Berta Sándor

Energiatakarékos GPS-modul mobilokba

A Cambridge Silicon Radio (CSR) nevű cég egy olyan GPS-architektúrát mutatott be, amely a kis akkumulátorkapacitású eszközök esetében is jól használható.

A kis akkumulátorkapacitású mobiltelefonok és más mobil készülékek gyakran képtelenek a GPS-szolgáltatások tartós használatára, mivel gyorsan kifogynak az energiából. Erre a problémára kínál megoldást a CSR új megoldása, a CSD4t nevű vevőegység, amelynek sorozatgyártása várhatóan idén októberben kezdődhet meg. A vállalat mérnökei a modul kifejlesztésekor a kis fogyasztás mellett a szenzorok javított támogatására és a bizonyos zavarok hatékonyabb kivédésére helyezték a hangsúlyt.



A CRS szerint eddig a mobiltelefon-gyártók kénytelenek voltak a GPS-vevőket lekapcsolni, hogy ha nem használták, hogy így takarítsák meg az energiát. Ezáltal azonban gyakran keletkeztek különböző működési zavarok, amikor egy szolgáltatásnak vagy programnak sürgősen helyzetmeghatározási információkra volt szüksége. "Mivel az emberek mindenütt megbízhatóan működő szolgáltatásokat várnak el, így át kellett írnunk a GPS-architektúrákra vonatkozó régi szabályokat és egy új, energiatakarékos módot kellett találnunk, hogy így biztosítsuk a pozíció tartós meghatározását az akkumulátorok túl nagy igénybe vétele nélkül" - jelentette ki Kanwar Chadha, a CSR marketingvezetője, aki egyben a júniusban a CSR által átvett SiRF vállalat alapítója.

A megoldást az új SiRFstarIV architektúra jelentette, amely a kis energiájú SiRFaware GPS-technológiára épül. Chadha hozzátette, hogy a SiRFaware akár 500 mikroamperrel is működik, igaz a rendszert úgy alakították ki, hogy már 50-100 mikroamper is elég a tartós üzemeléséhez. Fontos, hogy az energiatakarékosság nem megy a használhatóság rovására, egy pozíció meghatározása csupán 1-2 másodpercet vesz igénybe. Összehasonlításul: a jelenlegi vevőegységeknél ugyanez a szám több tíz másodperc vagy néhány perc.

Dave Huntingford, a CSR egyik vezetője elmondta, hogy a GSD4t modul további előnye, hogy jól együttműködik a különböző mobil készülékekbe épített szenzorokkal és képes kiszűrni a Bluetooth-, a WLAN- vagy éppen a rádióhálózatok miatti zavarokat. Emellett azonosítja is a zavarok forrását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #3
    Halleluja!
  • Piel #2
    A kapitalista üzlet arról szól, hogy addig kell piacon tartani egy terméket, amíg hasznot hoz a gyártójának, a forgalmazójának. Ha már a kutya sem veszi meg, akkor váltanak, és beetetik a népet egy "teljesen új" technológiának mondott valamivel. Persze nem kap a vásárló arányaiban szolgáltatásból annyival többet, mint amennyivel többet fizet, de mindig van aki meg tudja fizetni az újdonságot. Mi lenne akkor, ha a technikai fejlődés minden vívmányát kitennék a polcokra? A vásárlók a termékek apróbb fejlesztéseiért nem adnának pénzt. Így nem hozna a gyártónak horribilis összeget. A közbeeső fejlesztésekre fordított összeget valószínűleg nem fedezné a bevétel. Persze sokszor a régi jól bevált belsőt új ruhába öltöztetik bagóért, így megint hatalmas pénzt tudnak kaszálni.
  • DOGMAN #1
    Csesszék meg fogani mernék, hogy ez már régóta készen van, csak ülnek rajta mint sz@r a gazban...
    Közben meg a hagyományos chipset révén is dől a lé befele, lassan már a mosógépben is GPS chip lesz :D