Gyurkity Péter

A riválisok előtt is megnyílik a Google könyvesboltja

A keresőcég ígéretet tett arra, hogy online könyvesboltja a riválisok számára is hozzáférhető lesz, így ezen cégek a helyi a könyvtárakkal együtt árulhatnak majd hozzáférést az érdeklődők számára.

A Google Books körüli huzavona már jó ideje tart a cég, annak riválisai, illetve a szerzőket és forgalmazókat tömörítő szövetségek között. Legutóbb a Google és az Authors Guild illetékeseivel megkötött megállapodás miatt erősödtek fel az ellentétek, a peren kívüli egyezségre válaszul pedig a fontosabb riválisok mind szövetkeztek, hogy ellensúlyozzák a szerintük kialakulóban lévő erőfölényt.

A konkurens cégek, így például az Amazon, a Microsoft, illetve a Yahoo, egyaránt azt sérelmezik, hogy a Google gyakorlatilag szabad kezet kapott a teljes piaci fölény kialakításához, könyvek millióinak bedigitalizálásával pedig nemcsak a szerzői jogokat sérti meg, de felboríthatja a szegmensben még kialakulóban lévő versenyt. Európai kiadók eközben a forgalomból kikerült művek automatikus bedigitalizálása ellen tiltakoznak, jóllehet a keresőcég korábban abban reménykedett, hogy ennek éppenséggel örülni fognak a kontinens prominens szereplői.

A New York-i déli kerületi bíróság  októberben tárgyalja meg a tavaly megkötött megállapodás ügyét, erre készülve került most sor az előzetes meghallgatásokra. Itt olyan érvek hangoztak el a digitális platform ellen, hogy az megöli a versenyt, a munkatársak engedély nélkül készítik el a művek online másolatát, illetve sok esetben csak azért digitalizálnak be európai műveket, mert azokból egy-egy példány fellelhető volt bizonyos amerikai kutatói könyvtárakban. A Google erre azzal válaszolt, hogy megnyitja boltját a riválisok, valamint a helyi könyvtárak előtt, így azok maguk értékesíthetik majd a hozzáféréseket a platformhoz, némi bevételre téve szert.

A keresőcég a tervek szerint tehát csak a digitalizálást sajátítaná ki, a hozzáférések forgalmazását már engedélyezné a külsős cégek számára is. Az online platform feltételeit és a fizetős művek díjait illetően még nem közöltek részleteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Praetor #2
    Sztem ebből warn lesz...
  • readswift #1
    μην αφήσετε να εμπίπτουν στα χέρια τρομοκρατών!
    не допускайте его попадание в руки террористов!
    Ekki láta það falla í hryðjuverkum hendur!
    ðừng ðể nó rơi vào tay khủng bố!