Gyurkity Péter

Figyelmeztetéssel engednék a fájlcserélést

A tengerentúlon érdekes javaslattal állt elő a politika: a dohánytermékeknél alkalmazott figyelmeztetéseket vezetnék be az összes fájlcserélő- és ftp alkalmazás esetében, a választás lehetőségét kínálva a felhasználóknak.

A képviselőház energiaügyi albizottsága kedden hallgatta meg az ügyben a javaslattal előálló politikusokat, akik szerint a figyelmeztetésekkel sok fejfájást spórolhatnának meg mindkét oldalon, vagyis a kiadók és általában a szórakoztatóipar, valamint a felhasználók táborában egyaránt. A megoldás lényege a fájlcserélésben szerepet vállaló internetezők figyelmeztetése, cselekedetük súlyának tudatosítása lenne, a dohányosoknál már megszokott módszerekkel.

A javaslat két fontos feltételhez köti a fájlcserélést, valamint az ftp alkalmazások széleskörű használatát. Az első szerint a program fejlesztőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szoftver a telepítés során egyértelmű és világos üzenettel értesítse a felhasználót, hogy az adott termék saját állományaik megosztását, azok további számítógépekre történő továbbítását teszi lehetővé. Az alkalmazást telepítő felhasználóknak jóvá kellene hagyniuk ezen észrevételt, hogy folytassák a telepítést. A második kitétel szerint pedig a program futtatásakor hasonló figyelmeztetés jelenne meg a képernyőn, amelyre Tovább-ot nyomva vehetnénk csak igénybe annak szolgáltatásait.

A javaslat kritikusai rögtön jelezték, hogy annak szövegezése érdekes következményekkel járhat. Példaként említik, hogy a Windows, Linux és Mac operációs rendszerek mind beépített ftp programmal jelennek meg, amely viszont nem tartalmaz ilyen figyelmeztetést, így előfordulhat, hogy a Microsoft, a Free Software Foundation és az Apple is törvényt sért majd (már amennyiben a javaslat törvényerőre emelkedik a jövőben). Legalább ilyen fontos észrevétel, hogy a fájlcserélés meghatározása meglehetősen általánosra sikeredett, így számos olyan program is bekerülhet az adott körbe, amelyek eddig nem tartoztak oda.

A másik oldalon az hangzik el érvként, hogy a figyelmeztetések megjelenése még egész tűrhető megoldás lenne, ennél sokkal kedvezőtlenebb javaslatokat is láttunk már - meglátjuk, hogy a képviselőház mit szól ehhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tntmax #27
    Hirtelen azt olvastam hogy "Fizetésemeléssel engednék a fájlcserélést".
  • cipike #26
    "... a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonás alól..." ezt valahol mintha olvastam volna ( lehet nem szó szerint idéztem )
  • Garrett27 #25
    ne adj má több ötletet a törvényhozóknak lécci...
  • Adenoma #24
    viszont ha nem magyar nyelvű, védekezhetsz így. ( kötelesek Magyarországon magyar nyelvű tájékoztatót adni)
  • SuspiciousC #23
    Azt hiszem egyedul Domsodi tapintott ra a lenyegre: az egesz lenyege az, hogy ne vedekezhess semmilyen birosagon azzal, hogy te nem tudtad, vagy ilyesmi... az EULA-t sem azert teszik be, mert kb a felhasznalok 2%-a olvassa el (pedig van akinek tenyleg fontos mit irkalnak ott), te csak nyomsz egy tovabbot, de azzal maris elfogadtad a teljes tartalmat.
  • Azorut #22
    Arról nem is beszélve, hogy a pl. a LimeWire honlapján, mielőtt letöltöd a szoftvert rá kell kattintanod a "kijelentem, hogy szerzői jog által védett tartalmakat nem fogok megosztani" gombra...ezek szerint a szakértők úgy látják, hogy ez bevált és a Limewire-t nem használják jogvédett tartalmak megosztására.

    (Off: Az egyik legjóízűbbet akkor nevettem életemben, mikor a Limewire ingyenes verziójával le lehetett szedni a fizetős PRO-t...nc :) )
  • kisb92 #21
    lol... szánalom... no komment...
  • B0nFire #20
    Don Kanyar@: Mi van? Már a "hottold" és a "gettoharcos2" nickeket is bannolták?
  • Don Kanyar #19
    [b]Qrvára nincsenek olyan helyzetben , hogy kompromisszumokat kössenek.
    Fájlcserélés lesz, ha akarják , ha nem, és semmilyen kompromisszumról nincsen, nem lehet szó! Főleg nem , egy ilyen idióta, agyalágyult, hülyeségről, amit már megint valami felsőbb körökből, valami nagyfejű, nagyorrú cionista kifingott a száján.
  • Julius Caesar #18
    eddig se volt ez védelem. a törvény nem tudása nem jogosít fel a büntetés alól. - vagy mi.

    ja, mert az EULA-t is mindenki elolvassa. kb annyi értelme lesz, h installkor egy ablakkal több nextet nyomok.

    lammaer #11: igen, ennyi erővel a takarító néni is megszakérthette volna.