MTI

Mihez vezet a túlzott sms-ezés?

Amerikai gyermekorvosok szerint a szöveges üzenetek (sms-ek) tömeges írása függőséget okozhat.

A probléma kutatásának még csak az elején tartanak, de Sherry Turkle abból indul ki, hogy ez a kommunikációs eszköz a felnövő generáció fejlődését maradandóan megváltoztatta, és egyes esetekben meg is zavarta. A massachusettsi műszaki egyetem szociológusprofesszora három éven keresztül vizsgálta a fiatalok sms-ező szokásait.

Martin Joffe, kaliforniai gyermekorvos két középiskola diákjainak sms-viselkedéséről készített tanulmányt. Egyes fiatalok naponta több száz sms-t is elküldtek - mondta a New York Timesnak. A Nielsen marketingcég adatai alapján az amerikai fiatalok 2008 negyedik negyedévében átlagosan 2272 sms-t küldtek és fogadtak havonta, tehát napi hetvenötöt és az ébren töltött napszakra vetítve óránként csaknem ötöt.

A túlzott írogatás a szakértők szerint önállósíthatja magát. Kielégíti ugyanis a szociális szükségleteket, és megerősíti a fiatalokban a csoporthoz tartozás érzését, amelyre nagy szükségük van ilyenkor, az identitáskeresés nehéz időszakában. Már a beérkező sms jelzése boldogsághormonok felszabadulását eredményezheti."Itt egyfajta virtuális simogatás történik a fizikai érintés helyett" - magyarázza Peter Wippermann hamburgi trendkutató a Wirtschaftswoche című lapban.

A mobiltelefon állandó jelenléte azonban problémákhoz vezethet. Fiatalok azt mesélték, hogy késő éjjel is válaszolnak üzenetekre, számol be vizsgálatáról Joffe. Ez alvászavarokat okoz egy olyan korcsoportban, amely amúgy is hajlamos erre. Az orvosok figyelemzavarok és iskolai gondok kockázatát is látják a jelenségben, de ortopédiai problémákat, például ínhüvelygyulladást is okozhat a kéz túlzott igénybevétele.

Turkle professzorasszony a kognitív és fejlődési problémákat látja lényegesnek. Ha a távolság ellenére könnyű kapcsolatot tartani, akkor a tinik napi tizenötször is megkérdezhetik szüleiket, hogy mondjuk a piros vagy a kék cipőt válasszák. Így pedig nem tanulnak meg önálló döntéseket hozni. Emellett kézenfekvőek a koncentrációs és tanulási zavarok: aki pár percenként kap üzenetet, és rögtön válaszolnia kell, annak nehéz megfogalmaznia egy világos gondolatot.

Lehetséges, hogy a virtuális simogatás hamarosan kiszorítja a fizikait: A németországi allensbachi közvéleménykutatási intézet felmérése alapján a 14-19 évesek csupán harminchat százaléka részesíti előnyben a személyes beszélgetést az e-maillel vagy sms-sel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #9
    De mint láccik megvan a visszaütője a korlátlanságnak a fiatalok szemszögéből.
  • ssdb #8
    ugy hogy amerikában a T-Mobilnál is meg mindenhol vannak korlátlan adatforgalmu és korlátlan sms számú csomagok. Magyarországon ez (hál Isten valamilyen szempontból és a kurva életbe a másikból) sosem volt és sosem lesz... Így lehet h valak egységes dijcsomagárért több ezer sms-t elszór és lehet kevesebbet fizet mint mi itt 50 vagy 100 ért 1 hónapban...
  • Molnibalage #7
    Én 7 év alatt nem küldtem ennyit... Mellesleg honnan va rá $?
  • KillerBee #6
    "a tinik napi tizenötször is megkérdezhetik szüleiket, hogy mondjuk a piros vagy a kék cipőt válasszák. Így pedig nem tanulnak meg önálló döntéseket hozni."

    Hát igen, a tizenévesekre már csak az jellemző, hogy a szüleik elképzelése szerint öltözködnek. Vagy az amerikai tizenévesek ennyire konformisták lennének?
  • JeD #5
    Amúgy meg nem értek feltétlenül egyet az eredményeikkel. Ez csak egy kommunikációs eszköz, az már a használójától függ, mire megy vele.

    1. Egy beszélgetés során is meglehetősen sokszor kell reagálni, nem is pár percenként, és elég sokan mégis képesek (viszonylag) világosan válaszolni a partnernek. Ha a fenti alanyok nem, úgy nem az SMS-ben van a hiba.
    2. Koncentrációcsökkenésről akkor van értelme beszélni, ha mellette csinál is valamit a delikvens: tanul, dolgozik, stb. Akkor meg ne SMS-ezzen :)
    3. Döntésképtelenség sem következményként alakul ki, hanem legfeljebb könnyebben kimutatható így. Majd kinövi.

    Persze ettől még érdemes foglalkozni a dologgal, de a fenti cikknél JÓVAL mélyebben kellene. Az ui. kb. semmi érdekeset nem közöl.
  • JeD #4
    Az üzenetek szerintem kb. ilyenek lehetnek, hogy: "Bocs, késem 10 percet" "Nem igaz, még mindig nincs vége :O"(óra) vagy "De aranyos cica"(fotó).

    De a 75 az borzalmasan soknak tűnik nekem még így is, bár tizenévesekből simán ki lehet nézni...
  • waterman #3
    tehát ha valaki naponta 75 sms-t kap, akkor mekkora lehet egy sms információ tartalma? vagy egy az egyben sms-ben küldi el valaki a leckét, vagy kb egy szavas üzenetek röpködnek.
  • Dark Angel 666 #2
    mostmár legalább tudom hogy az amerikaiak hülyébbek mint ahogy én gondoltam
  • bvalek2 #1
    Ez egy meglepően értelmes cikk ebben a témában, sokat tanultam belőle