Berta Sándor

Adatvédelem - buta RFID-chipek jelenthetik a megoldást?

A visszaélések és az adatlopások elkerülésére a legjobb megoldás az lehet, hogy ha a rádiótechnikás azonosítóchipek (RFID) csak annyit tudnak, amennyit feltétlenül szükséges.

Legalábbis ezt állítja Humberto Moran, a Friendly Technologies ügyvezető igazgatója. "Tételezzük fel, hogy egy este ismeretlen kerületben az utcán sétálunk. Valaki megszólít minket és a nevünket kérdezi. Megmondja bárki is a nevét? Nem hiszem. Már a gyermekeknek is azt tanítjuk, hogy ne álljanak szóba idegenekkel. Azonban mi van akkor, hogy ha valaki egy ugyanilyen helyzetben a nevünkön szólít bennünket. Akkor a legtöbben már reagálnának rá és megfordulnának" - figyelmeztett a szakember.

A Frienldy Technologies régóta kutatja az adatvédelem és az RFID problémáját. A megoldást a vállalat szerint azok a módosított, "buta" RFID-chipek jelenthetik, amelyek kizárólag egy leolvasókészülék speciális jelzésére reagálnak. Így elkerülhető, hogy a tárolt adatokhoz illetéktelenek is hozzáférjenek. A megváltoztatott azonosítók a társaikénál sokkal gyengébb jelet bocsájtanak ki, ami éppen csak az adott információ lekérdezésére elegendő. A szállítmányozásban például egy chip csak a konténer számát, a tárolt áru típusát és rendeltetési helyét tárolná, míg a ruháknál csak az adott termék márkáját, modellnevét és méretét.

A Reversed Identification nevű rendszer RFID-chipjeinek előnye, hogy csak azoktól a leolvasókészülékektől érkező megkeresésekre reagálnak, amelyeket ismernek. A fejlesztők úgy vélték: jobb egy egyszerű, de megbízható buta azonosító, mint egy okos, sok információt tároló, de kijátszható szerkezet. A megoldás további előnye, hogy így a hagyományos eszközöknél sokkal egyszerűbb és olcsóbb RFID-chipek készíthetők.

Humberto Moran hozzátette, hogy a rendszer megfelel a mai biztonsági követelményeknek, hiszen például az RFID-chipek tartalmát nem lehet lemásolni, ráadásul egy eszköz csak az információ töredékét tartalmazza. Ahhoz, hogy valaki a teljes adatot megszerezhesse, több tucat vagy még több chipet kellene feltörnie, ami túl sok időbe telik, ezzel párhuzamosan pedig nő a lebukás veszélye. "Végülis ki vágyik arra, hogy éjjel egy utcán sétálva egy vevőegység megmondja, hogy éppen Gucci cipőt, Prada öltönyt viselünk vagy a karunkon egy Rolex óra van?" - tette fel a kérdést a Friendly Technológies ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!