Berta Sándor

Része a Like a véleménynyilvánítás szabadságának

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság a korábbi döntéssel teljesen ellentétes ítéletet hozott, amikor kimondta, hogy a lájkolás részét képezi az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányában biztosított véleményszabadságnak.

Az ügy előzményeire tavalyra nyúlnak vissza. B. J. Roberts hamptoni seriff felmondott több munkatársának, amikor kiderült, hogy ők a seriffválasztás során a másik jelölt, Jim Adams Facebook-profilját lájkolták. Az elbocsátásra a hivatalos indoklás szerint költségtakarékossági okokból került sor, ezt azonban a kirúgott munkatársak nem voltak hajlandók elfogadni és a bíróság elé vitték az ügyet arra hivatkozva, hogy megsértették a szabad véleménynyilvánítási jogukat. Raymond A. Jackson kerületi bíró azonban úgy ítélte meg, hogy a lájkolás önmagában - megjegyzések nélkül - megerősítés és nem véleménynyilvánítás, ezért a seriffnek adott igazat. Az egykori alkalmazottak viszont nem hagyták annyiban a dolgot és fellebbeztek.

A fellebbviteli bíróság álláspontja szerint viszont a valaki melletti kiállás, illetve a szimpátia kimutatása igenis véleménynyilvánításnak minősül. A testület három tagja egyhangúan az ítélet mellett szavazott. William B. Traxler tanácsvezető bíró kiemelte: ha valaki lenyomja a Like gombot, akkor valami mellett teszi le a voksát, ez pedig önmagában véleménynyilvánítás.

Pankaj Venugopal, a Facebook főjogásza üdvözölte a döntést, mely szerint így a Like-gombot és a lájkolást az Amerikai Egyesült Államok Alkotmánya is védi. A korábban kirúgott öt munkatárs ugyan visszakaphatja a régi állását, de az azóta eltelt időre vonatkozóan nem kérhetnek fizetést és kártérítést sem kapnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kissssss #5
    akkor ennek figyelembevételével kellene a pozitív szavazatokat is elbírálni.
  • who am I 7 #4
    véleményed lehet, ha objektíven és függetlenül értelmes indokot tudsz rá adni, akkor az jó dolog.Csak ugye sokféle ember van, több saját szubjektív nézőponttal (bár objektív csak 1 kellene legyen) ezért nehézkes igazságot osztani.
    Nem mellékesen trollkodni is lehet valóban, mögöttes, érdemleges tartalom nélkül, csak dislike-olgatni.
  • Ferrer #3
    Azért nincs se FB-on, sem a Youtube-on már, mert pozitívuma nincs, viszont kedvez a cyber bullyingnak és a gyűlöletnek.
  • kissssss #2
    és súgd már meg nekem mégis mire mennél a dislikeodal?

    elég csak megnézni a youtubot, amint nyomok egy minuszt egy videóra máris jőnek rinyálni hogy "ki volt az a troll" "ha nem tesztik ne néz" és satöbbi és így tovább, még attól is el megy a kedvem hogy le írjam azt hogy mi nem tetszett a videón.
  • Tinman #1
    Onnantól komolytalan az egész kibaxott FB baromság, hogy nincs DISLIKE!!!

    Igen van, de nem nincs. LOL!