Gyurkity Péter

Nem lesz jövedelmező a flashmemória gyártása

A SanDisk vezérigazgatója a gyártók összejövetele alkalmából egy nyolc jóslatból álló listával állt elő - ezen pontok végrehajtására, megvalósulására lesz szükség a nyereségesség eléréséhez.

A vezérigazgató elmondása szerint a kereslettel semmi esetre sem lesznek gondok, sőt ezen a téren magától értetődő lesz a növekedés. Jól jellemzi majd ezt, hogy míg az idei évben a vásárlók 7000 petabyte kapacitásra tartanak igényt a NAND flashmemória szegmensében, addig ez a szám 2013-ra egészen 100 ezer petabyte-ra kúszik majd fel. Ez sem jelent azonban garanciát a profitra, és ez aggasztó számukra.

A problémát az jelenti, hogy a kapacitás növelése a gyártók részéről mintegy 25-30 milliárd dolláros beruházást követel majd meg az elkövetkező években, egészen pontosan a 2010-től 2013-ig terjedő időszakban. Amennyiben a most megjósolt útvonalon haladunk tovább (az árak csökkenésével), a bevétel alig éri majd el a 20 milliárd dollárt ugyanezen időszak alatt, vagyis ez a szegmens korántsem lesz vonzó terület a gyártók számára. Az egyik fontos lehetőség, hogy az érdekelt vállalatok lemondanak az újabb gyártósorok kiépítéséről, ám további lépésekre lesz szükség a nyereségesség megtartása érdekében.

A jóslatok között azonban számukra kedvező pontokat is találunk. Rögtön az első helyen olvasható, hogy a piac lassan magához tér, így kedvezőbb kereslet-kínálat mutatókat lehet majd kialakítani. Míg 2005-től évente 60 százalékos volt az árcsökkenés aránya, ez most 40 százalékra mérséklődik majd éves szinten, ehhez pedig a multi-bit-per-cell chipek elterjedése párosul, amely szintén a kapacitás növekedését hozza majd magával. Külön öröm számukra, hogy egyelőre nincs igazi alternatíva a NAND flashmemóriával szemben, a háromdimenziós felépítésre történő átállás (ami további kemény munkát és számos kísérletet igényel) pedig még kedvezőbb helyzetbe hozhatja a piacot.

A 300 mm-es szilíciumostyák lecserélése nem várható, a 450 mm-es változatok alkalmazása ugyanis nem tűnik járható útnak. A gyártástechnológia frissítése, vagyis a csíkszélesség leszorítása azonban ezek közé tartozik, így erre mindenképpen számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grebber #1
    Akkor SSD-k ára sem igen fog csökkenni :(