MTI

SMS helyett egyre több internetes üzenet

Karácsonykor és szilveszterkor a mobilszolgáltatók ügyfelei ötször-hatszor annyi szöveges üzenetet küldtek, mint egy átlagos hétköznapon, ugyanakkor december 24-26-án és január 1-jén egyre többen mobil interneten, s nem SMS küldésével "postázták" jókívánságaikat.

A Vodafone közleménye szerint a társaság, a mobil internet terjedésének köszönhetően az ünnepek alatt 250-300 százalékkal nagyobb adatforgalmat bonyolított le, mint 2007-ben. Ugyanakkor az elküldött szöveges üzenetek (SMS) számában nem volt számottevő változás a tavalyi évvel összehasonlítva. A cég ügyfelei december 24-én egy átlagos hétköznaphoz képest hatszor annyi, míg szilveszterkor ötször annyi SMS-t küldtek. A Vodafone szélessávú vezeték nélküli internetes hálózata napjainkban 234 magyarországi településen érhető el, azaz 60 százalékos a lakossági lefedettsége.

A Vodafone-hoz hasonlóan a Pannon GSM Távközlési Zrt. ügyfelei is egyre jobban használják a mobil internet előnyeit: a mobil szélessávú hálózatban lebonyolított adatforgalom 2008. december 24-én az egy évvel korábbinak a négyszerese volt. A Pannon mobil szélessávú hálózata napjainkban az ország 363 településén, a lakosság mintegy 65 százaléka számára érhető el.

A Pannon hálózatában karácsonykor, december 24-én ötször annyi SMS-t küldtek, mint egy átlagos hétköznapon. Az SMS-ek jól körülhatárolhatóan a délutáni időszakra koncentrálódtak, amikor a gyertyagyújtás idején két óra alatt annyi üzenetet küldtek a Pannon ügyfelei, mint egy átlagos hétköznapon. December 31-én csaknem a karácsonyival megegyező mennyiségű szöveges üzenettel köszöntötték az újévet a cég ügyfelei. A csúcsidőszak az újév beköszöntével esett egybe. A tapasztalatok szerint január 1-jén a 0 és 1 óra közötti időszak az év legforgalmasabb órája az sms-ek számát tekintve, és ez idén sem volt másként: több mint 40-szer akkora volt az sms forgalom, mint egy átlagos hétköznapon éjfél és egy óra között.

A T-Mobile adatai szerint a cég hálózatában az átlagosnál szintén jóval több SMS-t küldtek a felhasználók szilveszterkor, mint korábban: az év utolsó napján több mint hatszor annyi üzenetet küldtek az előfizetők, mint egy hétköznapon. Az emberek december 31-én és január 1-jén összesen 17,2 millió SMS-ben kívántak boldog új évet egymásnak. A T-Mobile adatai szerint 2007-hez hasonlóan 2008. december 24-én idén is óránként átlagosan közel 500 ezer SMS-t küldtek el az emberek, azaz ekkor is az átlagforgalom hatszorosát bonyolította le a mobilcég. December 24-én, 25-én és 26-án az elküldött üzenetek száma megközelítette a 18 milliót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!