Berta Sándor

Web 2.0 - újra kell definiálni a magánélet fogalmát

A web 2.0-s szolgáltatások miatt előfordulhat, hogy idővel új értelmet nyert a magánszféra kifejezés. A felhasználóknak nagyobb befolyást kell kapniuk adataik kezelésébe.

A re:publica'09 bloggerkonferencián Jan Schmidt médiatudományi szakember, a Hans Bredow Médiakutatási Intézet munkatársa kiemelte, hogy a közösségi portálok egyre népszerűbbek, ezzel párhuzamosan azonban a magánélet védelme háttérbe szorult. Schmidt szerint az új kihívások miatt a magánélet védelmét biztosító új szabályozások bevezetésére van szükség.

A legnagyobb változást a korábbi évekhez képest azt jelenti, hogy a web 2.0-s ajánlatok, valamint a közösségi hálózatok miatt a felhasználók immár tartalomkészítőkké is váltak. Egyúttal megvan a lehetőségük arra, hogy bemutassák magukat az online közösségnek. Ezzel együtt viszont új viselkedési szabályokra van szükség.


Az úgynevezett személyiség-menedzselés a valódi életben egyszerű. Az emberek mindig az adott szituációhoz alkalmazkodnak és ahhoz igazodva változtatják meg szükség esetén a fellépésüket, a viselkedésüket. Az interneten azonban mindez nehezebben valósítható meg, mivel az információk szinte azonnal hozzáférhetőek és keresni lehet közöttük, ráadásul gyakorlatilag nincsenek korlátok. Egy munkahelyi kolléga ugyanúgy elérheti a személyes bejegyzéseket, mint egy rokon.

A dolgot nehezíti, hogy a felhasználóknak online kevesebb lehetőségük van az adatáramlás ellenőrzésére, nem mindig tudják, mi történik a profiljaikkal és a megadott információkkal. A virtuális világ miatt éppen ezért fontos a magánélet védelmét garantáló új normák és intézkedések kidolgozása és adott esetben szükség van a magánélet definíciójának újrafogalmazására.

Schmidt ugyanakkor sietve leszögezte, hogy a közösségi portálok és más szociális oldalak működtetőinek is nagy felelősségük van, hiszen olyan funkciókat és technikai eszközöket kell elérhetővé tenniük, amelyek segítségével mindenki tökéletesen védheti a magánéletét. Az egyik ilyen megoldás lehet, hogy a felhasználó maga dönthesse el milyen adatokat ad meg mindenképpen, illetve hogy pontosan meghatározhassa, ezekhez kik férhetnek hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #3
    Én nem értem az efféle kezdeményezéseket. Ha jól tudom, már általános iskolában tanítanak informatikát. Nem ott kéne még csírájában felvilágosítani a gyereket - aki abban a korban még jóval rugalmasabb, és nagyobb a befogadóképessége -, hogy hogy megy ez a vebkettő napjainkban? Az infótanárok mit tanítanak? Persze, tudom. Ami a NAT-ban szerepel. De akkor beadványt kell benyújtani az Oktatási Misztériumba, hogy változtassanak a NAT-on, és vegyenek bele olyan fejezeteket is, ami mára már fontossá vált.

    Nem a Microsoft Excellel kell hülyíteni a gyereket; két kilométeres függvény íratni vele, mert ha nem használja utólag, nagyon hamar elfelejti. (Tapasztalatból mondom, mert amikor tanultam, én is írtam fejből két méteres függvényt, ma meg már egy összeadást nem tudok vele megcsinálni)
  • Tikal #2
    bocs, de aki felteszi a fél életét egy blogra, ne csodálkozzon ha másnap a kollégái vagy a főnöke is elolvassa hogyan baszott be a hétvégén meg ilyenek...
  • Iamzozo #1
    Ezzel csak egyet tudok érteni, de a "szabályrendszert" még mindig meg lehet szegni óvatlanul. Talán önkontroll, ésszerűség. Szerintem túl sokat bízunk a netre.