Berta Sándor

Forradalmasíthatja a közösségi portálokat a GPS

A szakértők úgy vélik, hogy a GPS-szolgáltatások térnyerésével a közösségi oldalak újabb jelentős változások előtt állnak.

A Facebook, a MySpace és más honlapok világszerte egyre népszerűbbek és ez annak is köszönhető, hogy már a mobil készülékeken is elérhetők. "A közösségi portálok piacán 2013-ig összesen 80 millió felhasználóval és kereken 3,3 milliárd dolláros forgalommal számolunk. Ezek a platformok a mobil adathasználás komoly motorjai lesznek és a mobil szolgáltatók is hamarosan profitálhatnak majd a közösségi oldalak növekvő népszerűségéből" - jelentette ki Dominique Bonte, az ABI Research elemzője.

Miközben a klasszikus szociális honlapok elsősorban a valódi ismeretségekre építenek, addig az olyan új generációs portálok, mint például a GyPsii komolyan foglalkoznak a GPS és a meglévő megoldások ötvözésével. Így a GyPsii lehetővé teszi, hogy a szolgáltatást használni lehessen egy GPS-modullal ellátott mobiltelefonon is és ezáltal a felhasználó könnyebben megtalálhatja a barátait, rokonait és azt is azonnal megtudja, ha az egyik ismerőse a közelben van. Ezenkívül a digitális képek és videók vagy más érdekes tartalmak szintén helyhez köthetők, de egyúttal a platform más látogatói számára is hozzáférhetők.


"Az, hogy ez a piac a jövőben meghatározó lesz, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már jelen van és fejleszt a Nokia, az Intel és a Samsung" - mondta Bonte. Mind a három említett vállalat szorosan együttműködik a GyPsiivel. Ezt jól mutatja a Nokia esetében, hogy számos új szolgáltatást indított a saját Ovi-platformján és a Beta Labs program keretében. Ezek között van a Nokia Maps, a Nokia Friend View és a Nokia Chat.

A szakember hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a váltás bonyolultabb annál, mint ahogy elsőre pillantásra tűnik. A magánszféra biztosítása, az adatvédelem és az intelligens szűrők alkalmazása ugyanis összetett megoldásokat kíván. Éppen ezért egyáltalán nem biztos, hogy a Facebook vagy a MySpace az új korszakban is megőrzik meghatározó szerepüket. "Az új modelljeinket már GPS-funkciókkal láttuk el. A trend egyértelműen a legkülönbözőbb eszközök és szolgáltatások (kamera, GPS, közösségi portálok, kép- és videómegosztás, műholdas navigáció) ötvözésének irányába mutat. A mobiltelefon erre a célra mind hardverszempontból, mind az internettel való összeköthetősége miatt kiválóan alkalmas" - nyilatkozta Molly Schonthal, a Nokia szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #8
    Ezt könnyen ki lehet védeni. Nem kell ilyen "közösségi" oldalakat látogatni.
  • kjhkmn #7
    Meg aztán ha megcsinálják, akkor az lesz mint a Google maps-nál, mikor lefényképezték az utcákat, és éppen kellemetlen szituációban kaptak rajta embereket.
    Látják, hogy olyan helyen vagy olyan időben, amire azt montad, hogy te soha nem is...
  • menpe #6
    Meg a Skynetnek is jól jön, ha tudja hol vagy, igaz? :D
  • Skynet85 #5
    Meg a besurranó tolvajokét meg a pedofilokét stb stb...
  • willcox #4
    Ez az egész nagy baromság, és semmi szükség nincs rá. Ha valakivel tudatni akarom, hogy hol vagyok, akkor megmondom neki, de csak neki. Arra semmi szükség, hogy mások is állandóan figyeljenek. Ez egyedül csak a hatalom érdekeit szolgálja.
  • hdo #3


    Mondjuk magyarország esetében ez még a lakosság jelentős részére passzolna is ... sajnos!
  • HöfEE #2
    LOOOL!
  • mad mind #1
    Szerintem nem lesz sikeres, egy olyan oldal, ami lecigányoz minden felhasználót.