Berta Sándor

Wordnik: web 2.0-s tartalmak szótárral kiegészítve

Az új kereső üzemeltetői ambíciózus célokat tűztek ki maguk elé: szeretnének minden szót és a hozzájuk kapcsolódó információt közzétenni.

A Wordnik forradalmasítaná a webes szókeresést és ötvözné a web 2.0-s tartalmakat egy online szótárral. A jelenleg nyilvános bétatesztelési szakaszban lévő szolgáltatás a hagyományos szómagyarázatokon és definíciókon kívül további információkkal is ellátná a felhasználókat.

A találatok között megjelennének nem csak a lexikonok címszavai és megjegyzései, hanem a Flickr fotói, a Twitter bejegyzései és a felhasználók által létrehozott más tartalmak is. Továbbá a Wikipedia és a nyílt tudásplatformok szellemében a látogatók maguk is nyilvánosságra hozhatnak egyes szavakhoz kapcsolódó értelmezéseket és kommentárokat fűzhetnek a meglévő bejegyzésekhez.

"Mi akarunk az interneten a szavak és az azokhoz kapcsolódó információk központi gyűjtőhelye lenni. A Wordnik azon az elven alapul, hogy az emberek akkor tanulhatnak a legjobban a szavakról, hogy ha azokat egy konkrét szövegkörnyezetben, összefüggésekkel együtt találhatják meg. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy még mindig jobb, ha csak kevés információt mellékelünk egy szóhoz vagy fogalomhoz, mintha semennyit sem. Éppen ezért mindent megmutatunk, amit egy szóval kapcsolatban a világhálón találtunk" - írták a hivatalos honlapon az üzemeltetők.

A Wordnik adatbázisában jelenleg 1,7 millió fogalom szerepel. Ezeket a fejlesztők honlapokról, könyvekből, magazinokból és újságokból gyűjtötték össze. A tervek szerint ez a szám - a felhasználók hatékony támogatásának köszönhetően - hamarosan jelentősen nőhet.

A Wordnik-projekt életre hívója és vezetője Erin McKean, aki hosszú éveken át dolgozott az Oxford University Press (OUP) amerikai szótárrészlegének igazgatójaként és így kellő tapasztalatot gyűjtött a szótárak összeállításával kapcsolatban. A szakember szerint a szótárakban szereplő fogalmaknál jóval többet ismer a világ, de eddig nem volt olyan program, amely az összes szót és fogalmat összegyűjtötte volna. Ezáltal az embereknek meg kellett elégedniük azzal, ami volt. A helyzetet csak nehezítette, hogy a legtöbb online szótár a korábban megjelent nyomtatott kiadványok szinte pontos mása, vagyis új szavakat csak nagy ritkán tartalmaznak.

A cél most elsősorban az, hogy a Wordnik megvesse a lábát a piacon és utána megerősödjön, terjeszkedjen. A fejlesztők már dolgoznak a program számos változatán. Az egyik kifejezetten a gyerekeknek készül, a másik az okostelefonok tulajdonosainak, és lesz egy fejlesztőknek szánt verzió is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!