Berta Sándor

Researchgate, a tudományos Facebook

A Researchgate célja, hogy a kutatók és tudósok szabadon tapasztalatokat cserélhessenek egymással és beszélgethessenek, illetve kapcsolatot tarthassanak a kollégáikkal a világ minden tájáról.

A tavaly május óta elérhető tudományos közösségi portálnak ma már 120 000 regisztrált tagja van. Sören Hofmayer, az oldal egyik társalapítója úgy vélte az a legfontosabb, hogy az új technológiák jelentette kihívások okán a tudományos munkát az internet segítségével hatékonyabbá tegyék. "Tagjaink közül sokan nem csak a platform közösségi hálózati funkcióit használják ki, hanem a csoportok együttműködését biztosító eszközöket és az irodalmi keresőt is. Mindez csak még vonzóbbá teszi a honlapot."

"Összességében nem csak növekvő taglétszámot, de aktivitáserősödést is megfigyelhettünk. A naponta elküldött meghívások már jóval meghaladják a regisztrációra jelentkezők számát. A regisztrált tagok több mint 30 százaléka volt a múlt hónapban aktív. A látogatók 34 százaléka új kapcsolatokat és kutatási partnereket keres, 37 százalékuk információk után kutat, 15 százalékuk a kollégáival tart kapcsolatot, míg 12 százalékuk más tudósokkal igyekszik együttműködést kiépíteni. Jelenleg a platformon több mint 1000 csoport működik, ezek különböző témák iránt érdeklődnek" - jelentette ki Sören Hofmayer.

A szakember elmondta, hogy a Researchgate kezdetei néhány évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Az alapötlet Dr. Ijad Madischtól származik, aki egy kutatóprogram kapcsán megkereste a Harvard Egyetemet. A két tudós kapcsolatba lépett egymással és sikerült sok barátjukat és kollégájukat is megnyerniük az elképzelés támogatására. A platformot állandóan fejlesztik és nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felhasználók javaslatait megvalósítsák. Létrehoztak egy úgynevezett Feedback Groupot, amelynek minden tudós tagja és rendszeresen kikérik a véleményüket az egyes funkciókról, kijavítandó szolgáltatásokról vagy új javaslatokról. A profilokban a regisztrált tagok elhelyezhetik a tudományos munkáik linkjeit és az őket érdeklő munkák hivatkozásait.

Az oldal azonban nem csak a kapcsolattartásban segíthet, hanem abban is, hogy két eltérő területen dolgozó, de mégis együttműködésre szoruló szakember (például egy virológus és egy rákkutató) megtalálja egymást. Ezek az emberek általában nem ugyanazokat a rendezvényeket keresik fel, nem is a hasonló tudományos folyóiratokban publikálnak, de így mégis megismerhetik egymást. Egy másik példa, hogy egy kanadai kutatónak gondjai vannak egy laboralkalmazással. Leírja az esetet az egyik csoport tagjainak és így sokkal előbb, akár perceken belül is segítséget kaphat, ahelyett, hogy egyedül próbálkozna. Ezekből a kapcsolatokból ezáltal végeredményben az egész társadalom profitálhat.

Sören Hofmayer közölte, hogy a projektet többek között a barátaik és a családjaik által biztosított támogatásokból finanszírozzák. A jövő héttől lesz elérhető a tudományos álláskereső szolgáltatásuk, amely minden bizonnyal növelni fogja a forgalmukat. Emellett a technológiájukat, mint egy intranetes kommunikációs platform alapját eladják a kutatóintézetek és az egyetemek számára. A fejlesztők nagy hangsúlyt fektetnek a nyílt hozzáférésre, így egy ideje minden megjelenő publikáció szabadon hozzáférhető bárki számára. Fontos, hogy a megjelentetett anyagok a szerző tulajdonában maradnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)