Berta Sándor

Információ-rendszerezés valós időben

A System One segíteni akar más vállalatoknak abban, hogy miként rendszerezzék valós időben a rájuk zúduló adatokat.

A 2005-ben alapított társaságnak Bécsben és Innsbruckban is van kirendeltsége és elsősorban a szemantikus technológiákat, valamint szociális szoftvereket használ a munkája során. "Mi az információs folyamokat akarjuk hatékonyabbá tenni. Segíteni akarunk más cégeknek az adatok rendszerezésében és ezek produktív felhasználásában. Megoldásaink segíthetnek a vállalatoknak a költségek leszorításában, a gazdasági válság idején ez különösen hasznos dolog" - jelentette ki Bruno Haid, a System One alapítója.

Haid és kollégái korábban blogokkal, wikikkel és más webes alkalmazások fejlesztésével foglalkoztak. A szakemberek úgy döntöttek, hogy közösen hasznosítják a megszerzett tapasztalataikat. A jelenleg 12 alkalmazottat foglalkoztató vállalatnak ma már olyan partnerei vannak, mint a BMW és a Daimler, a McKinsey tanácsadó cég és a Deutsche Telekom.

A System One megoldásainak alapját egy saját fejlesztésű technikai platform jelenti, amely szemantikus technológiák alapján keres az információkban hasonlóságok és vonatkozások után. A legfontosabb rendszer a Collaboration nevű online együttműködési megoldás, amely képes egy vállalathoz beérkező információkat - különböző szempontok alapján - valós időben megszűrni.

"Mindig, amikor valami új dolgon dolgozom, akkor rá kell jönnöm, hogy az már valamilyen szinten létezik. A mi szoftverünk ezeket a munkámhoz hasznos információkat, belső és külső forrásokat kutatja fel webes adatbázisokban és online médiákban. Könnyen kideríthető, hogy valaki foglalkozott-e már az adott témával és ha igen, akkor milyen mértékben, illetve, hogy milyen eredményekre jutott" - mondta Michael Schuster, a System One ügyvezető igazgatója.

Egy másik program a médiaelemzésre használható Radar, amely a világhálón előre meghatározott adatokra keres rá, majd a találatokat automatikusan a cégek projektjeihez társítja. "Ezáltal lehetőségünk nyílik a folyamatok elemzésére, az összefüggések megállapítására és így jobban felkészülhetünk a döntésekre" - tette hozzá a szakember. Egy kutatás során így megállapítható, hogy korábban egy orvoscsoport meddig jutott egy vakcina kifejlesztésekor, milyen problémákkal szembesültek, mik voltak az eredményeik és miért hagytak fel a kísérletekkel.

A System One rendszereinek előnye, hogy nem csak szövegekben kereshet, hanem audiofájlokra és képekre is. A munkájuk ékes bizonyítéka a retrievr nevű alkalmazás, amely a Flickr adatbázisában képes megtalálni a keresési szempontok alapján a felhasználót érdeklő fotókat. Az osztrák szakemberek nem titkolták, hogy a retrievr megalkotását kísérleti feladatnak tekintették, a segítségével akarták tesztelni képkereső algoritmusukat.

Érdekes projektjük még a Wikipedia3, amely a népszerű online lexikon adatbázisát RDF-be (Resource Description Framework) ülteti át. A közeli célok között szerepel az informatikai cégekkel való partneri viszony kiépítése. "Ahhoz, hogy a felhasználóknak is jól használható programokat kínálhassunk egy teljesen más szervezeti és infrastruktúrára lenne szükség. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy néha elmenjünk egyes ötletek mellett és csak a kitűzött célra koncentráljunk" - szögezte le végül Haid.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!