Alex

A helyfüggő szolgáltatásokban rejlik a jövő

Az amerikai MIT hallgatói által a Google Android mobil operációs rendszerére készült szoftverek többsége a helymeghatározáson alapult.

A Google erőteljesen nyomja Android operációs rendszerét, legfőbb fegyverét harcában, melynek célja online hirdetési dominanciáját a mobil piacra is kiterjeszteni. Ennek támogatására indították 10 millió dolláros fejlesztői kampányukat is, melynek keretében a nyílt rendszeren alapuló programok kifejlesztését díjazzák. A lehetőséget megragadva Hal Abelson, a Massachusetts Institute of Technology professzorának tanítványai a mobil operációs rendszerén alapuló programokat készítettek. A nyílt rendszerre készített projektek felrázhatják azon szolgáltatókat, melyek erősen korlátozzák az általuk forgalmazott készülékek lehetőségeit. Ha az MIT hallgatóinak munkája jelzésértékű, akkor az azt jelenti, hogy mobiliparnak ideje felkészülnie az internet támasztotta kihívásokra.

A tanulóknak 3 hónapja volt szoftverfejlesztésre, de a munkát jelentősen nehezítette, hogy még mindig sehol nem kapni Android-képes mobilt. Ugyan már az Open Handset Alliance 30 nagyvállalata jelezte ilyen készülék megjelenését, de megjelenésük az év második fele előtt nem várható, így a hallgatók egy az operációs rendszert emuláló PC-s szoftveren tesztelték munkáikat. A fejlesztések ennek ellenére látványosan prezentálták a testreszabhatóság előnyeit.

A tanulók többsége számára a helymeghatározás volt a kiindulópont. A projektek többsége a felhasználó - vagy barátai - tartozkódási helyének meghatározásán alapult, ezzel segítve a találkozásokat vagy egyéb dolgok bekövetkeztét. Rich Miner, a Google egyik Androidért felelős munkatársa szerint a hallgatók munkái általánosságban ugyanolyan jók voltak, mint bármely más fejlesztő próbálkozásai.

A GeoLife például az előre megadott teendőkre pozicíó alapján figyelmeztet: ha felirtuk, hogy tejet kell vennünk, akkor a piac közelébe érve figyelmeztető jelzést ad. Egy másik próbálkozás, a Flare a házhozszállító boltok életét teszi hatékonyabbá a sofőrök figyelésével. A Re:Public egy szociális hálózatot épít a közeli emberekből, új barátságok keletkezését segítve, a Loco pedig a helyi eseményeket figyeli, és meghív rá másokat. A Locale a telefon automatikus konfigurálását végzi el helytől függően, például az irodában automatikusan rezgő hívásjelzésre vált, a moziban kikapcsol, mindenhol máshol pedig csörög.

A Google 25 000 dollárral jutalmazta a Locale csapatát, melynek tagja, Clare Bayley még számos apróbb finomítási lehetőséget sorolt fel. Néha felülbírálnák a helyszínből következő parancsokat, például az előre megadott személyek hívása van ahol kicsörög, van ahol nem. Vagy a telefon kijelzője az akkumulátor fogyasztásával csökkenti a fényességet. "A tanulók bepillantást engedtek a jövőbe, és ami a legszebb, hogy a nem túl távoli jövőbe" - nyilatkozta Abelson a projektek bemutatója után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #3
    Ennek is a biztonságtechnikában van a helye,
    csodálkozom, hogy nem ezt az oldalát emelték ki.

    Pl. egy szülő, aki aggódik a gyerekéért, ellátja egy ilyennel, és tudni fogja,
    hogy ha suliban kell lennie, ott van,
    ha különórán, akkor ott,
    stb.

    Ha elvész a cucc, azonnal észlelhető.

    Okosan felhasználva ezzel csökkenhetnének a személyek eltűnései,
    illetve az esetek felderítése gyorsabb és pontosabb lehetne.

    Elsőre ennyi ötlet jutott eszembe,
    és természetesen nem gondolom, hogy minden embernek ilyenre kellene használni,
    csak a célcsoprtoknak (gyerekek, idősek, értelmi sérültek,stb.).
  • willcox #2
    Miért tudná bárki is? Nem kell ezt használni, és akkor semmi gond. Bár a cellainformációk alapján ettől függetlenül is lehet tudni, hogy merre jársz.
  • greg971 #1
    Gratulálok .. most már mindenki tudni fogja pontosan hol járok