Berta Sándor

Számítógépes képek - tetoválva

Az idei karácsony egyik újdonságai lettek a különböző számítógépes ábrákat mintázó tetoválások.

Néhány méter távolságból a frissen készült tetoválás úgy néz ki, mint bármelyik hagyományos minta. Csak közelebb lépve vehető észre, hogy a főkép pontokból, gondolatjelekből és betűkből áll össze. Ez a mostanában egyre népszerűbb ASCII-művészet. Az új divat a számítástechnikában használt mintákra és motívumokra épül. "Nagyon el tudom képzelni, hogy előbb vagy utóbb egy új divatirányzat alakul ki. Immár húsz éve dolgozom ebben a szakmában, de ilyen ábrákat előtte még nem láttam" - nyilatkozta Totto Jeratsch, a hamburgi Szabad Manufaktúra nevű tetoválószalon vezetője.

Jelenleg egy digitális halálfej díszíti a diepholzi Sabine Puchler jobb lábát. A rózsaszín hajú nő zokszó nélkül viselte a különleges mű elkészítését, közben egyetlen arcizma sem rezdült. Az új testdísz alig egy óra alatt lett kész. A holland városban élő nő elmondta, hogy a tizenöt másik tetoválásának elkészítése sokkal jobban fájt.

"A kezdők számára az ASCII-művészet motívumai tökéletesek. Nincs ugyanis szükség sem sok színre, sem pedig nagy felületre. Mivel a minta kis felületre kerül, így az elkészítése nem okoz akkora fájdalmat. Ráadásul gyorsabban is gyógyulnak a sebek és az egész később könnyebben el is tüntethető. A tetoválás művészete több ezer éves múltra tekint vissza. Itt ritkán jelenik meg valami igazán új. De ha mégis van, arra azonnal lecsapnak az emberek. Sokaknak azért tetszik az ASCII-művészet, mert mindenki akár otthon is elkészítheti a számítógépén a saját motívumát és utána csak elég lementenie. Amikor behozza nekünk, mi megnézzük, hogy képesek vagyunk-e felvinni a bőrére" - közölte a Jabba nevű tetoválóművész.

A tetoválások alapját képező American Standard Code for Information Interchange (ASCII) számítógépes kód egyébként már az 1960-as évek óta létezik. Christian Riedel hamburgi divatszakember szerint az új őrület elsősorban inkább a számítógépek szerelmesei és a médiaművészek számára lehet érdekes, mint sem az átlagembereknek. "Érdekes, hogy az ASCII sokkal kevéssé ismert, mint más fiatalabb rövidítések, például az SMS. Az ASCII-őrület egyébként nem csak az idei karácsonyi szezonban hódít Nyugat-Európában, hanem a világhálón is. A meinVZ nevű német közösségi oldal ASCII Fan Csoportjának már közel 9000 regisztrált tagja van" - jegyezte meg Christian Riedel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zoliapu #10
    Mindig kéznél (vagy lábnál) lesznek a serial kódok is tuti
  • szily3 #9
    Ez nagyon baroooo. Nekem is kell
  • Gabe Dearborne #8
    Mekkora baromság...
  • M0rph3u5 #7
    a csaj meg visszavág, h neki utf8-ban van kódolva
  • Petka #6
    Főleg, amikor elkezd keménykedni egy csaj előtt:
    - Figyu cica! Ez a 852-es kódlap alapján készült vaze!
  • moikboy #5
    k rvajó lehet magadon hordani egy nfo fájlt.
  • dez #4
    Az ASCII Art van vagy 20 éves...
  • Tinman #3
    De ki az a benő?
  • freemanone #2
    itt a második unatkozó jeee! Az ASCII rajzok se most kezdődtek.... teli van vele a net, még fiatalabb suttyó DC-s koromban én is csináltam ilyeneket és már akkor 5-6éve... elég komoly progik is voltak erre. szvsz bóóódog karit!
  • hodobaj #1
    Első komment jee! Szerintem a tetkók felét el is távolítják ha benő a fejük.