Gyurkity Péter

A Virgin letiltaná fájlcserélő előfizetőit

A brit Virgin Media és a Universal Music közös zeneletöltő portál indít még idén, ezzel párhuzamosan pedig új stratégiát vezetnek be, amely a túlzásba eső fájlcserélő felhasználók letiltását is lehetővé teszi.

A Virgin Media hivatalos sajtóközleményben közölte, hogy megállapodtak a Universal vezetésével az új zeneportál elindításáról, amely havonta 10-15 font közötti összegért kínálna teljes és korlátlan hozzáférést a kiadó komplett kínálatához. Szerintük ez megfelelő alternatívát kínál az ingyenes és nem teljesen legális platformokkal szemben, különösen azon felnőttek számára, akiket aggodalommal töltenek el csemetéik böngészési és fájlcserélési szokásai.

A havi előfizetési díj ellenében a regisztrált tagok mp3 formátumban, mindenféle másolásvédelem nélkül streamelhetnek, illetve tölthetnek le teljes zeneszámokat, korlátlan mennyiségben. Ez jól jelzi, hogy a kiadók most már hajlandók jóval tovább menni a korábban meghúzott határoknál, ennek azonban ára van az internetszolgáltató oldalán. Utóbbi ugyanis beleegyezett abba, hogy a portál elindulásával párhuzamosan kidolgoznak egy részletes programot, amelynek elsődleges feladata saját előfizetőik felvilágosítása az internetes kalózkodással és általában a fájlcseréléssel kapcsolatban.

Az Universal a maga részéről a dán DTecNet cég szoftverét felhasználva gyakran látogatja majd a népszerű fájlcserélő platformokat, ezeken az oldalakon pedig naplózni fogják a látogatók IP-címeit. Utóbbi információ birtokában megtudhatják, hogy a Virgin mely előfizetői számítanak visszaeső fájlcserélőnek, ezt követően pedig máris érkezik majd a figyelmeztetés, vagy akár az internetelérés megvonása. A Virgin leszögezte, hogy végleges megvonásról nincs szó, inkább 5 perces, néhány órás, vagy akár 1 napos letiltásról gondolkodnak, ám még ez is drasztikus megoldásnak tűnik.

A kiadókat képviselő IFPI üdvözölte a megállapodást, szerintük a jövőben ehhez hasonló szövetségek jöhetnek létre az internetszolgáltatók és a zenekiadók között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobi64 #21
    Tökéletesen igaz, hogy nem kell minden zenének meglenni, nem kell minden filmet megnézni, begyűjteni. Persze az is kérdés, hogy kell e elkérni egy cd-ért 5000 forintot! Inkább nem hallgatok ilyen drága zenét. Nem értek hozzá ezért valaki elmondhatná, hogy mi a fenétől drágább egy zenei cd, mint egy film, mert már elég olcsóért lehet egész jó filmeket venni. letölteni csak egész ritka cuccokat, vagy amúgy nem hozzáférhető filmeket/ boltban nem, vagy csak elvétve kapható dolgokra gondolok pl. b.szériás 50-es évekbeli scifik hehe/ tartok elfogadhatónak egyébként.
  • szlovákiai hun #20
    Tudod mit, majd ha szegény leszel, akkor is így ontsd az igét...

    Rádió/tv stb. sokan le ecstelték már, hogy miért nem...de neked kár mondani, úgy sem fogod fel a nagy jólétedben, mindig azoknak a legnagyobb a szájuk akik amúgy sem szenvednek hiányban, de fog még kutyára dér jönni....

    Képzeld el, van vagy 50 eredeti DVD-ém, csak zenei lemez csak pár, de hát 5 rongyot nem is fogok kiadni rá, a filmet is csak úgy veszem, hogy lemegy az ára, a torrent meg a technológiából adódik, hogy felfelé is tolsz viszont azért nem fizetsz, de warez szerverekre emelt díjas sms-kel jutsz hozzá, amit én nem használok...

    A TV egy nagy rakás szar, unalomig ismételt telebaszott reklámokkal, amit kimondottan rühellek, a rádió még, de ott is megunod a banánt mikor már egy nap alatt ezerszer cseng ugyan az a nóta, nem igen halgatok rádió, ha igen akkor hír rádiót....

