Berta Sándor

GPS-t építenének minden japán mobiltelefonba

A Felkelő Nap országában hamarosan drágábbak lehetnek a mobil készülékek. Az ország kormánya ugyanis azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a Globális Helyzetmeghatározó Rendszer (GPS) vevőegységeinek a beépítését a mobiltelefonokba.


Az autókban már nem újdonság a GPS
A tervezett intézkedésre azért kerülhet sor, mert a japán kormány úgy döntött: a jövőben elő kell segíteni, hogy - adott esetben, például egy katasztrófa esetén - a mentőegységek bárkit megtalálhassanak mobiltelefonjának beazonosítása alapján. Kiszivárgott, hogy a japán belügyminisztérium még az idén a parlament elé akarja terjeszteni azt a törvényjavaslatot, ami mindezt lehetővé tenné. A tervek szerint már 2007 áprilisától köteleznének minden mobiltelefon-gyártót arra, hogy csak és kizárólag GPS-vevőkkel ellátott készülékeket hozhatnak forgalomba a szigetországban.

Jelenleg a mobiltelefon-tulajdonosokat csak cellainformációk segítségével lehet megtalálni, azonban ez annyira pontatlan, hogy a telefon helyzete még több adótorony közelsége esetén is csak egy száz méteres körre szűkíthető le, rossz esetben pedig csak azt tudja a mobiltársaság, hogy melyik cellában tartozkodunk - ami akár több négyzetkilométeres nagyságú is lehet.

Ráadásul nagyobb események, például egy - Japán esetében különösen gyakori - földrengés vagy tájfun esetén maguk az adótornyok is károsodnak, azaz helymeghatározásra használhatatlanok, azaz a mentőegységek nem tudják, melyik ház romja alatt fekszünk. A GPS-vevők alkalmazása lehetővé tenné, hogy ezt az óriási kiterjedésű kört a rendőrség és a tűzoltók egy 15 méteres körre szűkítse le.

A japán hatóságokhoz évente mintegy kilencmillió segélyhívás érkezik be, ezeknek hívásoknak felét mobiltelefonról kezdeményezik az emberek. Mindez azt jelenti, hogy a feszített munkatempó miatt a statisztikák szerint a mentőegységeknek csupán 90 másodpercük van arra, hogy pontosan megállapítsák a hívó fél tartózkodási helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #23
    nekem speciel tetszene, ha legalább egy 2-5 méteres pontosságú gps lenne a telefonban amivel a magasságot is meg lehet határozni. de nem egyszerű üldözési mánia, egyszerűen marha könnyű visszaélni vele. egy mobiltelefont az IMEI száma alapján akkor is meg lehet találni ha ki van kapcsolva, de benne van az aksi. a kikapcsolt állapotban is működő ébresztőfunkció elég meggyőző, hogy akkor is bőven eleget működik a telefon, ha történetesen nem akarom, hogy működjön. beleépítenek egy kicsit több elektronikát és akár kikapcsolt állapotban is válaszolhat egy itt vagyok sms-el, egy éteri jelre.
    a http://www.sg.hu/cikkek/40408 cikkben a #9-es hozzászólásban találtam: http://www.againsttcpa.com/ - no ez az oldal eléggé üldözési mánai-szagú, de mindenképpen elgondolkodtató.
  • M2 #22
    Nem is tudom melyik a rosszabb: a kormányok akik mindenkit megfigyelés alatt akarnak tartani, ellenőrizve minden lépésünket - vagy az üldözési mániások, akik félnek attól ami már rég bekövetkezett...
  • Antifasiszta #21
    jó tudni
  • archkoven #20
    Valaki írta: nagytestvér-díjat neki!
    Egyetértek!
  • fonak #19
    Igen, de az is a GSM hálózaton küldi a központba hogy hol van.
  • KDOG #18
    az én tleomban van gps.
    motorola a925
    ezeréves.
    nem gprs... GPS ! beza...
  • Hegyikecske #17
    Ebben ellentkell mondjak, mert a luxuskocsikban is beépített GPS van, és ha valaki ellopja, akkor is elég pontosan tudják h hol van.. így találják meg!
  • Hegyikecske #16
    Hmm, az éremnek 2oldala van...(egyetértek #1el)
  • látogató #15
    Van már kamera, mp3 lejátszó, rádió, stb a telefonba. Most lesz gps is. Már csak egy komplett bontóbrigád hiányzik földrengés estére... :)
  • noss #14
    Mo.-on is egyre többen alkalmazzák már a gsm+gps együttesét, pl flottakövetés.

    Ez a dolog --árnyoldalai mellett-- annyiból mindenképp jó, hogy olcsóbb lesz a gps. Ezután még egy kicsit várni kell, aztán majd eljön az is, hogy ezt az egészet beépítik a testedbe, persze jóval kisebb méretben. Először még külön extraként, aztán már az első védőoltással, kötelezően... ;) =) :P