Berta Sándor

Drogosok adatbázisát hozzák létre Ausztriában

Az osztrák kormány a jövőben egy különleges online rendszerben gyűjtené össze a kábítószerek birtoklásával vagy terjesztésével gyanúsított személyeket.

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön az adatbázisba, elegendő lenne már egyetlen füves cigaretta vagy tabletta birtoklása, terjesztése vagy fogyasztása vagy annak a gyanúja. Az osztrák parlament az idén nyáron fogadta el a kábítószertörvényt módosító beadványt és az hamarosan hatályba is lép. Az elképzelések szerint az osztrák egészségügyi minisztérium négy nyilvántartást hoz létre: lesz egy kábítószer-, egy statisztikai, egy drogokkal összefüggő haláleseteket tartalmazó és egy úgynevezett pótléknyilvántartás.

A kábítószer-adatbázisban gyűjtik össze azoknak a személyeknek az adatait, akiket jogerősen vagy első fokon elítéltek drogterjesztés-, -fogyasztás, - birtoklás vagy -vásárlás miatt, illetve, akiknél ennek a gyanúja felmerült. Az információk között megtalálható lesz a név, a cím, a nem, a születési időpont és hely, az állampolgárság, a korábbi ítéletek, a kábítószerek neve és mennyisége, a képzettsége, a lakás- és pénzügyi helyzete és az egészségügyi feljegyzések.

A nyilvántartásokhoz csak az egészségügyi minisztérium, a különböző hivatalok, például az ügyészségek és a bíróságok munkatársai férhetnek hozzá az interneten keresztül. Ezenkívül az egészségügyi szaktárca bizonyos esetekben továbbíthat adatokat az osztrák fegyveres erőknek, a védelmi, a gazdasági és a belügyminisztériumnak, hogy azok ellenőrizhessék a hozzájuk jelentkező vagy számukra gyanús személyeket.

A pótlékadatbázisba kerülnek azok a drogfüggők, akik leszoktató, rehabilitációs eljárásokban vesznek részt. Hans Zeger, az Arge Daten civil szervezet munkatársa attól tart, hogy az egészségügyi miniszter utasítására ebbe a rendszerbe csak azok az emberek kerülnek majd be, akik hozzájárulnak az adataik kiadásához. Ez azt jelentené, hogy a többieknek maradna vagy az orvosi titoktartás feloldása vagy az illegális drogbeszerzés.

A terveket bíráló szakemberek úgy vélték, hogy amennyiben az adatok illetéktelenek kezébe kerülnek, úgy sok embernek lehetnek kellemetlen pillanatai, például a munkáltatója vagy biztosítója előtt. Ezenkívül az információkat a bűnözők zsarolásra is felhasználhatják. Vitatható az is, hogy a helyi hivatalok az általuk lekért információkat továbbadhatják az orvosoknak és a gyógyszertáraknak. Az adatokat ráadásul csak a kábítószer-elvonó kezelések után hat hónappal, vagy legkésőbb öt évvel törlik ki.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a statisztikai nyilvántartásban azokat a személyeket gyűjtenék össze, akiknek a neve egy kábítószerügyben ugyan felmerült, de nem tudtak semmit rájuk bizonyítani, illetve feltételezhető, hogy a drogkereskedelemmel valamilyen módon kapcsolatban állnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gybfefe #4
    "Ahhoz, hogy valaki bekerüljön az adatbázisba, elegendő lenne már egyetlen füves cigaretta" - tehát a hír informatikai szempontból arról szól hogy akarnak egy újabb adatbázist mivel kifogytak a kategóriákból és jóvolna egy több ezres recorddal létrehozni, hogy valamiféle hírértéke is legyen, mivel a személyiségjogi körítés csupán a cikk szövegtörzsét teszi ki és eléggé elcsépelt tudvalevő semmiféle személyiségi jog nem létezik már elég régóta. :(
  • Benedekco #3
    kiváncsi lennék, ha komolyan menne a dolog akkor hány parlamenti képviselő kerülne fel a listára... ahhoz, hogy az adatokhoz kik nyúlhatnak hozzá meg annyit, hogy nemrégiben elég sok botrány volt az "eltűnt/kiszivárgott/ellopott" adatok miatt...
  • Turdus #2
    Félreértetted a lényeget. Itt szó sincs arról. hogy drogosok kerülnének be a nyilvántartásba. Egész pontosan azok, "akiknél ennek a gyanúja felmerült". Nos ez elég tág kör.
  • Razgon #1
    Ezen az alapon lehetne adatbázist létrehozni a dohányosokról, és az alkoholistákról is.

    Mivel szerintem a drogosok alapvetően betegek, inkább a gyógyításra, megelőzésre kellene fordítani azt a pénzt, amit adatbázis létrehozására szánnak.