Berta Sándor

Internetes tudásközösséget épít ki az EU

A WeKnowIt európai uniós projekt célja az internetes fórumok és különböző online közösségek bejegyzéseinek összegyűjtése, egy kollektív tudástár kialakítása.

A programban résztvevő cégek és intézmények ezenkívül olyan új technikákat akarnak kifejleszteni, amelyek képesek a különböző intelligenciaszinteknek megfelelő tartalmakat összekötni és ezáltal egy kollektív intelligenciát létrehozni. A kollektív intelligenciához bárki hozzájárulhat, az ugyanis a világ különböző részein élő emberek tudásának összességéből jön létre és nincsenek vallási, politikai vagy más megkötések. "A WeKnowIt keretében dolgozunk például egy olyan megoldáson, amely az utazás témájával foglalkozik. A kifejlesztett technikákat elsősorban a végfelhasználóknak szánjuk, de természetesen elérhetők lesznek a cégek számára is" - nyilatkozta Janine Griffel, a Lycos Europe PR-menedzsere.


Első lépésként egy utazási honlapot hoznak létre, de a bejegyzések figyelembe vételével lehetőség lesz akár a közelgő katasztrófák előrejelzésére is. Amennyiben az emberek a tájfunok kialakulását kísérő jelenségekről számolnak be egy oldalon, a rendszer ezt automatikusan érzékeli és az információkat továbbítja a központnak. Az aktuális adatokat bárki akár a mobiltelefonjára is megkaphatja, így az emberek többsége értesülhet egy közelgő szökőárról vagy vulkánkitörésről és elkerülhetők lesznek a több ezer áldozatot követelő katasztrófák.

A 9 millió eurós költségvetésű projekt 2011 márciusáig tart, az első eredmények legkorábban jövő őszre várhatók. A programban a Lycos Europe mellett részt vesz még a Koblenz-Landaui és a Karlsruhei Egyetem, a lengyel Software Mind Sp. z o.o., a Brnói Műszaki Egyetem, a Hellas Technológiai és Kutatóközpont, a Vodafone Panafon - Hellenic Telecommunications Company S.A., Sheffield város tanácsa, a Sheffieldi Egyetem és a Motorola brit leányvállalata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #6
    Pofonegyszerű: a szerkesztéshez regisztrálni kell, és aki hülyeséget ír be, azt rúgják ki a fenébe örökre. Vagy kössék a módosítást ranghoz. Ezerféle megoldás létezik a problémára!
  • bakagaijin #5
    Jah, ha már agyrémnek nevezed, a gugli is nagyon intenzíven nyomja ezt a kutatást... De gyanítom a titkos szolgák is régóta használnak ilyesmi eszközöket :).
  • bakagaijin #4
    Hát. ha jól látom ez inkább egy sajtófigyelő, "blogfigyelő". A wiki-t aktívan szerkesztik az emberek egy jólismert közös helyen. Ez pedig magától akar valamit észrevenni, kiolvasni a szétszórt blogokból.
  • hdo #3
    Wikinek sose lesz konkurencia ez az agyrém, a yahoo answers zavarosabb verziója lesz szvsz.
  • Palinko #2
    én sem értem, meg a másik ott a wiki, egy nagyon jó valami, most minek csinálnak neki konkurenciát?
  • hdo #1
    Csodás, és milyen módon szándékozzák szűrni a valótlan tartalmú magánvéleményeket a ténylegesen helyes információtól?