MTI

Angliában a neten sem szabad kommentálni a pereket

A folyamatban lévő bírósági eljárások óvatos kommentálására inti az angol-walesi főügyész a közösségi média használóit, arra figyelmeztetve őket, hogy "nem megfelelő" nyilvános bejegyzések esetén a kommentálók is bíróság előtt találhatják magukat.


Dominic Grieve
Dominic Grieve - aki főügyészi minőségében az angol-walesi jogi berendezkedés alapján elsősorban nem fővádlóként, hanem a brit kormány jogi főtanácsadójaként tevékenykedik - a BBC rádiónak nyilatkozva közölte, hogy saját honlapján és Twitter-bejegyzések formájában is ezentúl rendszeres útmutatást tesz közzé a közösségi portálok, elsősorban a Facebook és a Twitter használóinak a folyamatban lévő perek kommentálásáról. Grieve szerint ez azért fontos, mert a bírósági eljárások méltányosságát és zavartalanságát biztosító törvények alapján - amelyeket eddig mindenekelőtt a sajtó és a média esetében alkalmaztak - a közösségi portálok használatának terjedésével bárki szembetalálhatja magát az igazságszolgáltatással óvatlan nyilvános kommentár esetén.

Az angol-walesi büntetőjog súlyos, minősített esetben kétévi szabadságvesztéssel sújtható bűncselekményként definiálja a "contempt of court" tényállását. Ez szó szerinti fordításban a bíróság megsértését jelenti, de vonatkozik bármely olyan magatartásra, amely az adott ügyben eljáró bíró megítélése szerint alkalmas a bíróság munkájának akadályozására. Az utóbbi hónapokban még a brit parlamenti alsóház elnökének felesége, Sally Bercow, valamint Peaches Geldof, Bob Geldof rockzenész lánya is bajba került bírósági eljárásokkal kapcsolatos óvatlan Twitter-bejegyzések miatt.

Grieve szerdai nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy bárki, aki folyamatban lévő bírósági eljárásról vagy az eljárás alá vont vádlottról a per menetét potenciálisan befolyásoló kommentárt tesz közzé nyilvános portálokon, maga is büntetőeljárásnak és akár börtönbüntetésnek teheti ki magát. A főügyész hangsúlyozta: állásfoglalásával nem azt akarja megszabni, hogy a közösségi média használói mit tehetnek közzé, és mit nem, a cél e portálok használóinak segítése a bírósági eljárások tisztaságát biztosító törvények megsértésének elkerülésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #5
    "A kínai cenzor (főügyész) hangsúlyozta: állásfoglalásával nem azt akarja megszabni, hogy a közösségi média használói mit tehetnek közzé, és mit nem, a cél e portálok használóinak segítése a kínai népi demokratikus államrend stabilitását (bírósági eljárások tisztaságát) biztosító törvények megsértésének elkerülésében."

    Egyébként pedig: baszd meg teherbe a bárcás anyádat takonyka-cenzor rühes kutya! És akkor elmegy kommnetálni a tag egy zimbabwei angol nyelvű fórumra álnéven, oszt a fentiekben megfogalmazottakat újra megteheted anyáddal, plusz vezesd rá még a bikát is!
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    A brit törvények valóban nem vonatkoznak rá.
  • Cat #3
    Magyarországon lehet kezdeni Rogán Antallal. Bár lehet rá már nem vonatkoznak a törvények.
  • barret #2
    Úgy látszik,kevés a munka! Ezután lesz bőven:D
    Ezerszámra lehet elítélni a fiatalkorú hozzászólókat...
    Az meg ugye könnyű meló lesz .
  • DontKillMe #1
    "A főügyész hangsúlyozta: állásfoglalásával nem azt akarja megszabni, hogy a közösségi média használói mit tehetnek közzé, és mit nem"
    -Dehogynem. Szólásszabadság kuka.