkor, hogy milyen döntés születik az októberi szöuli ICANN-csúcstalálkozón, ott kerül majd szóba például a cirill doménnevek jövője is. Krischenowski elmondta, hogy az új gTLD-k iránt érdeklődik többek között az eBay és a Nokia. De számos kérdés még eldöntésre vár, ezek egyike például, hogy ki élvez elsőbbséget a .apple doménnév esetében: az Apple cég, a Beatles szerzői jogaival kapcsolatban tevékenykedő társaság vagy éppen az amerikai almatermelők egyesülete?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dr Adee #7
    Ott a googli majd az tudja helyetted ;)
  • drwho #6
    Egyet értek... Honna lehet tudni, hogy budapest.hu vagy xy.budapest... tisztára zűrzavart okoz ez. Ráadásul ha véletlen leírok egy címet és netalán nem kell a .{hu|com|uk|org|gov|...} cím végződést, akkor hogy lehetek biztos majd abban, hogy nem feledékenységből maradt-e le... Mert olyan cím lehet, hogy xy.budapest.hu de olyan is lehet, hogy xy.budapest és nem lesz ugyanaz!
  • B0nFire #5
    Újabb gumicsont, amin lehet veszekedni, meg nagy pénzeket elkérni érte. Az ugye mindenki előtt világos, hogy nem az almatermelők fogják megkapni a .apple-t? Nagy-Britanniában volt egy érdekes eset, amikor először megjelentek a magánrendszámok. A királynő megigényelte a QUEEN-1-et, de az már sajnos foglalt volt.
  • kvp #4
    Az egyetlen gond, hogy nem teljesen tiszta hogyan lehet majd megadni a lokalistol eltero karakterkeszletet hasznalo domain neveket. Jelenleg ugy nez ki, hogy marad az url enkodolt valtozat, tobbnyire utf8-ban. Ezentul majd lesznek ilyen cimek is, amiket meg kell jegyezni: http://%77%77%77.%73%67.%68%75 ami a barhol beirhato valtozata a http://www.sg.hu -nak.
  • Mcsiv #3
    és majd jön a káosz, remek lesz.
  • kistanko #2
    Nem a fejlődés ellen beszélek, de a .com,-.net,-org.-hu.-at és egyéb root domének mé' nem voltak jók? Eddigis problémás volt olykor egy-egy domén, ezután, a cikk utsó mondata alapján még nagyobb lesz a fennforgás....
  • Szefmester #1
    van egy olyan tippem hogy a kamuoldalak erős elszaporodása fog megkezdődni, arra várva hogy valaki nem .apple-t, hanem .com-ot ír..