MTI

Saját doménnevet kap a Székelyföld

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezte, hogy a Székelyföld saját internetes tartománynevet kapjon. Várhatóan 2010-től használható majd a .sic doménnév.

A internetes neveket felügyelő, kaliforniai székhelyű szervezet, az ICANN a katalán példa nyomán nyolc másik régióval - Skócia, Baszkföld, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galícia, Wales és Leon - együtt hagyta jóvá a Székelyföldet megjelenítő .sic végződés használatát.

"A múlt év nyarától foglalkozunk az üggyel, és azért nem vertük nagydobra az eddigi eredményeket, hogy a román hatóságok ne szóljanak bele a folyamatba" - nyilatkozta az előzményekről a Krónika című kolozsvári napilapnak Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Mint mondta, több rövidítésváltozat is szóba jött, vita is folyt erről az SZNT állandó bizottságában. Például a .sec, a .ts (Terra Siculorum) és a .sze is felmerült, de ezek mind foglaltak voltak.

Ahhoz, hogy az interneten találkozni lehessen a .sic végződéssel, 2010-ig ki kell dolgozni azt a szabályrendszert, amely alapján megtörténhet majd a doménnév valóságos odaítélése, és létre kell hozni az alapítványt, amely a tartománynevet kezeli. Az SZNT-elnök szerint az igényt bejegyezték, de a kezdeményezés életképességének feltétele, hogy minél több magyar civil szervezet, egyház, cég csatlakozzék. Ennek érdekében aláírásgyűjtésre készülnek. Továbbá a szükséges technikai hátteret is meg kell teremteni.

A kezdeményezés révén a székelyföldi felhasználók már a honlap vagy e-mailcím végződéséről felismerhetővé válnak a világhálón. A Székelyföld saját internetes azonosítója lehetővé teszi, hogy 2010-től a térségbeli önkormányzatok, cégek, magánszemélyek és intézmények honlapjainak címe a .sic végződést kapja, a siculitas rövidítéseként.

"Mai fordításban ez a székelységet jelenti, de a középkori magyar közigazgatásban az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget jelentette, amellyel a székely szabadság történelmi gyökerére utalunk - mondta az SZNT elnöke, aki arra számít, hogy a tartománynév megléte megsokszorozza majd a székelyföldi illetőségű honlapok számát. Izsák azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a doménnév mintájára a Székelyföldön bejegyzett autókat is SIC felirattal jelöljék meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JL666 #25
    de birkák vagytok.itt nem népek kapnak, hanem terület egységek, a cigányoknak sose vót hazájuk, a római birodalom most nem létezik
  • sar92 #24
    Ezdemekkora flash!
    Próbálják elnyomni őket, de nemzetközileg is elismerték, hogy Erdély külön téma;)!
    Szép volt:D!
  • Bakutyin #23
    Értem, tehát székelyek se léteznek, én sem létezem, nincsenek székelykapuk, nem létezik Csíkszereda, nincs kürtőskalács.
    Esetleg van, de neked fontosabb egy olyan történelmi döntés, ami figyelmen kívül hagyta a legalapvetőbb emberi jogokat, úgy mint a népek önrendelkezési jogát.

    Apropó, reklámozod még a Demokratikus Chartát a fórumon? Csak mert legutóbb azt csináltad...
  • Sanyix #22
    Mert liberálkommunista :)
  • chuky123 #21
    No igen ez után már tényleg az autonomia jön. Hajrá
  • Socket #20
    tehát akkor a .hu is felesleges, jól van. :D
    Nem értem ha már egy nemzetközi szervezet is elismeri a dolgot (ICANN) akkor miért fáj egyes MAGYAR embereknek ez? Baj? Tehát akkor Koszovó is tök felesleges nem? Nem kell mindenbe beletörődni.
  • Vogel #19
    Ennyi erővel lehetne .cig is a "nagy múltú nép" miatt.
  • emerikusz #18
    Ezzel csak pénzt és időt spóroltak. Nemsokára bármilyen TLD-t lehet majd használni pl. kovacspisti.szekelyudvarhely vagy kovácspisti.székelyföld csak legyen elég pénze az adott közösségnek.
  • Kecske2 #17
    .rom
  • B0nFire #16
    THX az infót!