Berta Sándor

Módosították az osztrák távközlési törvényt

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az osztrák parlament elfogadta a távközlési jogszabályhoz benyújtott képviselői módosítócsomagot.

A 183 szövetségi képviselőt tömörítő Nationalrat ugyanakkor igen csak meglepte a szakembereket, mivel a döntés egyhangú volt. Ilyen mértékű egyetértésre gyakorlatilag senki sem számított. A képviselők szavazatainak köszönhetően felgyorsulhat Ausztriában a szélessávú hálózatok fejlesztése, az eddiginél keményebb piaci verseny alakulhat ki, elvileg csökkenhetnek az árak és egyúttal a cégeknek sem kell aggódniuk a beruházásaik biztonsága miatt.

"Pont a mostani nehéz gazdasági helyzetben fontos, hogy megteremtsük a fejlesztést elősegítő keretfeltételeket és biztosítsuk az optikai kábelekre váltás lehetőségét. Ezenkívül a törvényi kereteknek azt is biztosítaniuk kell, hogy a beruházó vállalatoknak a fejlesztések hosszú távon kifizetődőek legyenek" - jelentette ki Doris Bures osztrák közlekedési, innovációs és technológiai miniszter.

A most elfogadott módosítócsomag szerint minden távközlési cég köteles megnyitni a hálózatát a piac többi szereplője előtt. Ez azt jelenti, hogy például a meglévő, de még üresen álló kábelcsatornákba bármely szolgáltató lefektetheti a saját vezetékeit és ezt az eredeti építők semmilyen alapon nem tagadhatják meg tőle. Cserébe az infrastruktúrát építő arányos mértékű pénzösszeget kérhet és kaphat. Amennyiben mégis vita lenne egy kérdésben, akkor végső soron az osztrák távközlési felügyelet dönt. Emellett lehetőség van arra is, hogy egy vállalat béreljen optikai kábeleket.

Karin Hakl, az Osztrák Néppárt (ÖVP) innovációs és technológiai kérdésekért felelős szóvivője üdvözölte az általa beterjesztett módosítócsomag elfogadását. A politikus egyúttal azt kérte Doris Burestől, hogy mielőbb hívjanak össze egy kerekasztalt, amelynek résztvevői dönthetnének a digitális átállás miatt felszabaduló frekvenciák újraelosztásáról. Az eredeti elképzelések alapján ezt a döntés csak 2015-ben hozták volna meg, de ez Hakl szerint már túl késő lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!