Berta Sándor

Tömegtermékké válik a GPS

Telefonálás, SMS-írás, fényképezés - ezek ma már egy átlagos mobiltelefon alapfunkciói. A navigáció, az útvonalak tervezésének lehetősége ugyanakkor még hiányzik ezekből a készülékekből.

Jelenleg a navigációs technikákat többnyire csak a drága okostelefonokba integrálják a gyártók, így a hagyományos mobiltelefonok használóinak le kell mondaniuk erről a funkcióról. A Motorola és a Sirf nevű GPS chipgyártó cég azonban változtatni szeretne ezen a helyzeten és azt szeretnék elérni, hogy minden mobil készülékbe kerüljön GPS. Ezáltal bárki bármikor útközben is megnézhetné a mobiltelefonján, hogy hol van a legközelebbi bankautomata, mozi vagy étterem.

"Eddig az volt a probléma, hogy a chipeket külön kellett kifejleszteni és hozzá kellett igazítani az egyes megrendelők igényeihez és modelljeihez" - mondta Manfred Breul, a Bitkom szakmai szervezet szakértője. A két vállalat ezért szeretné ötvözni a két technikát és egy olyan közös platformot szeretnének létrehozni, ahol a felhasználók egyrészt navigációs lehetőségek közül választhatnak, másrészt ugyanúgy SMS-ezhetnek, szörfölhetnek a világhálón vagy használhatnak mobil programokat és funkciókat.

Az élet rugalmasabbá válna, hiszen ha például valaki munka után beülne egy moziba megnézni egy filmet, akkor elég lenne csak megnéznie a kínálatot a mobiltelefonján, lefoglalhatná a jegyet, és könnyen odatalálna a kiválasztott filmszínházhoz. "Mindez egyetlen folyamat része lenne" - jelentette ki Birgit Günther, a Sirf szóvivője. Ezenkívül ötvöznék a hagyományos szolgáltatásokat és a helyhez kötött alkalmazásokat, így a moziba menet az illető akár pénzt is felvehetne az útba eső bankautomatából.

A Nokia igyekezett megelőzni a riválisait és az N95 típusú készülékébe már beépítette a smart2go navigációs szoftvert. A finn mobiltelefon-gyártó azonban nem elégedett meg ennyivel, hanem tavaly megvásárolta a Gate 5 nevű útvonaltervező és navigációs programokat fejlesztő céget is. A smart2go elérhető a régebbi Nokia modellek tulajdonosai számára is, és a rendszerhez ingyen letölthető 150 ország digitális térképe. Igaz, a szolgáltatások igénybe vételéhez szükség van egy GPS vevőre is.

Manfred Breul szerint Európában a vártnál sokkal lassabban fejlődnek ki a helyhez kötött szolgáltatások, ez kezdetben részben az internet lassú elterjedésének volt köszönhető. Ráadásul sokáig nem voltak a piacon olyan kis méretű GPS-chipek sem, amelyeket a mobiltelefon-gyártók beépíthettek volna a készülékeikbe. "A jelenleg hozzáférhető technika és a már meglévő szolgáltatások miatt azonban a navigációs funkciók iránti igény egyre nagyobb lesz, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan nő az interaktív szolgáltatások száma. Emellett egyre nagyobb az adatátviteli sebesség és csökken a csomagok ára. A következő öt évben a navigációs szoftverek már megtalálhatók lesznek az olcsó mobiltelefonokban is. Napjainkban ugyanis a piac és a technika is felkészült erre" - szögezte le a Bitkom szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #8
    Roliika azért ne keverjük a szezont a fazonnal.
    1 sima GPS "vevővel" nem lehet senkit megfigyelni.
    Na persze vannak GPS nyomkövetők pl flottafigyelésre illetve GPS-es riasztok
    de itt nem erröl van szó.
  • roliika #7
    GPS. Ámerika álma. Mindenkit meg lehet figyelni különösebb költségek nélkül. lol
  • lacol #6
    akkor lesz tömegtermék, ha a wc-papír gps-szel keresi meg a seggemet.
  • Akuma #5
    Kis felbontású rossz minőség esetén tényleg felesleges, egyébként meg nagyon hasznos akkor, amikor nincs az embernél a fényképezőgépe és papír és ceruza sincs nála, hogy lerajzoljon vagy feljegyezzen valamit... Pl egy lapot [ újságot az újságrészen a tescoban :-) ] simán le lehet fényképezni egy jobb minőségű telóval, szép és olvasható képet adva... De mindent le lehet vele fényképezni, ha van elég fény és van egy cseppnyi 'tehetségünk' hozzá
  • Inquisitor #4
    Ez mind szép és jó, de nem 2006 végén nyilatkozta a Nokia, hogy két éven belül sz összes telefonjukba akarnak GPS-t? :)
    Szóval ez ilyen "előremenekülésnek" tűnik, lehet még évekig nem így vélekedett volna a Motorola.
  • bunny #3
    Már évekkel ezelőtt azt mondták, hogy mostmár tuti minden mobilban lesz GPS.
    Remélhetőleg mostmár tényleg bele kerül (részemről a fényképező helyére reknám leginkább, az egy totál felesleges és használhatatlan dolog egy mobilban).
  • Gerygrey #2
    Örvendetes, csak nehogy a minőség rovására menjen... Egy kis chip önmagában nem hiszem hogy olyan jó minőségű lehet, mint egy különálló egység (lásd integrált VGA/bővítőkártya, bár ne nekem legyen igazam)
    Én egyelőre maradok a különálló Bluetooth-al a telóhoz (PDA-hoz) kapcsolható GPS vevőnél.
  • Taxy01 #1
    Jó az irány. :) Szerintem az egyik legjobb szolgáltatás amivel bővíthetik a mobilokat.
    Tegyék bele minél többe, és még olcsóbb lesz...