Berta Sándor

A világháló sohasem felejt

A szakemberek szerint a legfontosabb óvintézkedés, amit az emberek a biztonságukért megtehetnek, hogy soha nem jelentetnek meg magukról az interneten személyes adatokat.

"A háló sohasem felejt. A telefonszámoknak, a születési időpontoknak vagy a lakcímeknek semmi keresnivalójuk sincs az interneten. Ugyanez igaz a privát képekre és videókra is. Amennyiben ugyanis felkerülnek a világhálóra már nem ellenőrizhetjük, hogy mi történik velük" - jelentette ki Peter Widlok, a Klicksafe hálózatbiztonsági portál szóvivője. A szakember nem véletlenül nyilatkozott, hiszen február 9-én volt a Biztonságos Internet Napja (SID), amit a világ több mint 40 országában tartottak meg immár hatodik alkalommal.

"Úgy véljük, hogy a közösségi portálokon végrehajtott kiberzaklatásokhoz a megjelentetett személyes adatok kapóra jöhetnek, azokat ugyanis később bárki felhasználhatja ellenünk, visszaélhet velük. Az internet névtelensége ilyenkor a támadókat segíti. Ugyan a probléma Európában még nem olyan mértékű, mint a tengerentúlon vagy Koreában, de nem árt rá odafigyelnünk. Ott voltak olyanok, akik a zaklatás elől a halálba menekültek" - tette hozzá Peter Widlok.

A Klicksafe számos módon igyekszik felhívni a diákok, a tanárok és a szülők figyelmét a problémára. Az egyik megoldás, hogy iskolai tananyagot készítettek, amit egy külön órán mutatnak be a tanulóknak. "A legfontosabb, hogy megértsük: csak akkor lehet valakiről valamit megtalálni a világhálón, hogy ha nyilvánosságra hozta a személyes adatát a honlapján vagy egy közösségi oldal profiljában. A fontos információkat kizárólag olyan csoportokon belül szabad kiadni, amelyek zártak és ahol tudható, hogy azokhoz kik férhetnek hozzá." "Akit viszont zaklatnak, annak nem szabad hagynia magát. Sok közösségi portálon már lehetőség van jelezni az üzemeltetőknek a nem megfelelően viselkedő tagokat. Célszerű a támadások során megjelentetett anyagokat (képeket, chatbeszélgetéseket stb.) megőrizni, hogy azokat később egy rendőrségi ügyben bizonyítékként lehessen felhasználni. Minden esetben azonban először az oldal üzemeltetőit kell értesíteni. Igazán nehézzé akkor válik a helyzet, hogy ha az illető nem hajlandó együttműködni, akkor nincs más hátra, ügyvédet kell keresni és jogi útra terelni az ügyet" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #10
    https://torproject.org < az általad említett kliens oldali tranzakciókra
    rásegíthet egy TOR ( http://hu.wikipedia.org/wiki/TOR )
    ... de csak akkor érdemes használni, ha a bank egyébként is támogatja az SSL adatátvitelt ( tehát nem http:// -vel hanem https:// -sel kezdődik a webcím ),
    különben nincs 100% bizonyosság arra vonatkozóan, hogy nem-e esetleg egy TOR-exit üzemeltető lenyúlja a jelszainkat , adatainkat stb..
    Bár elmondható, hogy banki tranzakcióknál szinte kivétel nélkül SSL kommunikációt szoktak alkalmazni.
    Ilyenformán a TOR használata sem fontos, de azért növeli kapcsolat biztonságát.
    A többi esetben nincs mit tenni.
  • bakagaijin #9
    Vannak olyan nyilvánosan is hozzáférhető rendszerek, amiknek KÖTELEZŐ tartalmazniuk ilyen adatokat. Pl. cégbírósági regiszter, domain bejegyzések, újság esetén a főszerkesztő (klikk az impresszumra odafent).
  • gettoharcos2 #8
    "ügyvédet kell keresni ..."

    de egy gólem is megteszi
  • gettoharcos2 #7
    "Az internet névtelensége..."

    Miért nem nyomozzák ki a globális cionista fajvédő mindenkirőlmindenttudniakar szuperrendőrséggel?
  • gettoharcos2 #6
    "A szakemberek szerint a legfontosabb óvintézkedés"

    Köszönjük, tisztelt szakemberek !
  • B0nFire #5
    "..csak akkor lehet valakiről valamit megtalálni a világhálón, hogy ha nyilvánosságra hozta a személyes adatát a honlapján vagy egy közösségi oldal profiljában."

    Ez így ebben a formában nem igaz. Nyilvánosságra hozhatja bárki, például egy lapátra tett, bosszúálló szerető is. Hosszabb-rövidebb kapcsolatok esetén is megtudjuk a partner személyes adatait - telefonszámot, születési időpontot, lakcímet -, már csak hogy azoknál maradjak, amiket a cikk felsorol. Azt pedig ugye nem várjuk el senkitől, hogy ha valakivel szakít, költözzön el, vegyen új telefonszámot, a születési időpontjáról már nem is beszélve.
  • mcganyol #4
    "Ott voltak olyanok, akik a zaklatás elől a halálba menekültek."

    valaki ötödször írt nekem zaklató emailt meg folyton rámprivizik álneveken msn-en, ezt nem bírom már elviselni, fejbelövöm magam.
    no comment.
  • aDannyBoy #3
    régóta
  • vegicsek #2
    chatbeszélgetés mióta lehet rendőrségi bizonyíték?
  • rumkola #1
    Ez soha nem is volt kérdés... :D
    Tessék gyártani a kamu ímélcímeket a hülye regekhez, és iwiwen is álnéven menőzni, nem jelölgetni senkit, csak nézelődni és privizni.
    :D