Berta Sándor

ICANN - nagyobb befolyást akarnak a cégek

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) azt szeretné, hogy ha a vállalatoknak nagyobb beleszólásuk lenne a legfelsőbb szintű internetcímek kiosztásáért felelős Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) munkájába.

Az ICC Internet, Távközlési Infrastruktúra és Szolgáltatások Munkacsoportja által nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderül, hogy a szakemberek szerint mindenképpen szükséges az informatikai, számítástechnikai cégek, távközlési társaságok, internetszolgáltatók megfelelő mértékű bevonása az ICANN feladatainak meghatározásába és döntéseibe.

"A világgazdaságot nagyon érdekli az ICANN további fejlődése, éppen ezért fontos a doménnév-rendszer stabilitása. Az ICC tagjai szívesen megosztják a tapasztalataikat" - jelentette ki David Appasamy, a Sify Technologies indiai cég képviselője, a kamara munkacsoportjának alelnöke. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara ezzel a lépéssel, még ha nagyon visszafogottan is, de állást foglalt az internet semlegességének kérdésében és azoknak a táborát erősítette, akik egy az Egyesült Államok felügyelete nélküli, független doménszervezetet szeretnének.

Az amerikai kormány nemrég döntött úgy, hogy az ICANN még nem áll készen egy teljes körű privatizációra. Azonban azt is világossá tette, hogy ha ez mégis bekövetkezne, úgy ellenőrizni akarja az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) munkáját. Az ICANN elnökségének jelenleg egyébként már tagja a Google, a Sify és az IBM néhány vezetője, azonban a gazdasági élet szeretne még nagyobb beleszólást az internet jövőjét meghatározó folyamatokba. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara elképzeléseit és az ICANN független szervezetté alakulását támogatja az Európai Hálózati és Távközlési Szolgáltatók Szövetsége (ETNO) is. Az ETNO többek között azt szeretné elérni, hogy a jövőben jelentősen mérséklődjön az ICANN szervezetében az Egyesült Államok befolyása és ellenőrzési joga.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!