Berta Sándor

Vészhelyzeti szoftver mobilra

A Securitalia nevű olasz cég munkatársai egy olyan programot fejlesztettek ki, amely képes vészhívásokat leadni a GPS-es mobiltelefonokon.

Az alkalmazásnak köszönhetően egy baleset vagy más vészhelyzet esetén a bajbajutott mobiltulajdonos egyetlen gomb megnyomásával riaszthatja a mentőket, a tűzoltókat vagy a rendőrséget. A mentőegységek a készülékbe beépített GPS-modul segítségével biztosan megtalálják a helyszínt és a gyors beavatkozás akár életet is menthet. "Elsősorban azoknak a nőknek és gyermekeknek ajánljuk a szolgáltatásunkat, akik naponta egyedül veszélyes környéken kénytelenek keresztülhaladni. A megoldás természetesen mások számára is hasznos lehet, például időseknek, betegeknek vagy értékes rakományt szállító fuvarozóknak" - közölte Lorenzo Marca, a Securitalia tulajdonosa.

A gomb lenyomásával kiváltott jelzés, illetve vészhívás a cég központjába érkezik be. Ott a szakemberek a hívó által elmondottak és az esetleg a mobillal közvetített akusztikus nyomok alapján megállapítják, hogy milyen jellegű vészhelyzetről van szó. Ezután értesítik a mentőket, a tűzoltókat vagy a rendőrséget. A mindössze 60 kilobájtos szoftver jövő január elsejétől több mint ezer olasz boltban lesz megvásárolható. Eddig már több százan érdeklődtek a program iránt, melynek költsége 40 euró, míg az átalánydíj havonta plusz kilenc euró.

Az Eurisko kutatótársaság által készített felmérésből kiderült, hogy Olaszországban már több mint 1,5 millió GPS-modullal ellátott mobiltelefont adtak el. De ez a szám hónapokon belül a duplájára nőhet. A telefongyártók is felfigyeltek a folyamatra és a Nokia bejelentette, hogy a jövőben szinte csak GPS-szel szerelt modelleket dob piacra. Lorenzo Marca jövőre 200 000 megrendelővel számol és úgy vélte, hogy az igazi áttörést 2010 tavaszán érhetik majd el. A Securitaliának egyébként 16 kirendeltsége, illetve telephelye van, 3800 alkalmazottat foglalkoztat, éves forgalmuk 160 millió euró. A Salvo nevű szoftvert a vállalat mérnökei egy ötmillió eurós program keretében alkották meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #5
    Jaj, hogyne, mekkora faszságokat írsz.
  • smv #4
    Persze :D Gyorsan állíttatok is rád egy műholdat:D
  • BlueGold #3
    Itt már nem a "Gonosz Hatalom"-ról szól a mese az pár lappal ezelött volt :-)Ez arról szól, hogy tudják mikor hol vásároltál, hol szórakoztál, Kivel és Mikor "hancuroztál". Ezt a tudást a Securitalia és társai apró pénzre fogják váltani
  • npityusk #2
    na lol összeesküvés elmélet Powa
  • smv #1
    Majd jönnek megint a buták, hogy "úristen de ez sérti a személyiségi jogokat, mert ne tudja már meg a gonosz hatalom, hogy én éppen hol szenvedtem balesetet"