Napi Online

Korlátok közé szorítanák a netvideo-hirdetést

Ajánlásokat fogalmazott meg az Interactive Advertising Bureau magyarországi szervezete (IAB Hungary) az internetes kommunikációban használatos webvideó-formátumokra.

Az internetes hirdetésekkel és kommunikációval foglalkozó szervezet azzal a szándékkal készítette a dokumentumot, hogy ajánlásokat, javaslatokat fogalmazzon meg a magyarországi online digitális videohirdetésekkel kapcsolatban. Az IAB áttekintette a nemzetközi szervezet erre a területre vonatkozó ajánlásait, részben értelmezve, részben módosítva azokat. Bár az internetes videókat közzétevő oldalakon számos egyéb online-hirdetési lehetőség is található (például lejátszóablak testre szabása, banner elhelyezése a videót körülvevő környezetben), a dokumentum kizárólag az online digitális videókba ágyazott úgynevezett in-stream hirdetésekkel (a hagyományos videohirdetések) foglalkozik.

A szervezet a videolejátszó-ablakon belül megjelenő videohirdetések között lineáris és nem lineáris formátumokat különböztet meg. Lineáris hirdetések esetében a lejátszóablakban meghatározott ideig csak a hirdetés fut, amely a videotartalmat megszakítva, az előtt, után vagy közben jelenik meg a teljes képernyőn. Ez a megoldás tulajdonképpen hasonló a televízióreklámokhoz. Nem lineáris hirdetések esetében általában úgynevezett matricáról beszélhetünk, amely a videotartalmat részben kitakarva, azzal párhuzamosan jelenik meg. Ez a megoldás a legtöbbek számára például a Youtube videomegosztó portálról lehet ismerős, ahol sok videót látnak el hasonló matricákkal.

A szervezet szerint lineáris hirdetések esetében az ajánlott maximális hirdetési hossz 15 vagy 30 másodperc, s bár a hirdetések rövidebbek is lehetnek, ezt az ajánlott időtartamot nem tanácsos túllépni. A hirdetésként futó videó legyen kattintható, a link átvezethet a hirdető által megadott oldalra. Az IAB a videók minőségével kapcsolatban is tesz ajánlásokat, szerintük fontos, hogy a képminőség legalább 2 Mbps legyen, míg a videók felbontása esetén 640x480 képpont a javasolt és 400x300 képpont a minimum 4:3-as képarány esetén.

A médiatulajdonosok számára továbbá azt javasolja a szervezet, hogy lehetőleg mindkét sztenderd képarányt (4:3 és 16:9) képesek legyenek megfelelő minőségben kiszolgálni. Fontos felvetés: hogyha több hirdetés következik egymás után, akkor azt a készítők jelezzék a nézőnek. A hirdetéseknek a tartalomhoz viszonyított arányának a látogatók lemorzsolódására kifejtett hatását folyamatosan figyelemmel kell követni, az esetleges változásokra pedig a hirdetésarány változtatásával reagálni.

Nem lineáris esetben a hirdetés a videotartalommal párhuzamosan fut, a néző látja a hirdetést, miközben a kiválasztott filmet nézi. Maga a hirdetés lehet szöveges, statikus vagy animált grafikus, de akár videotartalom is. Ez esetben a szervezet már rövidebb hirdetési hosszt javasol, 5 vagy 15 másodpercet. Esetleg előfordulhatnak olyan hirdetések is, amelyek mindvégig a tartalom felett futnak.

A kiszolgáló médiatulajdonosoknak a 300x50-es és a 450x50-es pixelméretű matricák közül legalább egyik méretet mindenképp fontos támogatniuk, de ettől eltérő méreteket is ajánlhatnak hirdetőiknek. Fontos továbbá, hogy a matricán nem lehet hangsáv, illetve az IAB azt is kiemelte, hogy a hirdetés jobb felső sarkában legyen egy jól látható hirdetést bezáró gomb, valamint a matricán jól láthatóan legyen elhelyezve a hirdetés szó, hogy a néző egyértelműen el tudja különíteni a tartalmat a hirdetéstől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #3
    "a képminőség legalább 2 Mbps legyen"
    WTF?
  • YMan #2
    Tök jó lenne ha nem ugatnának bele, és nem akarnák keretekbe nyomni hogy hogyan és milyen méretben rakunk ki videót reklámnak.
  • roliika #1
    :D ez mekkora. :DDD Akkor adóztassuk is meg legalább triplán!