MTI

"Sexy view" néven új SMS-vírus terjed

Új SMS-vírus kering a Nokia Symbian alapú telefonokon. A SymbOS/Yxes.A!worm nevű féreg a telefonkészülékekből szedi ki a telefonszámokat, előfizetési adatokat és így is terjeszti tovább saját magát.

"Klikkelj ide, ha szexi lányokat akarsz látni" - erre szólítja fel a modernebb mobiltelefonok felhasználóit a "Sexy View" néven elkeresztelt új SMS-vírus, amely egyelőre leginkább Kínában szedi áldozatait, ám nem kétséges, hogy a telefonhálózatok nemzetközi mivolta miatt bármikor átlépheti az országhatárokat és akár Magyarországra is bekerülhet. A vírus eddig egyedül a Nokia cég Symbian OS rendszerévek ellátott telefonjain terjed, de elképzelhető, hogy újabb verziói rövidesen más telefonokat is megtámad.

A vírus mechanizmusa egyébként klasszikus módszerekkel működik. Miután a gyanútlan felhasználó klikkel az adott üzeneten, a beígért "szexi lányok" helyett egy olyan honlapra kerül, amely letölti a telefonra a vírus másolatát. A féreg azután gyorsan továbbterjeszti saját magát, oly módon, hogy a telefonból kiszedi az ismerősök számainak listáját és ezekre küld automatikusan egy újabb üzenetet - írja a brit ITPro honlap. Guillaume Lovet, egy brit biztonsági rendszereket kutatócsoport, a Fortinet vezetője rámutatott arra, hogy a telefonkészülékek tulajdonosai jobban megbíznak az SMS-küldőkben, hiszen például a Facebookkal ellentétben ide csak mi magunk vesszük fel személyes ismerőseinket, barátainkat.

Az még nem világos, hogy pontosan mi a célja a vírus készítőinek, de Lovet szerint potenciálisan arra is felhasználhatják, hogy automatikusan fizetős játékokat és telefonhangokat töltsenek fel a készülékekre, ezáltal hatalmas bevételt produkálva bűnözőknek. Emellett az sem elképzelhetetlen, hogy így akarnak új vírusokat terjeszteni.

Mivel a vírus csak a Nokia készülékeit érinti, ezért a japán cég kiadott egy hivatalos közleményt: "mi is hallottunk arról, hogy ez a "malware"-nek hívott vírus az S60 3rd rendszerű készülékeinken terjed Kínában és Pekingben, de egyelőre - legalábbis a mi tudomásunk szerint - még máshol nem azonosították. Cégünk nagyon komolyan veszi a mobilkommunikáció mindenféle aspektusának biztonságát, ezért tovább nyomozunk az ügyben, illetve a vírus működésének minden fázisát kiderítjük."

Addig is azt ajánlják a felhasználóknak világszerte, hogy ne nyitogassanak meg furcsa üzeneteket, még akkor sem, ha azok ismerőseiktől jönnek és "szexi lányok" weblapjaira vonatkozó linkeket ígérnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)