Kruza Richárd

Csúcstechnológiájú Invitel adatközpont nyílt Budapesten

Miközben még a csapból is a gazdasági válság folyik, az Invitel csúcstechnológiás adatközpontot nyitott Budapesten. A cég éppen a recesszióval indokolta ezt a költséges lépést.

Másról sem hallani, mint leépítésekről és csődről és arról, hogy kis és nagy cégek bezárnak vagy parkolóállásba helyezik magukat. Az Invitel hatásosan látványos és futurisztikus sajtótájékoztatója a magas technikai színvonal rangjára igyekezett emelni a hatást.

Elhangzott a cég stratégiája: az új szerverközpont csúcstechnológiájával és egyedülálló konstrukcióival költségtakarékos informatikai megoldásokat kínál az ügyfeleknek, akik ezáltal csökkenthetik kiadásaikat. Az elhangzottak szerint tehát éppen a nehéz helyzet az, ami miatt életképes vállalkozás az új létesítmény. A szolgáltatás költségeinek csökkentése mellett a másik legfontosabb szempont az adadbiztonság és a szolgáltatás magas színvonala. Martin Lea vezérigazgató és Zsémbery György értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettesek szerint az új datacenternek az az előnye, hogy leveszi az ügyfelek válláról az informatikai háttér anyagi és szakmai terhének nagy részét.

Szerintük a mostani nehéz helyzetben ez különösen fontos, mert így ehelyett alaptevékenységükre tudnak jobban koncentrálni. "Némelyik ügyfél saját szerverét hozza be hozzánk - ez egyszerű hosztolás -, mások a teljes IT infratruktúrájukat outsourcing formájában működtetik nálunk. Vannak légitársaságok, melyek nálunk virtualizálták a szerverparkjukat, és van olyan bank, amely a teljes szerverparkját hozzánk telepítette. Új datacenterünk a lehető legmagasabb műszaki és szolgáltatási színvonalat képviseli" - hangzott el.

Budapesten, a X. Kerületi Kozma utcai épületben jelenleg 1500 m2-en helyezkedik el az új adatközpont, ami igény esetében akár 15.000 m2- essé bővíthető. Pikáns érdekesség, hogy az épület eredetileg nyomda volt, ahol a Népszabadság mellett például a Szovjetúnió című nagysikerű lapot is nyomtatták - természetesen még a régi rendszerben. Ezzel az új létesítmény Magyarország egyik legnagyobb szerverparkjának számít.

A 3,7 méter magas szervertermek álpadlója alatt futnak a vezetékek, valamint itt vannak a szuperérzékeny füstérzékelők is. Az épület fizikai biztonságáért a IP video rendszer és a folyamatos beléptető rendszer felel. A géptermeket az elektronikus támadások ellen EMC védelemmel is ellátták, tehát ezeken a helyeken nemigen lehet mobilozni.

Az információk szerint egyedülálló az áramellátási rendszer: a 3 db 1600 kVA-os árambetáplálási pont közül 2 üzemi, 1 tartalék áramforrásként működik. A szünetmentes áramellátást egyrészt a nagyon látványos, 3 + 1 tartalék 1650 kVA + 550 kVA teljesítményű UPS-ek biztosítják, de csak addig, amíg működésbe nem lépnek a generátorok. Ezekből összesen 2-2 db van és 1400 kVA teljesítményűek, melyekkel folyamatos üzemanyag ellátás mellett több mint 72 óráig biztosítható a szükséges elektromos áram. Tűz esetén a nagy érzékenységű érzékelő rendszer lépteti életbe az oltórendszert, mely oltógázzal tölti meg a problematikus területet.

A megfelelő hőmérsékletről és a pormentes környezetről 40 db 50 kW-os energiatakarékos beltéri egység gondoskodik. Az ügyfélszobák az ügyfelek részére készültek, az operátori helyiség pedig a karbantartási munkák elvégzésére alkalmas.

Az Invitel a közlések szerint nagy hangsúlyt tesz a virtualizációs megoldások jelentőségére. A fejlesztések után a komponens és integrált szintű virtuális platformon alapuló szolgáltatások az ügyfelek számára az Invitelnél már elérhetőek. A cég 1 millió magán és 50 ezer üzleti ügyfelével Magyarország 50 legnagyobb vállalata közé tartozik, valamint a legnagyobb alternatív távközlési, adatkommunikációs szolgáltatónak számít az országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    "40 db 50 kW-os energiatakarékos beltéri egység gondoskodik." Na ez valóban energiatakarékos. Szerintem ez elírás mert ha megy a 40 egység az összesen 2000 KW ami k*va sok. Amugy is "csak" 1600 kva tápokat ír szóval már ezek a beltérik levernék a biztiket. Szerintem 50 wattost akart írni a cíkkíró
  • Nusy #3
    Úristen de szar...
    Invitel marketinganyag, egy az egyben. Kedves Kruza Richárd, nem ártana, ha cikket írnál és nem másolnád az anyagot, amit a kezedbe nyomtak.

    Ami itt le van írva az egy lószar. Gugli épít Bécs mellet, na arról érdemes lenne írni, ott valóban csúcstechnológiát hoznak.

    Alwares: a T-nek már van ilyen, úgy hívják, hogy Dataplex...
    IcE TeE: mindig is lehetett, de Neked van olyan szervered, amit érdemes? :)
  • Alwares #2
    A T is beújíthatna valami jobb központba, mert botrány az internet errefelé... Tudom ez nem ugyanaz, de akkor is.
  • IcE TeE #1
    Már lehet bevinni a szervert ? :)