Berta Sándor

DT-Vodafone szélessávú fejlesztési együttműködés

A két rivális konszern közösen akar VDSL-hálózatot létrehozni számos német nagyvárosban. A hírt a Financial Times Németország hozta nyilvánosságra bennfentesektől származó információkra hivatkozva.

A program várhatóan jövő év elején kezdődik Würzburgban és Heilbronnban. A tervek szerint mindkét településen 2009 nyaráig 50-50 000 háztartást kötnének be az új optikai hálózatba. Az együttműködési elképzelés a szakértőket is meglepte, akik máris lehetséges problémaforrásokra mutattak rá. Ezek egyike lehet például, hogy a két cég várhatóan nem lesz hajlandó megnyitni a közös felépített rendszert egy harmadik szolgáltató előtt. Mindez akadályozná a szabad piaci versenyt, egyrészt monopolhelyzetbe juttatná a két vállalatot, másrészt jogi aggályokat is felvet.

A Deutsche Telekom (DT) eddig 31 német városban építette ki a legfeljebb 50 Mbps sebességre képes VDSL-infrastruktúráját, de ezután leállította a beruházásokat. A vezetők ezt a fejlesztések bizonytalan támogatásával és finanszírozásával indokolták. A konszern bírálta a Szövetségi Hálózatfelügyeletnek a vonalak megnyitására vonatkozó terveit és ennek megvalósítása helyett inkább azt kérte, hogy egy ideig csak ő használhassa a hálózatokat és azokat később csak egy magas felárért cserébe kelljen megnyitnia más piaci szereplők előtt.

A két konszern támogatást kapott a német politikusoktól, elsősorban Angela Merkel kancellártól, aki kijelentette: az olyan nagyvállalatok, mint a Deutsche Telekom és a Vodafone számára biztosítani kell, hogy először ők profitálhassanak az általuk létrehozott hálózatokból. A Vodafone Németország vezetője, Friedrich Joussen és Timotheus Höttges, a DT vezetékes üzletágának elnöke által megvalósítandó együttműködés értelmében a német konszern felelős a würzburgi és a Vodafone a heilbronni VDSL-hálózat létrehozásáért.

A Deutsche Telekom egyébként éppen egy hete érdekes ajánlatot tett a német kormánynak: a szabályozás enyhítéséért cserébe, állami támogatás nélkül kiépíti az országos DSL-hálózatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fade2black #2
    jij...
    licensz djakat azért kellett erősen lecsökkenteni,
    Windows pl APIkat azért kellett "nyilvánosságra hozni", hogy más is tudjon rá programot írni.

  • FefeeX #1
    "...lehetséges problémaforrásokra mutattak rá. Ezek egyike lehet például, hogy a két cég várhatóan nem lesz hajlandó megnyitni a közös felépített rendszert egy harmadik szolgáltató előtt. Mindez akadályozná a szabad piaci versenyt, egyrészt monopolhelyzetbe juttatná a két vállalatot..."

    Hát ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy elmehet az anyjába az akinek olyan jut eszébe, hogy majd a Jóska megépíti mi meg frankón használjuk... Ilyen baromságot aggályként felhozni?? Ez olyan mint azt kérni hogy a microsoft ossza meg a Windows forráskódját, hogy egy másik cég Doors néven kihozhasson egy oprendszert, különösebb programozás nélkül, csak a felhasználói felület állításával. Vagy mikor a szomszéd wifijét lopja valaki/az áramot lícseli/megfúrja a kőolajvezetéket stb...