Berta Sándor

Telekom Austria - szabályozások enyhítéséért cserébe fejlesztések?

Hannes Ametsreiter, a Telekom Austria (TA) vezetője felajánlotta, hogy cége optikai hálózatot épít, ha a távközlési felügyelet enyhít a TA-t sújtó korlátozásokon.

"A vállalatot a gazdasági válság eddig alig érintette hátrányosan, de a helyzet országonként eltérő. Különösen nehéz ugyanakkor a helyzet Fehéroroszországban, ahol erősen le kellett értékelni a helyi fizetőeszközt. Ez nagy károkat okozott nekünk. Nehéz a helyzet Szerbiában, Bulgáriában és Macedóniában is, stabil viszont Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában" - hangsúlyozta Hannes Ametsreiter.

A vállalatvezető hozzátette, hogy most nem terveznek cégvásárlásokat, de sajnos pillanatnyilag nem is lenne olyan társaság, ami potenciális célpont lehetne. A szakember elmondta, hogy Ausztriában mindenképpen változtatásokra van szükség, a helyi távközlési felügyeletnek enyhítenie kell az elsősorban a TA-t sújtó szabályokon, mivel azok jelentős mértékben visszafogják a beruházásokat és az újgenerációs hálózatfejlesztéseket. Ametsreiter a szabályok enyhítéséért cserébe felajánlotta, hogy a konszern a következő években több millió eurót fordít a Next Generation Network (NGN) optikai hálózatok kiépítésére.

Az ötletet azonnal elutasították a kisebb szolgáltatók. A TA vezetője ennek ellenére velük is együttműködne az NGN-infrastruktúra létrehozásában. A szakember emellett úgy látja, hogy esélyt jelenthetnek a kombinált csomagok, a televíziózásban való megjelenés, valamint az okostelefonok és a netbookok eddiginél nagyobb mértékű támogatása.

A Hannes Ametsreiter szakember által ismertetett javaslat érdekes, de korántsem számít újnak. Tavaly decemberben ugyanis a Deutsche Telekom vezetője, René Obermann rukkolt elő hasonló javaslattal. A vállalat vállalta, hogy a szabályozás enyhítéséért cserébe állami támogatás nélkül kiépíti az országos DSL-hálózatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ocsieu #7
    Bukni 100%, hogy nem fognak, max a valós nyereség valamivel kissebb lesz, mint a tervezett... Na ez az, amit szeretnének elkerülni...
  • ocsieu #6
    "Másrészt jó lenne, tudni, ... itt megrekedtünk a hír értelmezésében :)"
    Na ez az, amit talán sosem fogunk megtudni, vagy csak már későn, amikor kutyát nem fogja érdekelni. Ilyen dolgokat nem fognak nagydobra verni, csak a "problémákat"... Többek között ezért unszimpatikus nekem ez az egész...
  • kicsizoz #5
    Ok, értem...
    Azért az nem teljesen igaz, hogy "pénz megvan rá, de nem fejlesztünk", mert a tulajdonosok nem örülnek, ha olyanra költi a pénzt a menedzsment ami nem hoz hasznot, akkor inkább vesznek rajta még 1-2 szolgáltatót, vagy kisebb céget ez "hogy most nem terveznek cégvásárlásokat" ennek szólt, megy az alkudozás, vagy fenyegetés!

