HENT hírlevél

Ma ismertetik Nagy-Britannia digitális jövőképét

Várhatóan a mai napon mutatja be Lord Carter a Nagy-Britannia digitális jövőképét felvázoló Digital Britain jelentést. A program összegzi a brit kormány hosszú távú elképzeléseit a digitális korszak változásaira és kihívásaira vonatkozóan, így fény derül arra is, hogy a szigetország vezetői hogyan kívánnak reagálni az illegális letöltés és kalózkodás egyre komolyabb következményeire.

A Digital Britain jelentés első változatát 2009 januárjában tették közzé. Azóta szinte minden érintett médiaipari és jogvédő szervezet véleményezte a megfogalmazott javaslatokat, valamint ismertette saját elképzeléseit. A jelentés végleges változatát Lord Carter, brit kommunikációs miniszter várhatóan 2009. június 16-án mutatja be. A javaslattevő programcsomag a szélessávú internet-hozzáférést, a médiaszabályozást- és tulajdonlást, az országos és regionális közszolgálati médiumokat, valamint a kalózkodást érintő kérdésekkel foglakozik majd.

Bár a januári verzióban a kalózkodás megfékezésére vonatkozó elképzelések még csak részben voltak kidolgozottak, de már az akkori Digital Britain jelentés is fő célkitűzésként jelölte meg a kreatív iparágak védelmét a kalózkodással szemben. A cél elérése érdekében alkalmazható és alkalmazandó eszközökre vonatkozó elképzeléseiket mind a gyártók, mind a forgalmazók, a tartalom- és az internetszolgáltatók ismertették az elmúlt fél évben.

A jogtulajdonosok egy része - köztük a lemezkiadók - a francia HADOPI-törvényhez hasonló, az illegális letöltést az internetkapcsolat ideiglenes felfüggesztésével büntető jogszabályok bevezetésében látja a megoldást. Ugyanakkor a francia mintát, amelyet egyébként a helyi alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített, több érintett is elvetette. A film- és televíziós iparág szereplői ehelyett az internetszolgáltatókat köteleznék figyelmeztető levelek kiküldésére és az illegális letöltést megnehezítő technikai akadályok bevezetésére. Az internetszolgáltatók többsége viszont nem kíván jogérvényesítő szerepet játszani, mivel úgy vélik, a jogtulajdonosok felelőssége jogaik védelme. Álláspontjuk szerint a kalózkodással szemben a leghatékonyabban csak úgy lehetne felvenni a harcot, ha a médiaipar képviselői legális, egyszerű és legfőképpen olcsó letöltési alternatívát kínálnának az internetezőknek.

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján biztosra vehető, hogy Lord Carter nem tesz javaslatot az ún. három csapásos rendszer bevezetésére. Ehelyett a Digital Britain jelentés az internetszolgáltatók figyelmeztető üzenetek kiküldésére és technikai akadályok alkalmazására kötelezése mellett foglal majd állást. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen kritériumrendszer alapján döntik el, hogy kik kapnak figyelmeztetést, és kérdéses a technikai akadályok gyakorlati mibenléte is, de az elképzelések szerint létrejön egy, a jogtulajdonosok által fenntartott jogvédő szervezet, amelynek fő feladata a vonatkozó rendelkezések végrehajtása lesz.

A jogtulajdonosok felvetése és a végrehajtó hatóság létrehozása ellenére valószínűleg továbbra is a jogtulajdonosok hatáskörében marad a jogsértőkkel szembeni bírósági eljárás kezdeményezési joga. Mindezzel párhuzamosan pedig, az internetszolgáltatók javaslatához hasonlóan, a Lord Carter által jegyzett jelentés a legális alternatívák, így a fizetős letöltő szolgáltatások létrehozását is követendő irányként jelöli majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #7
    jaa nálam a net sebessége a feltöltéssel határolódik...

    ez a 120 megás net is jó lesz popsitörölgetésre.

    meg vicces lesz hogy 4 ilyen net, fullosan leterhel 4 ds sávot, aztán meg jó ha 10 sávot össze tudnak szedni, és akkor még az us-nek is kell pár sáv.
  • roliika #6
    És nem volt erről egy kanyi betű se, pedig jó régi hír!
    Köv hó elején indul! És nem lesz nagyon drága.
  • roliika #5
    120 megabites!
    http://www.hwsw.hu/hirek/42241/upc-internet-kabel-docsis3-fiber-power-warez-torrent-letoltes-savszelesseg.html
    Tessék olvasgatni! Dokszisz három pont nulla.
  • Sanyix #4
    Milyen 120 mbit? 10 mbites net az. Egyébként vót róla hír.
  • galmat #3
    Valószinű ha Franciaországban vagy Angliában végignyomnak egy ilyen törvényt a Parlamenten akkor az Európában előbb-utóbb mindenhova el fog jutni..
  • galmat #2
    Sztem hosszútávon megoldás lenne, ha megszüntetik a warezt (bár erős kétségem van, hogy ez kivetelezhető-e....), akkor vigyék le harmadára a filmek,játékok,zenei cd-k árát minimum! Mert akkor sokan többen vennék meg a terméket. Én akkor veszem meg már a filmeket, játékokat mikor felére vagy harmadára megy az áruk. Nem magyar pénztárcabarátak az árak. Arról nem beszélve,hogy mondjuk Amerikában a minimálbér a a hazai 5x-e, a felsorolt termékek még olcsóbbak is. Kb olyan mintha egy új DVD filmet nem 3000-4000ért kéne megvennem,hanem kb 500 ft-ért. Na ez a különbség.

    Nemtudom megoldás-e,hogy megszüntetik az adott letöltő előfizetését, mert akkor brutális mennyiséggel fog csökkeni a szolgáltatók előfizetőinek a száma itthon.

    Arról nem beszélve, hogy milyen rendszer van itthon, hogy a boltban vett üres cd-n,dvd-n a POFÁTLANSÁG teteje az Artisjus adója!!! Ilyen kérem szépen máshol nincs. Meglehet szűnni kedves Artisjus, mert az egész felfogásotok a dologról felháborító!!! Ha családi képeket rakok a dvd-re,had ne kelljen már adózni utána...... pffff......
  • roliika #1
    Naccerűű..tessék megnézni itthon a dolgot, lehet a középkor fog mindenkinek beugrani...bár a UPC köv hóban elérhetővé fogja tenni a 120 megabites netet de egy büdös szó se volt eddig róla itt az informatikai hírportál esgén.