Berta Sándor

Online támadások - minden harmadik diák áldozat

Friss tanulmányok szerint folyamatosan nő a világhálón molesztált, zaklatott és üldözött személyek száma.

"Ami az iskolaudvaron elkezdődik, azt gyakran a chatszobákban folytatják. Ott sajnos erre kiváló lehetőségek vannak. A jelenség elsősorban az iskolákban figyelhető meg és innen terjedt át a világhálóra is" - jelentette ki Stephanie Pieschl pszichológus, a Münsteri Vesztfáliai Wilhelms Egyetem docense. A szakember hozzátette, hogy a jelenség rohamosan terjed, napjainkra drámai méreteket öltött és egyre több tanuló zaklatja valamilyen formában az osztálytársait.

Nemrég készült tanulmányokból egyértelműen kiderült, hogy csak az elmúlt negyedévben minden harmadik fiatal már legalább egyszer online zaklatás, molesztálás áldozatává vált. Az ilyen esetek általában a kisgyerekeket és tinédzsereket érintik. Van, hogy valakik csak egy bosszantó SMS-t küldenek az áldozatnak, de a komolyabb ügyek a schülerVZ és más hasonló közösségi portálokon figyelhetők meg. Az ok egyszerű: az interneten bárki a névtelenség álcája mögé bújhat, és szabadon becsmérelheti a célpontnak kiválasztott társát. A világhálónak köszönhetően a zaklatások a korábbinál egyszerűbbé váltak és csak nehezen bizonyítható bármi utólag.

"Komoly problémát jelent, hogy az áldozatok csak nagyon nehezen nyílnak meg és számolnak be az eseményekről. Sokuk attól fél, hogy az eset után a szüleik letiltják őket az internetről. Pedig a megoldás az lehet, hogy ha a szülők beszélnek erről a témáról a gyermekeikkel és már előre megígérik, hogy támogatni fogják a támadások után. Fontos továbbá, hogy az áldozat próbáljon meg minél több bizonyítékot összegyűjteni, például mentse le a chatbeszélgetéseket és őrizze meg a becsmérlő SMS-ket. Mindenképpen jobb felvilágosításra lenne szükség. Csak jogszabályokkal nem lehet megakadályozni, hogy a fiatalok ilyen célokra is felhasználják a világhálót." - szögezte le a pszichológus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sokadikgab #2
    huha, engem is minden nap zaklatnak, minden nap olvasom a postafiokomban, hogy nem all fel ezert vegyek VIAGRAT
  • toto66 #1
    "becsmérlő SMS-ket."
    Nahát!
    Ez aztán támadás!
    "Te vótál már öngyi?
    Ja, töröltem magam a ziwiwről.
    Juj!"