Berta Sándor

Törlik a furcsa neveket a Facebookon

A népszerű közösségi portál üzemeltetőinek komoly problémájuk van az érdekes vagy éppen különleges felhasználói nevekkel.

A közösségi honlapon kínosan ügyelnek arra, hogy minden új tag kizárólag a saját valódi nevén regisztráljon és csak valós adatokat adjon meg magáról. A Facebook szerkesztői éppen ennek biztosítására az egyik legfontosabb feladatuknak az álprofilok kiszűrését és törlését tekintik. Az alkalmazottak azonban az elmúlt hetekben kissé túlbuzgóvá váltak, aminek sajnos néhány érdekes nevű regisztrált tag is áldozatul esett. Mivel az álprofilokat külön értesítés nélkül törlik a rendszerből, így érthető, hogy néhányan igen csak meglepődtek, majd felháborodtak, amikor egyszer csak már nem tudtak bejelentkezni a portálra.

Az egyik áldozat Alicia Istanbul. A lányt néhány héttel ezelőtt törölték a rendszerből, mondván ilyen nevű ember nem létezhet és ilyen néven csak álprofilt lehet létrehozni. Alicia igen csak megdöbbent, amikor egyik nap már nem tudott bejelentkezni a portálra, az oldala pedig, amelyen saját ékszerdizájn-tervező üzletét rendezte be, elérhetetlenné vált. A felhasználó elmondta, hogy megérti a Facebook törekvését, de csodálkozott azon, hogy miért nem léptek vele kapcsolatba.

"A Facebook egyik alapelve, hogy az emberek a valódi nevükön regisztráljanak. Ál- és fantázianevek, valamint más személyek neveinek használata nem egyeztethető össze a platform irányelveivel. Éppen ezért hoztunk létre egy feketelistát, amelyen a regisztráció során használhatatlan nevek (például Batman) találhatók" - hangsúlyozta az oldal szóvivője. A szakember elnézést kért Alicia Istanbultól és azoktól, akik áldozatul estek a tisztogató akciónak, de rámutatott, hogy ez csupán néhány kivételt jelent. "A munkát nem szoftverek vagy technikai rendszerek, hanem a munkatársaink végzik, akik minden egyes esetben tüzetesen megvizsgálják a körülményeket" - tette hozzá a szóvivő.

Ugyan Alicia Istanbul hozzáférése újra él, de egyhamar nem felejti el majd az esetet. "Úgy gondolom, egyszerűen nem hiszik el, hogy valakinek furcsa vagy érdekes neve is lehet" - nyilatkozta a lány. Amennyiben valakinek véletlenül törlik a profilját, akkor neki kell megkeresnie az üzemeltetőket és bebizonyítania, hogy ő igenis egy valódi személy. Bizonyos esetekben a Facebook még hivatalos dokumentumokat is kér, amelyeket viszont az adatok egyeztetése után azonnal megsemmisítenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mmonitor #26
    Látta már itt bármelyik surmó közületek a facebookot belülről vagy csak hallott róla? Pofázni tudtok de fogalmatok sincs miről szól. Persze minek is regisztrálnátok ha az összes ismerősötök száz km-es körzetben lakik és ugyis csak magyarul tudtok...
  • xNoodlex #25
    Szerintem meg a tanár "szívatott" titeket. :)
  • Abysmal #24
    Hát nekünk az egyik volt tanárom mondta, hogy volt olyan tanítványa, akinek Kandisz Nóra a neve. Mondott más vicces neveket is, de ez maradt meg egyedül.
    Mondjuk az a szülő sem normális, aki ilyen nevet ad a gyerekének, biztos hogy akkor jó poénnak tartotta, de a gyerekét egy életen át szívatják majd vele.
  • Miss Popolina #23
    Egész helyes kis T-girl lenne belőle
  • vscotina #22
    Szia te csak ne bántsad az én tisztességes nevemet :-) Született: Kasza Blanka és ez nem vicc, legfeljebb a szülőket lehet okolni érte.
  • billxxx #21
    Hidegháború van koreja is most robbantott atomot,erre mondják,"Boldog Tudatlanság"Az osán meg akkor is kapja be
  • 05lampard #20
  • Master Jenky #19
    Nekem az egyetemen van egy Karácsony Szilveszter nevű csoporttársam! :D És ez NEM vicc!!!
  • nalidzsizpáuvö #18
    "a Facebook még hivatalos dokumentumokat is kér, amelyeket viszont az adatok egyeztetése után azonnal megsemmisítenek."
    Képzelem hogy rohannak megsemmisíteni a dokumentumokat...
  • czyi #17