Gyurkity Péter

Független internetet akar az EU

Az Európai Uniót zavarja, hogy a többek között a .com és .net doméneket kiosztó ICANN még mindig szoros kapcsolatot ápol az amerikai kereskedelmi minisztériummal - szerintük függetleníteni kell a szervezetet.

Ilyen értelmű nyilatkozatot tett Viviane Reding, az Unió információs társadalomért felelős biztosa, aki szerint teljességgel megengedhetetlen, hogy egyetlen országból irányítsanak egy olyan platformot, amelyet világszerte felhasználók százmilliói vesznek igénybe nap mint nap. Éppen ezért idén ősszel döntést kell hozni az ICANN teljes függetlenségének kialakításáról, avagy egy teljes különálló, minden nagyobb kontinensnek beleszólást engedő fórum létrehozásáról.

Az Internet Testület a Bejegyzett Nevekért és Számokért nevű, kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet 1998-ban alakult meg közvetlen elődjéből, éppen a fentiekhez hasonló aggodalmak orvoslása érdekében. Bár lényegében független szervezetről van szó, még mindig szoros kapcsolatot ápolnak az amerikai kereskedelmi minisztériummal, amely saját égisze alatt alakította ki a platformot. A .com és .net elsőszintű domének azonban teljes függetlenséget igényelnek, legalábbis a jelenlegi rendszer kritikusai szerint, akik idén látják elérkezettnek az időt a cselekvésre, hiszen szeptemberben lejár az ICANN és az amerikai kormány közötti együttműködési megállapodás.

Reding októbertől egy teljesen független szervezetet szeretne látni, emellett pedig javasolja egy úgynevezett G12-es bizottság megalakítását, amely összesen 12 főből állna. Két-két küldött képviselné Észak-Amerikát, Dél-Amerikát, Európát és Afrikát, további három Ázsiát és Ausztráliát, a bizottságban pedig az ICANN mindenkori elnöke is helyet kapna, ám szavazati jog nélkül. Az ő feladatuk lenne a jövőben az internetet érintő bármely kérdés megvitatása, lehetőleg minden politikai ráhatás nélkül (lásd az erős amerikai jobboldali tiltakozást az .xxx domén bevezetése ellen, amely meg is fúrta az eredeti javaslatot). Az internetes közösség nagy nemzetközi szerveződései megfigyelői státust kapnának.

Az EU szerdán Brüsszelben nyilvános meghallgatást tart a témában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #8
    Nem jól értetted, Ázsiát ÉS Ausztráliát (összetéve) három pofa képviselné, nem külön-külön. Ami viszont meglepő, hogy pl. egy Észak-Amerikát amely a világ gazdaság kb. 1/4-ét jelenti és amelyben a gazdaság sokkal internetfüggőbb (és az egész élet is) mint általában a világ többi részén (mondjuk néhány ország az EU-ban és Japán, Kórea esetleg még hasonló szinten lehet) annyi pofa képviseli mint Afrikát amelynek a gazdasága kb. Chicago déli részétől is kikapna. Aztán a datacenterek fele szintén Észak Amerikában van. De gondolom az EU nem a gazdaságot és hasonló dolgokat vett meghatározóvá, hanem az emberek pöcsének méretét tették be a képviselő kalkulációs képletbe (és Afrika itt állítólag élen jár) :)))
  • Ronny #7
    A 20 milliós Asztráliát annyi küldött képviselné, mint a 4 milliárdos Ázsiát. Az igen...
  • Rexhawk #6
    "Az EU mindenre kiterjedő megfigyelési és korlátozási törekvései fényében igencsak érdekes felvetés a független internet követelése."

    Ha már nem tudja ő ellenrőzni akkor ne ellenőrizze senki? :D
  • hottold #5
    "Független internetet akar az EU"

    Akarni a wc-n kell.
  • BlackRose #4
    Az EU ezt akarja, az USA meg nem (feltételezem)... :) és gondolom a többmilliárd EUR Microsoft, Intel és stb. büntetések révén majd részeg álmában meg is kapja... Szóval ez pont úgy lesz ahogy az USA akarja, ha nekik megfelel a független verzió akkor az lesz, ha nem akkor az EU édes kevés, főleg most amikor megkezdődött az "lokálpatriotizmus"... buy american, increase tariffs, vegyél hazait, stb... különben de facto ez már független mert tudomásom szerint az USA kormánya eddig nem dugta bele az orrát a dologba, persze de jure az egész amcsi, de ez csak inkább papír mint valóság. Szerintem 90% vs. 10%, hogy még egy darabig marad a jelenlegi rezsím. Különben az EU regisztrátoroknál azért 2x nagyobb az ár mert a piac kevésbé szabad és szarabb a verseny... de ez általában mindennel így van, nem kell félni, az amcsik gőzerővel jönnek az EU féle "megoldások" felé.
  • vafeN #3
    Mint minden mögött!
  • ocsieu #2
    :D
    Egy .eu domain az amcsi godaddynél kb 10-12 eur, míg egy európai regisztrátornál 25 eur körül mozog...! Ami a domain regisztrációs, és internetszolgáltatások árait illeti, szerintem jobb, ha az EU távolmarad a nettől, amíg egyáltalán hajlandóak vagyunk fizetni érte... Biztos vagyok benne, hogy az egész mögött ismét a mocskos anyagiak, nameg a hatalmi játszmák állnak...
  • KillerBee #1
    Az EU mindenre kiterjedő megfigyelési és korlátozási törekvései fényében igencsak érdekes felvetés a független internet követelése.

    Talán inkább arról lehet szó, hogy egy az USA külügyminisztériumától független szervezetre erősebb nyomást tudna az EU kifejteni egyes domainek betiltásáért.