Berta Sándor

50 megabites hálózat egy türingiai kisvárosban

Az Arcor távközlési cég Ballstädtet választotta egy új kísérleti beruházás helyszínéül és itt építi ki legújabb optikai hálózatát.

Türingiában eddig az optikai kábel afféle csodaszámba ment, a legtöbb település lakói csak álmodtak arról, hogy majd egyszer hozzájuk is elér a technológia. Vezető távközlési vállalatként az Arcor úgy döntött, hogy nem csak a nagyvárosokban, de a vidéken élőknek is jár az extragyors internetelérés. A társaság választása a Bad Langensalza és Gotha között fekvő Ballstädtre esett. A programot hivatalosan Erika Reisser helyi polgármester, Jürgen Rheinholz türingiai gazdasági miniszter és Thomas Ellerbeck, az Arcor és a Vodafone Németország vezetőségi tagja jelentették be.

Az Arcor alvállalkozója már kiépítette a kábelalagutakat, sőt maga a hálózat gerince is elkészült a fő csomópontok és az egyes utcák között. "Azért esett a választásunk Ballstädtre, mert egyrészt közel esik a központunkhoz, másrészt a helyiek nagyon együttműködőek voltak. Az itteni közösség átvette a csövek lefektetésének feladatát tőlünk, így a teljes beruházás csupán néhány százezer euróba került. A hálózathoz csatlakozó embereknek nem kellett felárat fizetniük, számukra a jövőben normál árat számítunk fel" - nyilatkozta Jens Wagner, az Arcor szóvivője.

Wagner egyúttal megerősítette azt a hírt, hogy tárgyalásokat folytatnak a Deutsche Telekommal, amely a Netcologne partnercége bevonásával szintén részt venne a beruházásban. Kérdés persze, hogy mi lesz az együttműködési tervekből és az sem tisztázott, hogy ha meg is valósul a kooperáció, az csak erre az egy programra vonatkozik össze vagy későbbiekre is. Az biztos, hogy a türingiai települések számára van lehetőség állami támogatások igénylésére és ezzel fellendülhet a tartományban a szélessávú internethozzáférések kiépítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #2
    Wiki szerint ez egy 300 háztartásos kis település, szóval szó nincs itt egy nagyobb horderejű projectről csak egy kisebb pilot. És azért a hírből is kiderült szándékosan egy olyan települést kerestek, ami közel esik egy optikai végponthoz hogy keveset kelljen kábelezni és minél olcsóbb legyen. Egyáltalán nem az volt a cél hogy egy eldugott, szélessávú nettel a gazdaságtalan kiépítése miatt a mai napig nem rendelkező kistelepülés ellátása legyen a cél.

    Pilot projectre idehaza is tudsz példát mondani: a Bólyi FTTH hálózat. Ott 1600 háztartásig kábeleztek el optikával. Németül nem értek, de az eredeti hír alapján arra következtetek hogy ez FTTH hálózat lenne, sokkal inkább FTTN+VDSL2, amilyet a DT épít az 50 legnagyobb német városban.
  • Zpalee #1
    "Türingiában eddig az optikai kábel afféle csodaszámba ment, a legtöbb település lakói csak álmodtak arról, hogy majd egyszer hozzájuk is elér a technológia. Vezető távközlési vállalatként az Arcor úgy döntött, hogy nem csak a nagyvárosokban, de a vidéken élőknek is jár az extragyors internetelérés."

    Hát az nálunk is csodaszámba megy, még Budapesten is, vidék, főleg kisebb települések meg elképzelni sem tudják. Mondjuk ha a Telekommal összefognak, lehet belőle valami, kérdés, ki állja a költségeket, és ezt később kire hárítják át...