    Másrészt jó lenne, tudni, hogy itthon az MT ugyan gőzerővel fejleszti az optikai hálózatot, de mi a helyzet, ezt rögtön át kell engedni a kicsiknek, mint Németországban, vagy van valamennyi beruházásvédelem nálunk?
    És ehhez képest mi van Ausztriában...
    Ha valaki tudja, beírhatná, mert különben itt megrekedtünk a hír értelmezésében :)
  • ocsieu #4
    Értem én! Kb ugyanez a szitu máshol is, de főleg EUban, ott is ausztriában, és németországban. Arra semmi szükség, hogy 2-3-4 szolgáltató is eljuttassa infrastruktúráját az előfizetőhöz, de arra sincs, hogy monopolhelyzetbe kerüljön egy (amúgy is relatve monopolhelyzetben levő) cég a többivel szemben. Erre szerintem az amcsi megoldás lenne a legmegfelelőbb... Egyszerűen a monopoltörvények, és a visszaélések elkerülése végett nem engedhető meg teljes egészében az, amit a TA kér... Mert ha megkapja amit kér, akkor minden, ami az ADSL nettel annó elkezdődött (és mára realizálódott), tovább folytatódna... Ezt pedig semmilyen körülmények között nem kellene, hogy megtörténjen, hisz óriási feszültségeket keltene, az előfizetők hosszútávon ezt nem díjaznák, sokan elvesztenék a bizalmukat... A kérdés szerintem az, hogy hajlandóak-e az előfizetők megfizetni a fejlesztések költségeit, vagy megfelelnek a jelenlegi megoldások... Épp ezért nem látom értelmét kapásból mindenhol fejleszteni, de nagyon elnyújtani sem érdemes... A piac, és az előfizetők ígyis, úgyis reagálni fognak. El kell kezdeni fejleszteni, a többi meg majd úgyis alakul... Ha a TA elkezdi, idővel a többi, kissebb szolgáltató is követni fogja, ez tuti! Ne akarjanak már olyanokat rákényszerítni optikai elérésre, akinek nincs rá szüksége, és ugyan próbálják már kielégíteni azok igényeit, akik hajlandóak többet fizetni, hogy optikai elérésük legyen. Ideig óráig lehet szabályozni, vagy akadályozni a dolgokat, de ezzel max egy kis időt, és persze sok pénzt nyerhet a TA. Idővel úgyis meg kell majd osztania az infrastruktúráját a kisebb szolgáltatókkal, pláne, ha nem csökkenti majd idejében a szolgáltatás árát. Többi szolgáltató valószínűleg pézhiány miatt nem fejleszt, vagy nem tervezi a fejlesztést. Az meg nem ugyanaz, mikor a pénz megvan rá, de nem fejlesztünk, hisz erre nincs különösebb indok... A TA saját, jól felfogott érdeke, hogy fejlesszen, beruházzon. Ez egyértelmű. Itthon ezt teszi a t-com is. Kapott-e, kap-e, fog-e kapni valamiféle kedvezményt, biztosítékot? Nemtom. Szabályozás ide, vagy oda, nem látom, hogy a kisebb hazai szolgáltatók olyan nagyon felzárkóztak volna, de ez csak az én véleményem.
  • kicsizoz #3
    Szerintem nem látod teljesen szélességében a helyzetet!
    Nálunk és németországban is (ezért gondolom Ausztriában is) a szabályozások azon alapulnak, hogy van 1 nagy szolgáltató és sok kicsi, és a verseny érdekében valahogy az erőkülönbséget ki kell egyenlíteni. Ez többnyire úgy történik, hogy más szabályozás vonatkozik a nagyra és más a kicsikre, a nagyot korlátozó és hátrányosan érintő a kicsiket pedig támogató szabályozási rendszer ez. Ami jó is volt a vezetékes telefon és a betárcsázó net esetében, mert beindította a versenyt (mi is tapasztalhattuk), de arra épít, hogy a meglévő (a nagy tulajdonában lévő) infrastruktúrát kell szélesebb verseny keretében az ügyfelekhez eljuttatni. Általában fejlesztésellenes szabályozási környezet ez, mert nemhogy nem védi a beruházást, egyenesen támadja azt. Másrészt általában azzal sem számol, hogy már nem kell a vezetékes piacon mesterségesen versenyt kreálni, mert a kábelTV-k és a mobilszolgáltatók normál piaci körülmények között váltak egyenértékű versenytársakká.
    Na ebben a környezetben tehát nem előnyöket kér az Osztrák cég, hanem az őt és a beruházásokat súlytó (többi szolgáltatóra valószínüleg nem vonatkozó) szabályozások enyhítését.
    Na remélem, így már árnyaltabb a történet.
  • ocsieu #2
    A fejlesztésre előbb, vagy utóbb ígyis, úgyis rákényszerülnek... Ezesetben pedig a kedvezményeket minden szolgáltató meg kellene hogy kapjon... Nagyon nem tisztességes ez az ultimátum, talán még a monopolhelyzettel való visszaélést is kimeríti...
  • ocsieu #1
    Magyarul a pénz meglesz, vagy megvan, csak ülnek rajta, kockázatot vállalni nem akarnak, és nem is fognak, sőt, a piaci versenyt, mint olyat, szeretnék, ha mindenki elfelejtené? Komolyan nem értem... Unalmas ez a hozzáállás... Ok, kapjon engedményt a telekom ausztria, de felejtsék el a hűségszerződéseket, és fedjék le ausztriát 100 % ban, nyújtsanak azonos (szimmetrikus) szolgáltatást, akár az utolsó "pajtában" is... Ja, és ne árukapcsoljanak. Manapság csak 1 IP kell megfelelő minőségű és sebességű kapcsolattal, onnantól meg megvan minden... Internet, (videó)telefon (voip, sip, skype, gtalk, msn...), TV, "videótéka"...