Berta Sándor

Nem Facebook-másolat a StudiVZ

A Kölni Tartományi Bíróság polgári ügyekért felelős 33. tanácsa elutasította a Facebook által a StudiVZ ellen benyújtott keresetét.

A kaliforniai cég a beadványában azt állította, hogy a német német közösségi portál meg nem engedhető módon lemásolta a honlapját, valamint illegális módon megszerezte a Facebook-oldal titkos PHP-forráskódjait. A kölni bíróság megvizsgálta a dokumentumban leírt állításokat, majd elutasította a keresetet. Az indoklás szerint ugyanis a két honlap bizonyos hasonlóságok és funkcionális egyezések ellenére sem igazán nevezhető egymás másolatának, vagyis nem állapítható meg egyértelműen, hogy a StudiVZ a Facebook kópiája.


Ugyanazon profil a két oldal rendszerébe illesztve

A kaliforniai vállalat érveinek ellent mond az a tény is, hogy a StudiVZ Németországban 2005 óta elérhető. Ezzel szemben a Facebookot akkor a német felhasználók még alig ismerték és hivatalosan az angol változata csak 2006 szeptemberében, míg a német kiadása csupán tavaly márciusban jelent meg a piacon. Az amerikai közösségi oldal nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a StudiVZ valóban egy másolat lenne. Az érvek inkább csupán feltételezések voltak. Feltételezések alapján pedig nem lehet bírósági eljárást kezdeményezni vagy lefolytatni.


A Facebook azt akarta elérni, hogy egy informatikai szakértő vizsgálja meg mindkét portál PHP-forráskódját, mert így kiderülne, hogy a StudiVZ valóban kópia-e vagy sem. Ebbe a bíróság nem egyezett bele. A 33 O 374/08 számú ítélet nem jogerős, az ellen a kaliforniai cég egy hónapon belül fellebbezhet.

"Nagyon örülünk, hogy a kölni bíróság teljes mértékben elutasította a Facebook keresetét. Ez az ítélet egyben jelzés értékű a piac számára is, hogy velünk minden rendben van. Nem tudjuk, hogy mit lép ezután a felperes, de szerintem a határozat elég világos volt" - reagált a döntésre Markus Berger-de Léon, a StudiVZ vezetője. Az ügy még nem zárult le, hiszen a népszerű közösségi portál az Egyesült Államokban is beperelte a StudiVZ-t és ott közel sem biztos, hogy ugyanilyen ítélet születik majd. A Facebook vezetői a határozat hallatán csalódottságuknak adtak hangot. Kitartottak ugyanakkor azon álláspontjuk mellett, hogy a német konkurensük ellopta a szellemi tulajdonukat és ennek bebizonyítására további jogi lépéseket fognak tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wizek #18
    Ezzel úgy állítod be, hogy az a csoport ami StudiVZ-en volt, és beszüntettek valamilyen szabályt sértett. De nem, és mégis bezárták, ez a vicc az egészben. Legyünk konkrétak: a mozgalmat egész pontosan antiszemitizmussal vádolták, ami a lehető legnagyobb baromság, hiszen a mozgalom elsődleges céljaaz egyesítés, nem pedig a megosztása vagy a kirekesztése bármely népcsoportnak, kultúrának.

    Idézet Orientation Presentationból:
    "A Zeitgeist mozgalom nem politikai mozgalom.
    Nem ismer el megosztó eszméket, mint nemzetek, kormányzatok, fajok, vallások, hitek vagy osztályok."

    Apropó, érdekelne az is, hogy mégis mire gondoltál, amikor azt írtad destruktívan hat az emberekre.
  • Ferrer #17
    Szerintem hozz létre te is egy ki kicsoda rendszert, ahol mindent szabad. Amúgy simán megcsinálhatnád. Biztos sok szép ember fog bejelentkezni :)
  • Wizek #16
    Milyen érdekes, ahogy a filmet igazolja az oldal, és te is a hozzászólásaiddal. Árnyalt korrupció.
  • Ferrer #15
    Minden ilyen oldalnak vannak felhasználási feltételei, biztos vagyok benne, hogy ezekből sértettek meg valamit. És hogy valóban megsértették e, azt igen, az üzemeltetők döntik el, akár tetszik, akár nem.
  • Wizek #14
    Ja és nem arról van szó, hogy szerinted, meg más emberek véleménye szerint - akik mellesleg semmit sem tudnak erről a dologról - destruktívan hat-e az emberekre, hanem arról, hogy teljesen legálisan, az oldal keretein belül működő nagyobb nyilvánosságot elérő csoportot töröltek, és utána hamis indokot adtak meg. Ráadásul te ezzel még egyet is értesz. "Élljen a cen**ra!" :/
  • Wizek #13
    *Nem vagy túl bőbeszédű
  • Wizek #12
    "baromság", "destruktívan hat az emberekre"

    Nem vagy túl szűkszavú, és attól tartok csak üres szavakkal dobálózol, és fogalmad sincs arról, mit beszélsz (írsz).
  • Ferrer #11
    Mert ez egy baromság, és destruktívan hat az emberekre.
  • Wizek #10
    Pontosítok inkább: Állítólag szólásszabadság van. Jól teszi egy közösségi oldal hogy fals vádakkal bezár egy teljesen legális keretek közt működő közösségi csoportot? Ja, és nem csak, hogy küldtek egy e-mailt amiben közölték a hamis érveiket, de spam szűrőjük listájára is tették ez üggyel kapcsolatos e-maileket. Ha bárki küld nekik egy e-mailt az ügyben, egyszerűen visszadobja a kiszoldáló, hogy ez spam. Tudják nagyon jól, hogy amit írtak, az nem igaz (legalábbis remélem, mert ha nem, akkor úgyzárogatnak be klubbokat, hogysemmit sem tudnak róla? O.o ) de úgy gondolják azzal járnak a legjobban ha egyszerűen figyelmen kívül hagyják a tényeket.

    A következő hozzászólásodban a diktatúrát, és az általános cenzúrát támogatod majd?
  • Wizek #9
    Miért is?