Gyurkity Péter

Nem kérnek a biometrikus azonosítókból a brit pilóták

A tervek szerint a brit légiközlekedésben dolgozók idén ősztől kénytelenek lennének kiváltani az új biometrikus azonosítókártyákat, a pilóták azonban tiltakoznak. A skót kormány szerint sem jó ötlet a rendszer bevezetése.

A biometrikus azonosítók rendszere az első komoly csapást szenvedheti el, miután a polgári repülésben szolgálatot teljesítő pilóták szövetsége jogi akciókra készül annak érdekében, hogy elkerüljék a kötelező bevezetést. A BALPA közleményéből kiderül, hogy mindenképpen szeretnék elkerülni az azonosítókártyák átvételét, és nem hajlandók eljátszani a kísérleti patkányok szerepét a programban.

A szövetség arra hivatkozik, hogy a 2006-os keltezésű eredeti törvény szerint a brit állampolgárok számára önkéntes jelleggel vezetik majd be a biometrikus azonosítókat, a terv következő állomása viszont kötelezővé tenné azok alkalmazását minden, a repülésben dolgozó személy számára. Ebbe nem törődnek bele, így jogászaik most az adatokat gyűjtik egy nagyobb akcióhoz, amelynek célja ennek elkerülése lesz. Kiemelték, hogy az általános vélekedés szerint az új kártyák semmilyen tekintetben nem növelik a biztonságot, ám komoly fenyegetést jelentenek a magánélethez való jog terén.

A közleményben még ennél is tovább mennek, aláhúzva, hogy a biometrikus kártyák bevezetése éppen azok arculcsapását jelenti, akik évek óta az első vonalban teljesítenek szolgálatot a terroristaakciók elkerülése, azok megelőzése érdekében. Az sem segít az alanyok meggyőzésében, hogy nemrég kiderült: a szigetországban jelenleg egyetlen leolvasó berendezés sem áll a rendőrség, illetve a vámhivatalok munkatársainak rendelkezésére, amelyekkel egyáltalán hasznát vehetnék az új kártyáknak.

Időközben a skót kormány is támogatólag lépett fel a tervet ellenző javaslatok, elképzelések mellett. Egyetértenek ugyanis a kritikusokkal azt illetően, hogy az azonosítókártyák komoly problémát jelentenek az emberi jogok terén - nem tartanák rossz ötletnek az eddig 4,7 milliárd fontot felemésztő program teljes leállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #14
    Nem RFID-ről, hanem biometrikus azonosításról van szó a cikkben. Különben a RFID nem tárol minden információt rólad, csak egy kódot, ami alapján ki tudják keresni az adataidat a nyilvántartásból. Ilyen alapon már most is megnézhetnék a felmenőid betegségeit a TB nyilvántartásában a biztosítók, ha belenézhetnének (illetve belenézhetnek, csak nem legális eszerint megkülönböztetni valakit).

    Itt igazából arról van szó, hogy az azonosító okmány tárolja az ujjlenyomatodat, az íriszed mintáját, vagy a dns szekvenciáidat, tök mindegy valami egyedien azonosító tulajdonságodat, plusz az irat kódszámát hogy nehezebb legyen hamisítani. DE ellentétben az RFID-vel nem olvasható le a tudtod nélkül.

    Az RFID tényleg sérti a személyiségi jogaidat, de egy biometrikus adatokat is tartalmazó igazolvány nem. Hátránya, hogy drága és felesleges, mert aki komolyan hamisítani akarja, az meg fogja találni a módját. (ahogy hamispénzt is gyártottak már hazánkban eredeti pénzpapírból, eredeti gyártósorral. Juszt úr oknyomozott is ezügyben, majd néhány év hallgatásra bírták, azóta nem foglalkozik ezzel a témával)
  • Tetsuo #13
    Lancashire-bol jelentem: pontos a diagnozis.
    A legtobb bevandorlo intelligensebb naluk, kulonosen ha felnonek a mai gyerekek, akiket mar nem nevel es oktat senki sem.
  • endrev #12
    Na végre leesett nekik...
  • Etinger #11
    Zeitgeist azért ferdít rendesen. Amúgy nekem se tetszik ez az egész, és bizony jó is hogy fellépnek ellene.

  • cateran #10
    Ne akard tudni..alapvető hiányosságok a fizikai,biológiai, kémiai, történelmi, matematikai, földrajzi, helyesírási, anyanyelvi! ismeretekben, a logikus és/vagy rugalmas gondolkodás és józan ész teljes hiánya....
  • dondore #9
    RFID a személyidbe. USA-ban már van az útlevelekben. Nemsokára lesz a bőröd alá ültetve is. Csecsemőknél pedig alap.

    Elmondom mit sért.
    Az összes adatod megtalálható lesz benne. Mennyit keresel, mi a vércsoportod stb. stb.
    Egyszerű példa: biztositást akarsz kötni, a biztositó azonnal csekkeli hogy volt már a családodban, aki cukorbeteg volt, a te életbiztositasod ezért egyből drágább lesz, mint mondjuk az enyém.
    Ez csak egy példa, de remélem érzékelteti, hogy mire lesz képes ez a rendszer, miért kell ellene küzdeni. Mert totális ellenőrzés alá vonhatják igy a társadalmat, mindig látni fogják, hol vagy a koordinátáid alapján stb.stb.
    Gyakorlatilag a hitelekkel amúgyis modern rabszolgasorsba taszitott réteget még jobban ellenőrizhetővé teszi. Lásd 1984, Gattaca, Zeitgeist
  • qwas #8
    Angliaban nincs betiltva az abortusz. Legalabbis ahogy en tudom.

    cateran: Te jo eg. Olyan sulyos a helyzet?
  • Hegi90 #7
    Ez az egész RFID egy nagy átbaszás. Ezt kéne betiltani, nem a klónozást meg az abortuszt, vagy az őssejt kutatást!
  • Solten #6
    Szinte mindegyik brit város be van kamerázva... Tényleg örvendetes hogy végre fellépnek e biometrikus baromság ellen.
  • cateran #5
    "Az emberek atlag IQja valamivel alacsonyabb, mint USA-ban."
    Nem tudom te merrefelé élsz,de Devon megyében ez a megállapítás abszolút helyes..:D