Berta Sándor

Skobbler: szoftver nem csak mobil navigációra

Az új program egyszerre kínál navigációs segítséget és hasznos, illetve érdekes információkat a mobil készülékek tulajdonosainak.

"A Skobbler alapvetően a webes és a mobil alkalmazások kombinációja. Azoknak a - elsősorban fiatal - felhasználóknak készült, akik nem csak telefonálnak a mobiltelefonjukkal" - hangsúlyozta Oliver Kühn, a Skobbler-projekt vezetője. A szoftvernek számos funkciója van, így egyaránt képes az autó- és a gyalogos navigációra, valamint a közvetlen környezetben különböző szempontok alapján végrehajtott keresésekre. A felhasználó a megjelenített térképen láthatja saját aktuális helyzetét és az érdeklődésének megfelelő úgynevezett Points of Interest (POI) helyeket. Utóbbiak lehetnek éttermek, bárok, üzletek, de akár benzinkutak is.

"A keresési találatokkal együtt az emberek megkaphatják az adott helyek általános és háttérinformációit" - mondta a szakember. A fejlesztők célja az, hogy ezeket az adatokat összegyűjtsék és így hozzanak létre egy adatbázist, amelyben egyre több érdekes látnivaló vagy hely szerepel. A Skobblernél a térképeket és az adatokat nem a mobiltelefonon, hanem a központi szerveren tárolják. Lekérdezés esetén innen továbbítják a megfelelő és állandóan frissített információkat a célkészülékre.

A megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Előny, hogy nincs szükség nagy háttértárolóra, viszont a turistának kell fizetnie az adattovábbítás díját. Az alkalmazás jelenleg ingyenes és Kühn szerint a jövőben is az marad. A fenntartási költségeket reklámbevételekből fedezik. "Nem bannereket, hanem úgynevezett szponzorált hivatkozásokat használunk. Mindez azt jelenti, hogy ha például valaki a közelben lévő olasz éttermekre és pizzázókra keres rá, akkor a találatok között megjelenik egy magát reklámozó üzlet linkje is. Keresésenként ugyanakkor legfeljebb egy ilyen szponzorált hivatkozást jelenítünk meg" - tette hozzá Oliver Kühn.

Az ingyenes szoftvernek jelenleg a bétaverziója érhető el és elvileg minden GPS-egységgel ellátott mobillal működik. A Skobbler most csak Németországban használható teljes értékűen, Ausztriában például csak a navigációs funkciója működik. A fejlesztők céljai között szerepel azonban más, a helyi viszonyokra optimalizált nyelvi verziók megjelentetése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #8
    L=É
  • willcox #7
    Akkor csak használd. Egyébként láttam már működni valakinél, sehol nincs az igo8-hoz képest.
  • willcox #6
    Ln nagyon jól elvagyok a megyeknyolccal. Mellesleg az is mutatja, hogy mi van a közelemben...
  • 5c0rp330n #5
    a nokia féle megoldás működik offline is, az összes térkép ingyenes rá..
  • Polllen #4
    Belföldön elég hasznos lehet a cucc, ha nem akarsz sokat költeni rá. Elég nagy dömping van mobilnet terén, így nem vészes. A gugli meg útvonaltervet készít neked és még mutatja is hol vagy, mi van a közeledben. Igaz újratervezni és hangutasításokat nem ad, de eltévedni már nem lehet vele:)
  • willcox #3
    Ilyesmit tud a gugli maps is (bár az navigálni nem tud), illetve a nokia-féle megoldás. Mindkettőnél rendesen kell csengetni a mobilos adatforgalomért.
    Ha egy navigációs sw-t vesz valaki, az a vásárlás pillanatában ugyan drágább, de már rövid távon is sokkal olcsóbb, mert nem kell állandóan fizetni. Arról nem is beszélve, hogy ha meg warezt használ az ember, akkor ráadásul ingyen van, mobilos adatkommunikációt meg nem lehet ingyen.
  • retipipiter #2
    Hazavagja?
    Kulfoldon azert meglehetosen sokba kerul a mobil internet a magyar elofizeteseddel.
  • Epikurosz #1
    Ez majd hazavágja az ájgot és társait.