Berta Sándor

A streamek váltják fel a fájlcserélést Nagy-Britanniában

A brit fiatalok életében a fájlcserélést fokozatosan felváltják a YouTube, a Spotify és a MySpace zenei ajánlatai.

A The Leading Question brit piackutató intézet által a Music Ally tanácsadó cég megbízásából elvégzett felmérésből kiderült, hogy a zenei streamajánlatok már sokkal vonzóbbak a tinédzserek számára, mint a fájlcserélés. A felmérést ezer 14 és 18 év közötti fiatal bevonásával készítették.

Nagy-Britanniában a rendszeresen illegális zenei fájlokat letöltők száma a 2007 decemberében regisztrált 22 százalékról idén januárra 17 százalékra csökkent. A 14 és 18 év közötti korosztály tagjainál ez az arány még magasabb, 16 százalék. 2007-ben még a tinédzserek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen tölt le másolt zeneszámokat, idén januárban már csak 26 százalékuk mondta ezt. A YouTube, a MySpace és más oldalak zenei streamajánlatait használó 14 és 18 év közöttiek aránya viszont e két éves időszakban 31 százalékról 65 százalékra nőtt.

Szintén emelkedett azoknak a száma, akik a Bluetooth-technológia vagy a CD-k rippelése segítségével csereberélik a zenei fájlokat. Ezzel párhuzamosan egyre többen vásárolnak a szigetországban legálisan zeneszámokat. A megkérdezettek 19 százaléka közölte, hogy rendszeresen vásárol online zeneboltokban dalokat, igaz 17 százalék azt mondta, hogy havonta több alkalommal a fájlcserélő portálokat vagy hálózatokat is felkeresi. A zenei albumok tekintetében 13 - 10 arányban még mindig az illegálisan másolt művek vezetnek.

Paul Brindley, a Music Ally ügyvezetője elmondta, hogy a fiatalok azzal indokolták a szokásaik megváltozását, hogy a YouTube használata jóval kényelmesebb és így gyorsabban megtalálnak egy videoklipet, mint egy fájlcserélő rendszerben.
Tim Walker, a The Leading Question munkatársa szerint a legjobban úgy lehetne az illegális zenei másolatok ellen fellépni, hogy ha kiadók vonzó szolgáltatásokat indítanának. Azt nem lehet tudni, hogy a felhasználói szokások megváltozásában mennyire játszott szerepet a Digital Britain jelentés, amelynek alapján a brit kormány a francia HADOPI-modellt alkalmazná a fájlcserélők elleni harcban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valentine2 #10
    Azért Ipodra könnyeb letöltött zenét feltölteni, mint streamelni...


    http://www.isite.hu/internet_hirek/sz%C3%A9less%C3%A1v/20090716/kamaszok-%C3%A9s-az-%C3%BAj-m%C3%A9dia
  • bakagaijin #9
    Dokumentumfilmekre ez egy jó hely:

    http://www.archive.org/index.php

    Remélem a BBC-t is hamarosan megnyitják rendesen, nem csak UK-proxy only.
  • vaddiszno #8
    Nem ez az elso cikk ahol probaljak etetni/adott iranyba terelni a birkakat. Nyugaton se hulyek az emberek. Akinek tenyleg zene/film/soft kell az nyomja a torrenteket ezerrel. Sztem a wii meg tarsai egy vicc egy pc-hez kepest. A netbook meg ugyszinten, de legalabb ha aranyos lenne az aruk a kepessegeikkel. Tube pozitivum h vannak rajta igencsak jo filmecskek, foleg doku jelleguekre gondolok, de ugytunik h vannak eleg sokan akik az angollal nem birkoznak meg, masokat meg csak a napi gamat erdekel.
  • sathinel #7
    Ez szerintem a videólejátszásnál is így lehet.

    Pl:
    your anime
    vagy

    mozifilmek
    igaz itt még elég gagyi a minőség sokszor, de ha javul a helyzet akkor ugyanúgy ahogy az anime oldalakon, egyszerűen neten megnézed a filmet és minek töltenéd le ha bármikor elérheted.

    prodigy
    de vannak más oldalak is amik fejlődnek, és ahol nem sokat cenzúráznak.
  • B0nFire #6
    BTW, pl ezt a számot is minimum 2 db-ba kell vágni, mert 13 perc, és a YouTube-on van egy 10 perces idő limit. És ennek ellenére a feltöltő még okosan csinálta, mert nem 9:59-nél vágta el, hanem korábban, ahol éppen egy lélegzetvételnyi szünet van.
  • B0nFire #5
    Ugyanazért, amiért a Dream Theathernek a saját dalait meg kellett nyirbálni, hogy rádióbarát legyen anno '97-ben, amikor kiadták a Falling Into Infinity c. albumukat. Valaki bebeszélte nekik, hogy milyen jó lesz az, ha egy egyébként rétegzenét (progresszív metal) játszó zenekar dalait játszaná a rádió, csak le kell egyszerűsíteni a dalokat, egy-két slágergyárost be kell vonni a munkába - ez meg is történt; azt a Desmond Child-ot bízták meg néhány dal "slágeresítésével", aki régebben Bon Jovi és Alice Cooper albumaira is írt dalokat. Ezenkívül a 7-8-1... akárhány perces dalokat megnyirbálták, hogy max 4 és fél perc legyen, mert a rádióban ennyi van szánva egy dalra.

    Így lett egy olyan albumuk, ami se Dream Theater nem volt, sem sláger nem lett, és ezeknek a megalkuvásoknak ellenére sem játszották a rádiók és nem kerültek fel a dalok a slágerlistákra.

    Ezek után a Dream Theater folytatta a saját jól bejáratott koncepcióját, és a világ legjobb progresszív metal albumait adta ki, és fütyült rá, hogy nem játsszák a rádiók. Jól keresnek ők anélkül is.

    Ebből a tanulság: hihetetlenül ostoba dolog megnyirbálni a számokat. Pont a lényeget szokták kivágni belőle (pl hosszú páros vagy felváltott szólók).
  • Szefmester #4
    sajnos a youtuberól és minden más oldalról (még a hivatalosról is) leszedtek egy klippet.. számomra ez kissé érthetetlen.. ha egy zenekar (dragonforce) elkészít egy klippet ami 7:04 perces, miért vágják össze alig 4percesre? semmi durva nem volt benne vagy megbotránkoztató, max ahogy az a két állat gitáros szólózgatott:D
  • T0nk #3
    Kényelmes a jútúb, meg minden, de...
    Na mindegy, jó lesz az nekik, használják. Aki kevéssel beéri...
  • zola2000 #2
    Miért, wii internet chanell be, youtube, aztán a kedvencek folyamatos lejátszása, ha valamit töröl a youtube szerzői jogi izék miatt megvan még háromszor, tényleg kényelmes megoldás legalábbis én így szokok zenét hallgatni, és angliában is népszerű a wii (magyarországon valamiért nem népszerű).
  • ziipp #1
    Necces ez a cikk. Nem hiszem, hogy ilyen durva csökkenés valóban megtörtént. Egyáltalán a csökkenés ténye is megkérdőjelezhető még így látatlanban is. Talán ez is annak a kampánynak a része, hogy az embereket vásárlásra biztassák.

    Bár nem rég én is megvettem FankaDeli legújabb lemezét.

    Engem lossless formátummal és olcsósággal tudnának megnyerni.