Gyurkity Péter

Zuhanást hozott a svéd kalóztörvény

Harmadával esett vissza a teljes svéd internetes forgalom az új kalóztörvény bevezetésének első napján, amely lehetővé teszi a kalózokra vadászó szervezeteknek az előfizetői adatok lekérését.

Az IPRED néven élebe lépett törvényről már korábban szó esett, ez ugyanis meglehetősen nagy vitát váltott ki a skandináv országban. A jogszabály legfontosabb kitétele, hogy az internetszolgáltatók - kérésre - kénytelenek kiadni saját előfizetőik személyes adatait, amennyiben konkrét bizonyíték áll a kalózok után kutató szervezetek rendelkezésére a jogsértésekről. A jelek szerint az internetezők nagyon is tisztában voltak a törvény elfogadásának következményeivel.

A svéd lapok, a Computer Sweden adataira támaszkodva, arról számoltak be, hogy az elfogadás napján egészen pontosan 30 százalékkal esett vissza a nemzetközi internetes forgalom, amelynek mértékét a Svédországot a szomszédokkal összekötő áteresztő kapukon ellenőrzik. Ez kedden még elérte a 120 gigabitet másodpercenként, szerdán azonban 80 gigabit környékén stagnált, ami mindenképpen jelentős visszaesés, még akkor is, ha a Computer Sweden nem volt hajlandó párhuzamot vonni a törvény életbe lépése és a forgalom alakulása között. Érdemes azonban megjegyezni, hogy erre legutóbb a Pirate Bay elleni, három évvel ezelőtt razzia lebonyolításakor volt példa, akkor 30-ról 22 Gbps-ra zuhant a teljes forgalom.

Aki pedig arra számított, hogy a szórakoztatóipar, vagyis a kiadók azonnal megkezdik a "leszámolást", azt nyilván nem érte meglepetésként, hogy öt cég, amely a hangoskönyvek terjesztésére szakosodott, rögtön el is juttatta kérelmét a szolgáltatókhoz egy kalóz adatainak kiadása érdekében. Állításuk szerint ugyanis az illető személy több mint 2000 hangoskönyvet tárol egy szerveren, ezzel pedig nagymértékben hozzájárult a kalózkodás erősödéséhez a szegmensben - ez utóbbi folyamat szerintük nagy csapást jelentett mind a szerzőkre, mind pedig a kiadókra nézve.

Becslések szerint Svédországban minden tizedik ember igénybe veszi a fájlcserélő oldalak szolgáltatásait. Nem csoda, hogy többek között a Kalózpárt is felszólalt a törvény elfogadása ellen, ők kiemelték, hogy a politikusok nem tudják garantálni a világháló nyílt és szabad jellegét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hottold #14
    TOR

  • gettoharcos2 #13
    "Zuhanást hozott a svéd kalóztörvény"

    A próféciák szerint , majd hottold messiás hozzászólása felemelkedést hoz
  • Sanyix #12
    magyarul TOR! :D
  • Azorut #11
    "az illető személy több mint 2000 hangoskönyvet tárol egy szerveren"

    Biztos nem használt TOR-t.
  • hol9672 #10
    Virtual Private networking-el megkerülhető
  • Benedekco #9
    bocsika lustáknak újralinkelem így estefele mán nem m1 minden elsőre :D
    ja amúgy még csak nem is pénteki, hanem csütörtöki
  • Benedekco #8
    télleg nem jött le? http://itcafe.hu/hir/svedorszag_ipred_fajlcsere.html ha nem tudnád ez a prohardver-el közös lapcsaládban van ;) megjelenés dátuma: 2009-04-02 14:53
  • Vorpal #7
    óóóó ééédesjó - ti DIREKT aggyátok a hireket Hottodnak.

    Itt fog pörögni mint a búgócsiga ha ezt elolvassa.
  • NintendoGC #6
    tomcsa4 nem beleszólni akarok, de a www.asva.info nem az ASVA oldala. Nézd meg és magad is meglátod, hogy mennyire nincs köze az ASVA-hoz!
  • Darth Sith #5
    Miből jönnek rá, hogy valaki illegális letöltést végez? pl a uTorrent teljesen titkosított adatfolyamot használ, random portokon stb.. A torrent tracker-eket proxyn, TOR-n keresztül lehet használni, a letöltés titkosított adatfolyamon zajlik. Milyen bizonyítékuk lehet, amire fel kikéne adni az adatokat? Az nem bizonyíték h magas a havi adatforgalma, mert ez lehet teljesen legális okokból, pl linux disztrib letöltések, steam miatt, stb..