  • FefeeX #19
    te szerencsétlen
    ki mondta hogy minden embernek LÁTNIA KELL MINDEN FILMET? ki mondta hogy minden embernek MINDEN ZENÉJE MEG KELL LEGYEN? ha nincs pénzed, hallgass rádiót. Ennyi. Az ingyen van. Nézz tévét, azis szinte ingyen van. Látni fogod a filmek 90%-át, csak később. A zenéket meg hallani fogod, vedd fel szalagra. Ennyi. Itt a felfogással van a gond, ha nincs pénzed a Ferrarira, nem lesz Ferrarid. Ennyi. De nem lopod el. Az a baj hogy a tahó parasztnak minden kell ingyé.
    Tudod, mindenkinek megvan a lehetősége a kitörésre. Sokkal többet kell tenni azért, hogy többet kapj majd vissza. A rendszer emellett messze nem tökéletes. Azonban vannak olyan kompromisszumos megoldások, amik már messze a normálisban vannak - erre jön a pór csóró és fikázza, mert a lopását megszűntetik.

    "amíg magánhasználatra töltöd le nem lopás"
    egészen addíg, míg nem torrenten csinálod, onnantól kezdve bűncselekményt követsz el. Máshonnan töltesz --> pénzt fizetsz érte valószínűleg. Akkor meg miért a warezért fizess?

    Sosem mondtam hogy minimálbérből vegyen akárki 500 dvd-t. De megveszi a lemezeket, letölti (internetre meg van pénz mi?) Annyira gáz a gondolkodásmódod, hogy az már erősen fájó...
  • szlovákiai hun #18
    Nos idefigyelj te becsület ásza..

    Először is, amíg magánhasználatra töltöd le nem lopás, míg nem adod másik félnek, nem adod anyagi haszon reményében, EDDIG CSAK ERKÖLCSRŐL BESZÉLÜnk te megtestesült jóság...

    Ezt mond azoknak is, akik alamizsnaért robotolnak, minden rezsi kifizetése után örülnek, hogy élelmiszerre marad, megnéznélek havi 80-ból abból fizetve a rezsit, garantálom félre álna a szád....
  • FefeeX #17
    Szerintem ez már egy nagyon korrekt üzlet... Csak a magyar nép pórja ide is idetalált szétspammelni mekkora faszok ezek... Pedig én, ha mindennek normális ára lenne, mint itt, támogatnám a dolgot. Akárhogy is nézzük, a kalóz letöltés lopás. Az aki meg már elvből nem venne még egy forintért sem, ha ellophatja ingyen, az egy lecsúszott senki.

    Aki DVD audiót akar az meg kérem elmegy a boltba és megveszi... Ferrari nem kéne 100 forintért?

    Egyszerűen kiábrándító, hogy mennyire elkorcsosult a társadalom, és hogy mennyire elrugaszkodottak az elképzelések a valóságtól. És ne értsetek félre, nem azt mondom hogy mindenki vegyen 8ezerért BR filmeket, meg 5ezerért albumokat, de korlátlan letöltés havi 3ezerért...
  • passatgt #16
    applenél számok 80%-a már drm free(játszható mindenen) és 128 helyett 256kbit/s

    ha ez nem elég...:)
  • Darth Sith #15
    "A havi előfizetési díj ellenében a regisztrált tagok MP3-formátumban, mindenféle másolásvédelem nélkül streamelhetne"
    Ha már fizetek érte, legyen minimálisan tömörített pl DVD-Audio formátum. Nálam ezért is halott pl az Apple megoldása, ahol szarrá tömörített zenéért fizetek/fizetnék ha egyáltalán elérhető lenne, meg ha használnék iPod-t. :)
  • fourgee #14
    "3-5ezer Ft nekem még mindig sok, az ösztöndíjam fele"

    Nem 3-5 ezer forintról volt, szó, hanem 10-15 fontról. Egy órai nettó minimálbér 5 font körül van, tehát aki a legszarabb munkát is végzi, 2-3 óra alatt megvan ez az összeg.

    "Úgy látszik, most már ISP is egyben, én is meglepődtem."
    Meg mobilszolgáltató is, meg sok minden más.
  • torcipepe #13
    a Virgin a lecsókonzerv gyártástól az űrrepülésig mindennel foglalkozik, majd pont a jól fejlődő internetszolgáltatást fogja kihagyni.
  • carlos05 #12
    1edül a Virginnek van 200mbites nete Eu-ban szóval ők szólgáltatók de ez msot olyan h van más hely is ahova lehet x összeget fizetni és olcsón van legális zene. Upc-nél is havi 800ft ért 800dal szedhető le és nem 1 kiadótól gondolom külföldön is vannak hasonló dolgok + angoloknak 10-15 font nem jelent nagy pénzt